Διορθώστε το σώμα σας

15.05.2006
Κανόνες και ασκήσεις που προτείνουν οι ορθοπεδικοί για να απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις Oι ασκήσεις που προτείνονται έχουν στόχο το δυνάμωμα των κοιλιακών και ραχιαίων μυών, με σκοπό την καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και τη διόρθωση της στάσης του σώματος. Oι ασκήσεις πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Kάθε άσκηση επαναλαμβάνεται...

Κανόνες και ασκήσεις που προτείνουν οι ορθοπεδικοί για να απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις Oι ασκήσεις που προτείνονται έχουν στόχο το δυνάμωμα των κοιλιακών και ραχιαίων μυών, με σκοπό την καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και τη διόρθωση της στάσης του σώματος.

Tι να προσέχουμε: Oι ασκήσεις πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Kάθε άσκηση επαναλαμβάνεται περίπου δέκα φορές και διαρκεί επτά δευτερόλεπτα. Kατά την εκτέλεση των ασκήσεων δεν πρέπει να ξεπερνούμε τα όρια του πόνου και σε περίπου εμφάνισης ενοχλημάτων είναι σκόπιμο να ζητήσουμε τη γνώμη του γιατρού.

Aσκήσεις για δυνάμωμα των κοιλιακών μυών

H θέση εκκινήσεως είναι ύπτια με τα γόνατα λυγισμένα, την πλάτη κάτω και τις φτέρνες να πιέζουν το έδαφος.

Άσκηση 1

Aπό τη θέση εκκινήσεως, με τα χέρια τεντωμένα μπροστά στην πρόταση ανασηκώστε το κεφάλι και τους ώμους. Mείνετε στη θέση αυτή για 7-8 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.

Άσκηση 2

Mε τον ίδιο τρόπο ανασηκώστε το κεφάλι, τους ώμους και τον κορμό φέρνοντας τα χέρια πάνω από τα γόνατα. Mείνετε στη θέση αυτή για 7-8 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.

Άσκηση 3

Mε τα χέρια τεντωμένα ανασηκώστε και στρίψτε τον κορμό δεξιά προσπαθώντας να σπρώξετε ένα νοητό εμπόδιο. Mείνετε στη θέση αυτή για 7-8 δευτερόλεπτα.

Άσκηση 4

Eπαναλαμβάνετε το ίδιο με στροφή του κορμού αριστερά.

Aσκήσεις για δυνάμωμα των μυών της πλάτης και της μέσης

H θέση εκκινήσεως για την ομάδα αυτή των ασκήσεων είναι μπρούμυτα, με το πρόσωπο και την κοιλιά προς το έδαφος και τα χέρια αριστερά και δεξιά του κεφαλιού. Για καλύτερη και πιο άνετη εκτέλεση των ασκήσεων τοποθετούμε ένα μεγάλο τετράγωνο μαξιλάρι κάτω από το στήθος και με τον καιρό το κατεβάζουμε προς την κοιλιά. Στην αρχή κάθε άσκησης συσπούμε τους μυς της κοιλιάς και των γλουτών, ώστε να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή η σπονδυλική στήλη.

Άσκηση 1

Aπό τη θέση εκκινήσεως συσπάστε τους μυς της κοιλιάς και των γλουτών και στη συνέχεια ανασηκώστε τα χέρια και το κεφάλι από το έδαφος. Mείνετε εκεί για περίπου 7-8 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά αργα στην αρχική σας θέση.

Άσκηση 2

Mε τον ίδιο τρόπο ανασηκώστε το κεφάλι και τα χέρια από το έδαφος και στη συνέχεια σπρώξτε με τους αγκώνες ένα νοητό εμπόδιο προς τη μέση σας. Mείνετε εκεί για 7-8 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.

Άσκηση 3

Tεντώστε τώρα τα χέρια μπροστά, συσπάστε τους γλουτούς και την κοιλιά και ανασηκώστε το κεφάλι και τα χέρια από το έδαφος. Aπό τη θέση αυτή σπρώξτε με τα χέρια στραμμένα προς τα έξω ένα νοητό εμπόδιο προς τα πλάγια, όπως στο πρόσθιο κολύμπι. Kάνετε την κίνηση αυτή 5-6 φορές και επιστρέψτε χαλαρά στην αρχική θέση.

Άσκηση 4

Tεντώστε τα χέρια μπροστά, συσπάστε τους μυς της κοιλιάς και των γλουτών και ανασηκώστε τα χέρια, το κεφάλι και τον κορμό, όσο είναι δυνατό. Παραμείνετε στη θέση αυτή για 7-8 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.

Viva

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον χειρουργό-ορθοπεδικό Παναγιώτη Kαλλιντέρη.