Με το ποδήλατο στην ορεινή Κορινθία [photos]

04.09.2016
Ακολουθούμε την Bike me Up σε μια μαγευτική διαδρομή 45 δασικών χιλιομέτρων μέσα από 3 διαφορετικά είδη δάσους – Δρυός-Μαύρης Πεύκης και Ελάτης – στα σύνορα των νομών Κορινθίας-Αχαΐας.

Το ορμητήριο μας είναι ο παραδοσιακός ξενώνας Ευχαρις Φιλόξενον στο χωριό Φενεός, το μέρος όπου ξεκινάνε όλες οι διαδρομές μας προς τα βουνά της Ζήρειας και του Χελμού καθώς και το οροπέδιο του Φενεού.

Ξεκινάμε με ελαφρά κατηφορική πορεία προς το τεχνητό φράγμα της Λίμνης Δόξα και στο 1° χλμ. στρίβουμε δεξιά στη ταμπέλα προς Ζαρούχλα και ξεκινάμε την ανηφορική μας πορεία. Η ανάβασή μας είναι ομαλή σε πατημένο χωματόδρομο με μέτριες κλίσεις μέσα από ανθισμένες βελανιδιές μιας και η χρονική επιλογή της εκδρομής είναι στο τέλος της Άνοιξης. Μετά από το 4° χλμ. ανάβασης παρατηρούμε τη Λίμνη Δόξα από ψηλά καθώς και το χωριό (Καλύβια)Αρχαίος Φενεός. Στο 6.6° χλμ. συναντάμε δεξιά μας ένα μεγάλο έλατο (το 48) και μία διασταύρωση όπου συνεχίζουμε ευθεία.

Το δάσος πλέον είναι πιο πυκνό με τη μαύρη Πεύκη να πρωταγωνιστεί και τις ανηφορικές κλίσεις να έχουν μειωθεί. Από κάποια ανοίγματα δεξιά μας βλέπουμε τη μεγάλη Ζήρια καθώς και την αμφιθεατρικά χτισμένη Γκούρα. Στο 8° χλμ. είμαστε στην Αετοφωλιά όπου το χειμώνα θα παρατηρήσουμε αριστερά μας ένα καταρράχτη πάνω σε δεξιά στροφή και το καλοκαίρι θα δροσιστούμε από το τρεχούμενο νερό που θα πιούμε από το σωλήνα λίγο πιο πάνω. Στο 10.3° χλμ. είμαστε στο διάσελο , στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας όπου από κάτω μας είναι η Ζαρούχλα, σε αυτή τη διασταύρωση συνεχίζουμε δεξιά προς Αη-Νικόλα όπου φτάνοντας μετά από λίγα μέτρα υπάρχει ένας μικρός χώρος αναψυχής και μία πέτρινη βρύση.

Παίρνουμε το δρόμο πίσω από το ιερό της εκκλησίας με κατηφορική πορεία και αριστερά στις διασταυρώσεις κατευθυνόμαστε στη Ζαρούχλα. Εντυπωσιακή είναι η θέα ανάμεσα από τα έλατα προς την κορυφή του Χελμού και τις χιονισμένες παρυφές του. Φτάνοντας στη Ζαρούχλα συναντάμε ρυάκια όπου διασχίζουν το χωριό και επιλέγουμε το jazz καφέ δίπλα στο ρέμα για την ξεκούραση μας καθώς και για το τσιπουράκι (συνοδεία παστουρμά) που μας προσφέρει.

Ο δρόμος της επιστροφής μας, κοινός με το προηγούμενο για μόλις 4 χλμ στο ύψος του διάσελου, ξεκινάει από τη Ζαρούχλα και στο τελευταίο σπίτι του χωριού κάνουμε δεξιά προς Φενεό όπου στο 20° χλμ κάνουμε μία παράκαμψη δεξιά παράλληλα με το ρέμα το οποίο το διασχίζουμε 2 φορές μέχρι το 23° χλμ όπου συναντάμε πάλι τον φαρδύ δασικό.

27° χλμ και είμαστε στο διάσελο στα 1460 μ. και κατηφορίζουμε πλέον για το Φενεό. Σε λιγότερο από 4 χλμ. φτάνουμε στη διασταύρωση (έλατο 48) όπου στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας μια δεξιόστροφη κυκλική πορεία πάνω από τη λίμνη Δόξα όπου η επιβλητική κορυφή της Ντουρτνουβάνας και η θέα προς τη λίμνη μας σταματάει αρκετές φορές για να τη φωτογραφήσουμε. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας με μία κυκλική βόλτα δεξιόστροφα της λίμνης και στο ύψος του φράγματος κατηφορίζουμε δεξιά προς το Φενεό για το τερματισμό της διαδρομής μας.