Γιατί πονάει η μέση μου με τους κοιλιακούς;

06.09.2016
Παρότι κάνω καθημερινά πολλές επαναλήψεις ροκανισμάτων και άλλων ασκήσεων κοιλιακών, αισθάνομαι συχνά ενοχλήσεις στη μέση μου. Τι μπορεί να φταίει και τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν έχεις κάποιο μυοσκελετικό τραυματισμό, το πιθανότερο είναι ότι το παρακάνεις με τις ασκήσεις κοιλιακών. Ναι μεν οι ασκήσεις αυτές συμβάλλουν στην προστασία της σπονδυλικής στήλης, ωστόσο η υπερβολή επιφέρει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσει έντονες μυϊκές ενοχλήσεις, ιδίως δε όταν παραμελείς την εκγύμναση ραχιαίων και γλουτιαίων μυών.

Για να αντιμετωπίσεις σωστά το πρόβλημα, καλό είναι να αντικαταστήσεις τις ασκήσεις κοιλιακών που κάνεις με λειτουργικές ασκήσεις ισορροπίας και σταθερότητας που δραστηριοποιούν συντονισμένα όλους τους σταθεροποιητές μυς του κορμού.

Κινήσεις ελεγχόμενης αστάθειας σε fit ball, bosu και γενικά ελαστικές επιφάνειες, μονόζυγο, ιμάντες εξάρτησης και γέφυρες με στήριξη στους αγκώνες από διάφορες θέσεις είναι μερικές από τις ασκήσεις που πρέπει να συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σου.