Αντέχουν τα πόδια σου; Κάνε το τεστ

14.10.2016
Κάνε μια μόνο άσκηση, δες την αξιολόγηση και θα έχεις θα έχεις στα χέρια σου μια εκτίμηση στατικής μυϊκής δύναμης ποδιών και γλουτών.

Ο τρόπος για να δεις αν αντέχουν τα πόδια σου είναι απλός!

Όρθιος/-α, με τα πόδια ανοικτά όσο οι ώμοι. Ακουμπάτε την πλάτη σας στην εσωτερική κάσα μίας πόρτας, με τα πέλματα να απέχουν περίπου 40 cm από αυτήν. Λυγίζετε τα γόνατα και γλιστράτε προς τα κάτω, μέχρι το πίσω μέρος των μηρών να κατέβει ελάχιστα πιο κάτω από την παράλληλη θέση ως προς το πάτωμα. Μετράτε για πόσο χρόνο μπορείτε να παραμείνετε σε αυτήν τη θέση χωρίς να μετακινείστε καθόλου.

Αξιολόγηση

Άντρας

Γυναίκα

Εκτίμηση

>65

>50

Πολύ καλά

64-55

49-40

Μέτρια

54-45

39-30

Άσχημα

<45

<30

Πολύ άσχημα

Χρόνος σε δευτερόλεπτα

Αποτελέσματα & λύσεις: Αναλυτικά στην επόμενη σελίδα.

Αποτελέσματα & λύσεις

Πολύ καλά: Η αντοχή των ποδιών σας είναι εξαιρετική. Αν μάλιστα η επίδοσή σας ήταν άνω των 90’’ και κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας οι σφυγμοί σας δεν υπερέβησαν τους 80 ανά λεπτό, αυτό σημαίνει ότι έχετε αξιοζήλευτη φυσική κατάσταση και φροντίζετε το σώμα σας πολύ καλά.

Μέτρια: Έχετε απόλυτη ανάγκη από περισσότερη γυμναστική, με προτεραιότητα στις ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών με αρκετές επαναλήψεις. Οι ασκήσεις με βάρη θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε ταχύτερα το μυϊκό σας σύστημα και να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας.

Άσχημα: Σίγουρα η δουλειά σας είναι καθιστική και μάλλον ούτε να ακούσετε δεν θέλετε για γυμναστική. Αρχίστε να περπατάτε περισσότερο, γραφτείτε σε γυμναστήριο ή ξεκινήστε γυμναστική στο σπίτι, αφού όμως πρώτα ζητήσετε από ένα γυμναστή να σας δείξει μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, κατάλληλες για το επίπεδό σας.

Πολύ άσχημα: Πόσο καιρό έχετε να κάνετε γυμναστική; Μάλλον αρκετό! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, υποβληθείτε στις εξετάσεις που σίγουρα θα σας ζητήσει (π.χ. τεστ κοπώσεως) και μετά αρχίστε να γυμνάζεστε προοδευτικά, με ό,τι σας αρέσει πιο πολύ, αρχικά σε χαλαρούς ρυθμούς και σταδιακά για περισσότερη ώρα ή κάπως πιο έντονα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Οκτώβριος 2016