Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε τους χρόνιους πόνους στη μέση και το κάτω μέρος της πλάτης με δυνατά παυσίπονα που στην καλύτερη περίπτωση να έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό μας συνήθως όπως τα παίρνουμε από μόνοι μας χωρίς να συμβουλευτούμε κάποιον. Μεγάλο λάθος σύμφωνα με το American College of Physicians (ACP Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών) όπου πρόσφατα ανανέωσε τις οδηγίες του και παροτρύνει τους γιατρούς να αποφεύγουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στη μέση και το κάτω μέρος της πλάτης, εν αντιθέσει με τις συστάσεις του τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίθετα το ACP συνιστά οι γιατροί να προτρέπουν τους ασθενείς τους να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους, όπως η γιόγκα, η γυμναστική, ο βελονισμός, το θεραπευτικό μασάζ, οι θεραπείες με λέιζερ κ.ά. πριν να καταφύγουν στην φαρμακευτική υποστήριξη. Επίσης συνιστά στους γιατρούς να συζητούν με τους ασθενείς τους και να τους ενημερώνουν ότι οι πόνοι στην πλάτη με το χρόνο βελτιώνονται όποια θεραπεία και αν ακολουθήσουν.
Ο Santhosh Thomas, D.O., διευθυντής στο ιατρικό τμήμα του Center for Spine Health στην Cleveland Clinic λέει ότι ιδιαίτερα η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης αφού αυξάνει την ευκινησία της σπονδυλικής στήλης και δυναμώνει τον κορμό. «Αυτά τα δύο προβλήματα συναντιώνται συχνά σε άτομα με χρόνιους πόνους» λέει και συμπληρώνει ότι η περισσότερη σωματική άσκηση και η ενδυνάμωση των μυών του κορμού βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά και στην πρόληψη μελλοντικών πόνων στην πλάτη.
Φυσικά οι παραπάνω συστάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται στην περίπτωση χρόνιων πόνων στην πλάτη και όχι ενός ξαφνικού, οξέως πόνου όπως π.χ. αν σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας και να κάνουμε ότι μας συμβουλεύσει.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ