Το εσωτερικό χαμόγελο της ευεξίας

25.02.2008
Το τσι κουνγκ, ο κινέζικος «διαλογισμός σε κίνηση», που βασίζεται στην ταοϊστική σοφία, περιλαμβάνει πολλές πρακτικές. Μία από αυτές είναι το εσωτερικό χαμόγελο, ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός διαλογισμός, που μας μαθαίνει να ζούμε με ανοιχτή καρδιά και να δεχόμαστε χωρίς όρους το σώμα και το νου μας.

από τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Το τσι κουνγκ, ο κινέζικος «διαλογισμός σε κίνηση», που βασίζεται στην ταοϊστική σοφία, περιλαμβάνει πολλές πρακτικές. Μία από αυτές είναι το εσωτερικό χαμόγελο, ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός διαλογισμός, που μας μαθαίνει να ζούμε με ανοιχτή καρδιά και να δεχόμαστε χωρίς όρους το σώμα και το νου μας.

Η ακινησία του διαλογισμού και η κινητικότητα της ζωής συνδυάζονται στην τέχνη του τσι κουνγκ, μία από τις παλαιότερες μεθόδους που προήλθαν από την ταοϊστική φιλοσοφία. «Τσι κουνγκ» σημαίνει επί λέξει «επιτηδειότητα με την ανεπαίσθητη αναπνοή». Είναι η αρχαία διαδικασία που επιτρέπει στη γιν και τη γιανγκ λεπτή ενέργεια να ρέουν αρμονικά στη ζωή μας. Και ανάμεσα στις πολλές μεθόδους του, που βασίζονται στις ήρεμες, θεραπευτικές κινήσεις του σώματος, το εσωτερικό χαμόγελο κατέχει μια ιδιαίτερη θέση.

Γιατί χαμόγελο; Ξέρουμε ότι το γέλιο θεραπεύει - το αποδέχεται και η σύγχρονη ιατρική, όπως το υποστήριζαν και οι σοφές παραδόσεις από αρχαιοτάτων χρόνων. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, λένε, και σίγουρα λύνει τις εντάσεις και ωφελεί το σώμα με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, αν κάποιος γελάει υπερβολικά συχνά ή δυνατά, μπορεί να έχει στην καρδιά του περίσσεια από τσι, ζωτική ενέργεια, και να προσπαθεί ασυνείδητα να την αποβάλλει. Το γέλιο, λοιπόν, είναι μάλλον μια συγκινησιακή εκτόνωση εστιασμένη στην κοιλιά. Ωστόσο, το χαμόγελο διαφέρει από ενεργειακή άποψη.

Το χαμόγελο είναι πιο «λεπτό» από το γέλιο, είναι μια πιο εσωστρεφής και συγκρατημένη εμπειρία. Κάποιος που χαμογελάει πολύ δεν θεωρείται υπερβολικός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν δείχνει προσποιητός. Το χαμόγελο έχει να κάνει με τις λεπτότερες αποχρώσεις των συναισθημάτων μας και το εσωτερικό χαμόγελο του τσι κουνγκ καλλιεργεί το αίσθημα σε ένα υψηλότερο επίπεδο, εστιάζοντας στην πνευματική χαρά που πηγάζει από την εσώτερη ψυχή μας και ακτινοβολεί προς τα έξω σαν μια ανεπαίσθητη παρουσία.

Το εσωτερικό χαμόγελο είναι μια ισχυρή τεχνική χαλάρωσης, καθώς σας μαθαίνει να στέλνετε «χαμογελαστή ενέργεια» κατευθείαν στα πέντε βασικά όργανα που οι ταοϊστές πιστεύουν ότι ελέγχουν τη συναισθηματική μας κατάσταση (καρδιά-χαρά, συκώτι-θυμός, πνεύμονες-θλίψη, νεφρά-φόβος, σπλήνας-περίσκεψη). Παράλληλα, έχει τη δύναμη να τα θεραπεύει, να τα επανορθώνει, να τα ανανεώνει και να τα βοηθάει να λειτουργούν άψογα. Πολλοί άνθρωποι που το ασκούν βιώνουν μια άμεση ηρεμία. Για άλλους ανοίγει οράματα πνευματικής χαράς και μερικοί έχουν την εμπειρία μιας αυθόρμητης θαυμαστής ίασης από ψυχολογικά προβλήματα ή ασθένειες.

Όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνικές, πάντα μπορεί κανείς να εμβαθύνει περισσότερο κάνοντας συστηματική εξάσκηση. Μολονότι το εσωτερικό χαμόγελο είναι απλό, πρόκειται για μια δεξιότητα που βελτιώνεται με το χρόνο και εντέλει οδηγεί σε βαθιά πνευματική ολοκλήρωση. Εμείς εδώ σας δίνουμε μια εύκολη μορφή του.

Τα μάτια χαμογελούν Το εσωτερικό χαμόγελο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, αλλά ξεκινάει από τα μάτια. Τα μάτια συνδέονται άμεσα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, εκείνο που καθορίζει τις ακούσιες λειτουργίες και κινήσεις μας και ενώνεται με όλα τα όργανα και τους αδένες. Τα μάτια μας δέχονται οπτικά ερεθίσματα που ερμηνεύονται ως συναισθηματικά σήματα και κάνουν τα όργανα και τους αδένες μας να εντείνουν τη δραστηριότητά τους σε καταστάσεις στρες ή κινδύνου και να την καταπραΰνουν όταν τα πράγματα ηρεμούν. Να λοιπόν πώς θα κάνετε τα μάτια σας να «χαμογελάσουν».

1. Επιλέξτε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα σας ενοχλήσει κάποια στιγμή της ημέρας που σας βολεύει.

2. Καθίστε σε μια καρέκλα έχοντας την πλάτη ίσια, το κεφάλι στητό και τα πόδια στο έδαφος. Ακουμπήστε τα χέρια σας μπροστά σας με το δεξί χέρι πάνω στο αριστερό και τις παλάμες να αγγίζονται μεταξύ τους. Εάν μπορείτε να κάθεστε άνετα στη στάση του λωτού ή του μισού λωτού, πάρτε αυτή τη θέση, αλλά στην αντίθετη περίπτωση μη δοκιμάσετε να τη συνηθίσετε τώρα.

3. Προσηλώστε το βλέμμα σας σε κάποιο σημείο μπροστά σας, στο ύψος των ματιών σας. Αυτό μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε απόσταση, 1-2 μέτρα.

4. Μείνετε με το βλέμμα προσηλωμένο εκεί για τουλάχιστον τρία λεπτά. Προσπαθήστε να μη σκέφτεστε τίποτα άλλο πέρα από το σημείο όπου κοιτάζετε και να ξεχάσετε για λίγα λεπτά τις όποιες ανησυχίες σας.

5. Μισοκλείστε τα μάτια σας και εξακολουθήστε να αναπνέετε ρυθμικά και αβίαστα. Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας στο σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια σας, το λεγόμενο «τρίτο μάτι».

6. Εξακολουθήστε να συγκεντρώνεστε σε αυτό το σημείο για ένα ή δύο λεπτά ακόμη, ενώ συνεχίζετε να αφουγκράζεστε την αναπνοή σας, που θα γίνεται όλο και πιο ήρεμη και αθόρυβη.

7. Κλείστε τα μάτια σας.

8. Με τη βοήθεια της φαντασίας σας οραματιστείτε τον ήλιο, αν είναι μέρα, και τη σελήνη, αν είναι νύχτα, ακριβώς μπροστά από τα μάτια σας. Αυτός ο ήλιος ή η σελήνη είναι ένα πρόσωπο που στέλνει το χαμόγελό του μέσα στα μάτια σας. Αν σας φαίνεται πιο εύκολο, μπορείτε αντί για τον ήλιο ή τη σελήνη, να οραματιστείτε το πρόσωπο ενός ανθρώπου που αγαπάτε.

9. Κατευθύνετε αυτήν τη χαμογελαστή ενέργεια προς την εξωτερική γωνία του αριστερού ματιού σας. Νιώστε την εξωτερική γωνία του ματιού να χαλαρώνει και να χαμογελάει.

10. Ανασηκώστε την αριστερή γωνία του στόματός σας σε ένα χαμόγελο. Νιώστε τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτήν και στη γωνία του ματιού σας. Νιώστε όλη την αριστερή πλευρά του προσώπου σας να ανασηκώνεται και να χαλαρώνει.

11. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την εξωτερική γωνία του δεξιού ματιού και τη δεξιά γωνία του στόματός σας.

12. Χαμογελάστε με την εσωτερική γωνία του αριστερού ματιού.

13. Επαναλάβετε με την εσωτερική γωνία του δεξιού ματιού.

14. Τραβήξτε χαμογελαστή ενέργεια από τον ήλιο ή τη σελήνη μέσα στην κόρη του αριστερού ματιού σας και νιώστε την να πλημμυρίζει με αυτή την ενέργεια.

15. Επαναλάβετε με την κόρη του δεξιού ματιού σας.

16. Τραβήξτε χαμογελαστή ενέργεια στην ίριδα (το χρωματιστό τμήμα που περιβάλλει την κόρη) του αριστερού ματιού σας. Εισπνεύστε φουσκώνοντας την κοιλιά, εκπνεύστε και νιώστε ότι τραβάτε το μυ της ίριδας, σφίγγοντας ταυτόχρονα και το μυ του πρωκτού. Εισπνεύστε και χαλαρώστε.

17. Επαναλάβετε με την ίριδα του δεξιού ματιού.

18. Οραματιστείτε όλο το ασπράδι του αριστερού ματιού, ολόκληρο το βολβό στο εξωτερικό και εσωτερικό τμήμα του να γεμίζει από χαμογελαστή ενέργεια.

19. Επαναλάβετε με το βολβό του δεξιού ματιού.

20. Γεμίστε με χαμογελαστή ενέργεια το επάνω βλέφαρο του αριστερού ματιού.

21. Επαναλάβετε με το επάνω βλέφαρο του δεξιού ματιού.

22. Γεμίστε με χαμογελαστή ενέργεια το κάτω βλέφαρο του αριστερού ματιού.

23. Επαναλάβετε με το κάτω βλέφαρο του δεξιού ματιού.

24. Χαμογελάστε νοερά στην περιοχή του τρίτου ματιού και τραβήξτε προς τα εκεί την ενέργεια από το χαμόγελο του ήλιου, αν είναι μέρα, της σελήνης, αν είναι νύχτα, ή του αγαπημένου σας προσώπου. Νιώστε την περιοχή αυτή να χαλαρώνει καθώς γεμίζει από χαμογελαστή ενέργεια.

25. Τραβήξτε αυτή την ενέργεια μέσα στο κεφάλι σας. Φανταστείτε ότι ακολουθεί μια γραμμή που ξεκινάει από την άκρη της μύτης σας, περνάει από τη ράχη της και καταλήγει στο κέντρο του εγκεφάλου σας. Κρατήστε την προσοχή σας προσηλωμένη σε αυτό το σημείο για μερικά λεπτά. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας ή απλώς καθίστε ήρεμα.

26. Τρίψτε τα χέρια σας ώσπου να ζεσταθούν οι παλάμες, έπειτα τρίψτε το πρόσωπό σας και σκεπάστε τα μάτια σας με τις παλάμες για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να απορροφήσουν τη ζεστασιά. Έπειτα ανοίξτε τα μάτια.

Το σώμα ακτινοβολεί Χάρη στους αρχαίους δασκάλους του ταό, που μετέδιδαν την παράδοσή τους επί χιλιάδες χρόνια, τώρα ξέρουμε ότι το μυστικό του εσωτερικού χαμόγελου κρύβεται στην καρδιά μας. Η εσωτερική καρδιά δεν είναι η σωματική ούτε η αισθηματική καρδιά. Είναι μια τρίτη καρδιά όπως έχουμε και τρίτο μάτι. Είναι το πέρασμα για την άμεση εμπειρία εκείνου που αποκαλούμε ψυχή. Όταν λοιπόν θα έχετε εξοικειωθεί αρκετά με τον παραπάνω διαλογισμό, μπορείτε να αρχίσετε να επεκτείνετε το εσωτερικό χαμόγελο στην καρδιά και στο υπόλοιπο σώμα σας, συνεχίζοντας από το στάδιο 25 του χαμόγελου των ματιών και αφού έχετε τραβήξει τη χαμογελαστή ενέργεια στο κέντρο του κεφαλιού σας.

26. Σηκώστε την άκρη της γλώσσας σας και φέρτε την στον ουρανίσκο σας. Κρατήστε την εκεί σε όλο το υπόλοιπο του διαλογισμού.

27. Φέρτε το χαμόγελο στην περιοχή του τρίτου ματιού και νιώστε το να κατεβαίνει στον ουρανίσκο σας. Αισθανθείτε την ένταση που έχετε στο στόμα σας να χάνεται.

28. Κατεβάστε το χαμόγελο από τη γλώσσα στο λαιμό σας. Νιώστε το κεφάλι σας να βουλιάζει στο θώρακά σας σαν το κεφάλι μιας χελώνας.

29. Χαμογελάστε στην καρδιά σας και νιώστε τη να χαμογελά. Γεμίστε τη με τη χαμογελαστή, γεμάτη αγάπη ενέργεια. Ευχαριστήστε την που χτυπάει, που μεταφέρει το αίμα σε όλο σας το σώμα και σας κρατάει ζωντανούς.

30. Χαμογελάστε στα πνευμόνια σας. Χαιρετήστε τα και ευχαριστήστε τα που σας κρατάνε ζωντανούς.

31. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με το συκώτι σας

32. Το στομάχι και τα νεφρά σας

33. Τον σπλήνα, το πάγκρεας και τα έντερα

34. Επαναφέρετε το χαμόγελο στο μέτωπό σας, στο τρίτο μάτι. Νιώστε τη χαμογελαστή ενέργεια να απλώνεται και πάλι σε όλο το κεφάλι σας.

35. Τρίψτε τα χέρια σας ώσπου να ζεσταθούν οι παλάμες, έπειτα τρίψτε το πρόσωπό σας και σκεπάστε τα μάτια σας με αυτές για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να απορροφήσουν τη ζεστασιά. Στη συνέχεια ανοίξτε τα μάτια.

Σε επόμενο στάδιο μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμα βήματα στο διαλογισμό σας, με τη διαφορά ότι θα έχετε χρησιμοποιήσει μόνο τον ήλιο στον οραματισμό σας. Συνεχίζετε από το στάδιο 34, έχοντας φέρει την ενέργεια του χαμόγελου στην περιοχή του τρίτου ματιού, ανάμεσα στα φρύδια σας.

36. Μετακινήστε την ενέργεια στην υπόφυσή σας, εφτά εκατοστά πίσω από το τρίτο μάτι, στο κέντρο των φρυδιών. Νιώστε την υπόφυση να ανοίγει σαν ένα λουλούδι και επεκτείνετε τη χαμογελαστή ενέργεια στο κέντρο του εγκεφάλου σας. Νιώστε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας να απλώνεται καθώς γεμίζει από χρυσό φως.

37. Φέρτε τη χαμογελαστή ενέργεια, σαν ένα φως, να γεμίσει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας. Κινήστε την πάνω και κάτω, ώστε να απλωθεί σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

38. Έπειτα φέρτε τη στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και κινήστε την ώστε να απλωθεί και να το γεμίσει.

39. Συνεχίστε φέρνοντάς την στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και κινήστε την μπρος πίσω, νιώθοντας τα δύο ημισφαίρια να ενοποιούνται. Έπειτα κατεβάστε την ενέργεια προς τη βάση του εγκεφάλου. Κατεβάστε την ενέργεια στη βάση του κεφαλιού, εκεί όπου ο εγκέφαλος συνδέεται με τον ανώτερο αυχενικό σπόνδυλο. Νιώστε την ενέργεια να απλώνεται, να μαλακώνει και να περνάει μέσα στη σπονδυλική στήλη.

40. Κατεβάστε την ακτινοβόλα, χαμογελαστή ενέργεια κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, νιώθοντας να περνάει από τον κάθε σπόνδυλο στο μεσοσπονδύλιο δίσκο και στον επόμενο σπόνδυλο.

41. Μετράτε από μέσα σας τους σπονδύλους καθώς κατεβάζετε την ενέργεια του εσωτερικού χαμόγελου πρώτα στους εφτά αυχενικούς, μετά στους δώδεκα θωρακικούς, στους πέντε οσφυϊκούς, στο ιερό οστό και στον κόκκυγα.

42. Τώρα όλη η σπονδυλική στήλη σας ακτινοβολεί. Νιώστε την να γίνεται μαλακή, εύκαμπτη και να μακραίνει, κάνοντάς σας ψηλότερους. Τα νεύρα στο σώμα σας που ξεκινούν από αυτήν χαλαρώνουν.

43. Απλώστε την ενέργεια του εσωτερικού χαμόγελου προς τα χέρια σας. Νιώστε την να φτάνει μέχρι τις άκρες όλων των δαχτύλων σας, που λάμπουν σαν μικροί ήλιοι.

44. Νιώστε την ενέργεια να απλώνεται προς τα σεξουαλικά σας όργανα και τα πόδια σας, να περνάει από τους μηρούς, τα γόνατα, τις κνήμες και τα πέλματα. Οι άκρες των δαχτύλων σας ακτινοβολούν. Όλο το σώμα σας λάμπει.

45. Επαναφέρετε το χαμόγελο στο μέτωπό σας, στο τρίτο μάτι. Νιώστε τη χαμογελαστή ενέργεια να απλώνεται και πάλι σε όλο το κεφάλι σας.

46. Τρίψτε τα χέρια σας ώσπου να ζεσταθούν οι παλάμες, έπειτα τρίψτε το πρόσωπό σας και σκεπάστε τα μάτια σας με αυτές για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να απορροφήσουν τη ζεστασιά. Στη συνέχεια ανοίξτε τα μάτια.

Είναι σημαντικό να προχωράτε αργά κάθε φορά στο επόμενο στάδιο, δίνοντας στον εαυτό σας αρκετό χρονικό περιθώριο ώστε να εξοικειωθείτε με την τεχνική του. Όταν όμως θα την κατέχετε καλά, θα μπορείτε να διατηρείτε το εσωτερικό χαμόγελο ακόμα και έξω από καταστάσεις διαλογισμού, στην απλή ή πολύπλοκη καθημερινότητά σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ