Ολο και περισσότερα είναι τα άτομα που εργάζονται αρκετές ώρες της ημέρας με αποτέλεσμα να μην έχουν σταθερό διατροφικό ωράριο. Στα άτομα αυτά παρατηρείται ότι απουσιάζουν από το διαιτολόγιό τους βασικά γεύματα, π.χ. πρωινό, σημαντικές τροφές π.χ. φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και το κεντρικό γεύμα τους πραγματοποιείται κατά κανόνα το βράδυ.
ΠΡΩΙ: 2 φρυγανιές, 1 ποτ. χυμός ή γάλα, καφές ή τσάι με λίγη ζάχαρη.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 φρούτο και 1 γιαούρτι ή χυμός φρούτων ή 2 φρυγανιές με λίγο τυρί ή 2 φρούτα.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σαλάτα του σεφ και 1 φέτα ψωμί ή 1 τοστ (τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, μαρούλι) και σαλάτα εποχής ή τονοσαλάτα και 1 φέτα ψωμί ή 1 ομελέτα και σαλάτα εποχής και 1 φέτα ψωμί.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Καφές ή τσάι,1 φρούτο ή 1 γιαούρτι 0-4% ή χυμός φρούτων.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερίδα μπριζόλα ή μπιφτέκια ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή ψάρι ή θαλασσινά, σαλάτα εποχής, 1 φρούτο ή χύμος φρούτων,1 φέτα ψωμί ή 1 μερ. τυρί.
Ισοδυναμία φρούτων
Αναφέροντας "ένα φρούτο" εννοούμε:
Μήλο (1 μεγάλο)
Χυμός μήλου (1 ποτήρι νερού)
Μπανάνα (1 κανονική)
Φράουλες (1 φλιτζάνι τσαγιού)
Πεπόνι (1 φλιτζάνι τσαγιού ή 1 φέτα κανονική)
Πορτοκάλι (1 μεγάλο)
Χυμός πορτοκαλιού (1 ποτήρι νερού)
Καρπούζι ( 2 φλιτζ. τσαγιού ή 2 φέτες)
Μανταρίνια (2 μεγάλα)
Βερίκοκα (1 φλιτζάνι τσαγιού)
Κεράσια (1 φλιτζάνι τσαγιού)
Ροδάκινα (1 μεγάλο)
Αχλάδια (1 μεγάλο).
Σύκα χλωρά (2 μέτρια)
Σταφύλια (1 φλιτζάνι τσαγιού)
Γκρέιπ-φρουτ (1 φλιτζάνι τσαγιού)
Δαμάσκηνα φρέσκα (1 μέτριο ή 1 φλιτζάνι τσαγιού).
Ακτινίδια (2 κανονικά)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
1. Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια την ημέρα.
2. Να τρώτε αργά, το γεύμα να διαρκεί πάνω από 20 λεπτά της ώρας.
3. Ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, χορταρικά, αναψυκτικά λάιτ, καφέ-τσάι, σόδα.
4. Φρούτο επιλογής: οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων.
5. Σαλάτα εποχής: οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα (περιορισμένες οι πατάτες, ο αρακάς και το καλαμπόκι).
6. Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά τρία έως πέντε κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
7. Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου βάρους 150 γρ. (κρεατικά), 200 γρ. (αμυλώδη), 40 γρ. (τυρί).
8. Σε ώρες πείνας, ανίας, βουλιμίας, λαιμαργίας, μπορείτε να καταναλώνετε:
α. Σαλάτα εποχής απεριόριστη.
β. Φρούτα (2-3 επιπλέον).
γ. Φρυγανιές (2-3 επιπλέον από τις αναγραφόμενες ).
9. Αλλαγές στα γεύματα (αλλά και στις ημέρες) επιτρέπονται, κατά βούληση.
10. Αλκοόλ: Επιτρέπονται έως 3 ποτήρια καθαρού αλκοολούχου ποτού την εβδομάδα (ουίσκι, βότκα, τζιν ) ή 6 ποτήρια κρασί ή μπύρα.
11. Αυξημένη φυσική δραστηριότητα.
Ολο και περισσότερα είναι τα άτομα που εργάζονται αρκετές ώρες της ημέρας με αποτέλεσμα να μην έχουν σταθερό διατροφικό ωράριο. Στα άτομα αυτά παρατηρείται ότι απουσιάζουν από το διαιτολόγιό τους βασικά γεύματα, π.χ. πρωινό, σημαντικές τροφές π.χ. φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και το κεντρικό γεύμα τους πραγματοποιείται κατά κανόνα το βράδυ.