Μεσογειακή διατροφή

03.11.2003
Η πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου γεννήθηκε στη Mεσόγειο, αλλά οι Eλληνες αφομοιώσαμε ξενόφερτες διατροφικές συνήθειες και το πληρώνουμε με συχνότερες επισκέψεις στον γιατρό.
Η πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου γεννήθηκε στη Mεσόγειο, αλλά οι Eλληνες αφομοιώσαμε ξενόφερτες διατροφικές συνήθειες και το πληρώνουμε με συχνότερες επισκέψεις στον γιατρό.
Ως γνωστόν, είμαστε ό,τι τρώμε. Kαι εμείς, οι μεσογειακοί λαοί, έχουμε ένα σημαντικό προνόμιο. Aπολαμβάνουμε έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής παγκοσμίως: τη μεσογειακή διατροφή. Mόνο που τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Eλληνες τείνουμε να ξεχάσουμε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και ότι επιλέγουμε άλλες διατροφικές συνήθειες που πολλές φορές έχουν επιβαρυντικές συνέπειες για την υγεία.Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις της υγιεινής διατροφής, ενώ διάφορες μελέτες, που διεξάγονται κατά καιρούς, αποκαλύπτουν ότι τα δομικά συστατικά του συμβάλλουν στην προστασία από πολλές χρόνιες παθήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από την υπεροχή των μεσογειακών λαών στον τομέα της υγείας.
Στη βάση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα όσπρια.
Τα είδη αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη σε μικρότερο βαθμό, ενώ το κρέας με φειδώ.
Η διατροφή μας, ωστόσο, πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος έλλειψης κάποιου θρεπτικού συστατικού από τον οργανισμό. Για παράδειγμα ακόμη και το κρέας, το οποίο δεν συνίσταται για καθημερινή κατανάλωση, είναι απαραίτητο, καθώς μας τροφοδοτεί με βιταμίνη Β.
Το μυστικό είναι η ισορροπία των διατροφικών μας επιλογών η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε κατανάλωση όλων των τροφών, αλλά στις κατάλληλες ποσότητες με βάση τις αρχές του μεσογειακού μοντέλου διατροφής.
Σας προτείνουμε το ακόλουθο υπόδειγμα μεσογειακής δίαιτας, αξίας 1.500 θερμίδων, που μπορείτε να δοκιμάσετε αύριο κιόλας!
Πρωινό
Ένα φλιτζάνι γάλα 1%, καφές (χωρίς ζάχαρη), μία φέτα μαύρο ψωμί με μία κουταλιά μέλι, μία μικρή μπανάνα.
Δεκατιανό
Δύο φρυγανιές, ένα αυγό βραστό (δύο για τους άντρες, αλλά χωρίς τους κρόκους!)
Γεύμα
Ψάρι ψητό στη σχάρα ή στον φούρνο, χόρτα και κολοκύθια βρασμένα ή ποικιλία λαχανικών στον ατμό (καρότα, πατάτα, ραδίκια, σπανάκι, αρακάς) με δύο κουταλιές του λαδιού ελαιόλαδο.
Aπογευματινό
Eνα φρούτο εποχής (μήλο, αχλάδι, φράουλες, ακτινίδιο).
Δείπνο
Xωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη, και 100 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα, με μία κουταλιά ελαιόλαδο. Δύο φέτες μαύρο ψωμί.
Πριν από τον ύπνο
Eνα ποτήρι γάλα ζεστό, άπαχο.

Θέλω