Γυμνάσου σε 4' με Tabata

15.02.2017
Γνώρισε μια τεχνική που εφαρμόζεται εύκολα, διαρκεί λίγο και θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τις καύσεις στο φουλ. Ειδικά για σένα που δεν έχεις χρόνο για το γυμναστήριο επειδή πάντα βιάζεσαι!

Ονομάζεται Tabata και είναι απλή αλλά άκρως αποτελεσματική και προέρχεται από την Ιαπωνία. Κάνεις ένα σετ κινήσεων για 20 δευτερόλεπτα σε πολύ υψηλή ένταση, ξεκουράζεσαι 10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεις με τον ίδιο τρόπο για 8 φορές μέχρι να συμπληρώσεις 4 λεπτά. Αν θέλεις μπορείς να συνεχίσεις μέχρι τα 20 λεπτά.

Σύμφωνα με έρευνα του American Council on Exercise, 20' Tabata -με ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα όπως πους-απς, ημικαθίσματα, σκοινάκι, burpees, αναπηδήσεις κ.ά.) καίνε περίπου 30% περισσότερες θερμίδες από ότι αν έτρεχαν.

Μπορείς να προσαρμόσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης κάνεις ήδη στην Τabata όπως π.χ. τρέξιμο στο διάδρομο, ποδήλατο, βάρη, κωπηλατική κ.ά. αρκεί να εφαρμόζεις τον κανόνα: 20 δευτερόλεπτα υψηλή ένταση, 10 δευτερόλεπτα ξεκούραση. Σημαντικό βέβαια είναι να έχεις πάντα μαζί σου ένα χρονόμετρο, αλλιώς η άσκηση δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Προσοχή: Πριν ξεκινήσεις αυτή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης είναι σημαντικό να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό ή το γυμναστή σου. Επίσης ποτέ μην κάνεις τόσο έντονη μορφή άσκησης αν δεν αισθάνεσαι καλά ή αν είσαι άρρωστη.

Από τη Λετίτσια Μουστάκη