Ελιξίριο ζωής

07.11.2005
Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής, αφού αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την καλή λειτουργία και την διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Κατά την γέννησή μας το 95% του βάρους μας αντιστοιχεί σε νερό. Το ποσοστό αυτό μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε 70%, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού μας να συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες νερού με το πέρασμα των...
Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής, αφού αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την καλή λειτουργία και την διατήρηση της υγείας του οργανισμού.
Κατά την γέννησή μας το 95% του βάρους μας αντιστοιχεί σε νερό. Το ποσοστό αυτό μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε 70%, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού μας να συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες νερού με το πέρασμα των χρόνων.
Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ακόμη και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, αφού μεταφέρει σε όλο το σώμα τα ιδιαίτερης σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού συστατικά, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Μετά τα 30, το σώμα χάνει επιπλέον το 10% της περιεκτικότητάς του σε νερό, γεγονός που προκαλεί αφυδάτωση και κατά συνέπεια τη γήρανση του δέρματος. Τα κύτταρα της επιδερμίδας κρύβουν φυσικές ουσίες, οι οποίες συγκρατούν το νερό. Σιγά-σιγά όμως αυτές εξατμίζονται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και του στρες με αποτέλεσμα το δέρμα να αλλάζει όψη, να γίνεται άγριο, και να "σπάει" τελικά.
Ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα καθημερινής κατανάλωσης 1,5 λίτρου νερού, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα εσωτερικά μας αποθέματα. Αντί για νερό μπορούμε ακόμα να πιούμε τσάι από φρούτα, χυμό μήλου ή ακόμη και σόδα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τον καφέ, το μαύρο τσάι, το κρασί ή την μπύρα, γιατί αφαιρούν από τον οργανισμό μας νερό αντί να του προσθέτουν. Λέγεται μάλιστα ότι όποιος πίνει καφέ πρέπει οπωσδήποτε παράλληλα να λαμβάνει την ίδια ποσότητα σε νερό.