Τελικά πόσο κοστίζει η προετοιμασία για τις διακοπές;

14.07.2008
Η λίστα με τις αγορές κι όσα πρέπει να κάνουμε μέχρι την ημέρα των διακοπών όλο και μακραίνει, αδειάζοντας το πορτοφόλι μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες για

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η λίστα με τις αγορές κι όσα πρέπει να κάνουμε μέχρι την ημέρα των διακοπών όλο και μακραίνει, αδειάζοντας το πορτοφόλι μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες για να γεμίσουμε τις μπαταρίες που αδειάζουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, να ξεκουραστούμε και να νιώσουμε ξανά γεμάτοι ενέργεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: συμβολίζουν επίσης το όνειρο, τον τρόπο ζωής που θα θέλαμε να ζούμε, ακόμη κι αν τελικά κρατήσει μόλις μια εβδομάδα. Και για να ζήσουμε το όνειρο όσο καλύτερα μπορούμε, συνήθως τρέχουμε να αγοράσουμε όλα όσα θα συμπληρώσουν το πάζλ, ώστε να συμμετέχουμε και εμείς στο lifestyle των περιοδικών και των διάσημων, να πάρουμε λίγη από τη λάμψη τους. Αν και θα έπρεπε να είναι συνώνυμες της ξεκούρασης και της απαλλαγής από τη ρουτίνα και τα «πρέπει» που καθορίζουν τη ζωή μας όλο τον υπόλοιπο χρόνο, για πολλούς από εμάς οι διακοπές γίνονται ένα ακόμη «πρέπει», μια επίδειξη της καταναλωτικής μας δεινότητας.

Πόσο αντέχει η τσέπη σας;
Λες και δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία να ψωνίσουμε ή λες και όλη μας η ζωή περιορίζεται στο διάστημα των διακοπών, σπεύδουμε να αγοράσουμε όλα όσα πιστεύουμε ότι θα κάνουν τις μέρες αυτές πιο ξεχωριστές. Πόσο κοστίζει λοιπόν η προετοιμασία των διακοπών; Κάναμε ένα ρεπορτάζ με τις υπηρεσίες και τα βασικά αγαθά που συνήθως μια γυναίκα αγοράζει λίγο πριν από τις διακοπές της. Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση, ίσως βρείτε λίγο πιο φτηνές ή λίγο πιο ακριβές, ανάλογα με τη μάρκα των προϊόντων που θα επιλέξετε ή ανάλογα με το ινστιτούτο στο οποίο θα απευθυνθείτε. Ας αρχίσουμε λοιπόν. Έτοιμες;

1. Μαγιό: Το πιο απαραίτητο από τα αξεσουάρ του καλοκαιριού: από 40 ευρώ μέχρι όσο αντέχει η τσέπη σας.

2. Παρεό: Συμπληρώνει τέλεια την ενδυμασία της παραλίας: από 25 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την ποιότητα και τη μάρκα.

3. Τσάντα ή καλάθι για την παραλία: Πού θα βάλετε πετσέτες, ψάθες, αντηλιακά; Από 15 ευρώ και πάνω.

4. Ρούχα: Σίγουρα θα θέλετε να αγοράσετε κάτι καινούργιο. Υπολογίστε το λιγότερο 180 ευρώ για ένα σορτς, ένα φουστάνι και μια μπλούζα.

5. Παπούτσια: Δεν θα δώσετε λιγότερα από 70 ευρώ το ζευγάρι, στην καλύτερη περίπτωση.

6. Είδη μακιγιάζ: Μια αδιάβροχη μάσκαρα για να τονίζετε τις βλεφαρίδες σας και στη θάλασσα είναι ένα από τα must του καλοκαιριού (θα σας κοστίσει από 17 έως 40 ευρώ, ανάλογα με τα μάρκα), ενώ «απαραίτητο» είναι και ένα λιπ γκλος, που κάνει τα χείλη πιο ελκυστικά, από 15 ευρώ και πάνω. Υποτίθεται ότι τα υπόλοιπα είδη μακιγιάζ τα έχετε ήδη στο νεσεσέρ σας, διαφορετικά πρέπει να τα υπολογίσετε και αυτά.

7. Αντηλιακά: Άκρως απαραίτητα κατά την έκθεσή σας στον ήλιο, θα σας κοστίσουν από 14 έως 40 ευρώ του σώματος, αναλόγως με τη μάρκα, ενώ λίγο περισσότερο θα σας στοιχίσουν του προσώπου.

8. Κρέμα για μετά τον ήλιο: Ε, μετά την έκθεση στον ήλιο δεν πρέπει να έχετε και μια πολύ καλή κρέμα ενυδάτωσης και θρέψης; Υπολογίστε από 15 ευρώ και πάνω.

9. Σαμπουάν με αντηλιακά φίλτρα: Τα μαλλιά, ως γνωστόν, αφυδατώνονται και ταλαιπωρούνται από την έκθεση στον ήλιο, τον αέρα και το νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Ένα σαμπουάν προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου, με έξτρα ιδιότητες για την προστασία από τις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού, θα σας στοιχίσει από 7 μέχρι 21 ευρώ.

10. Μάσκα μαλλιών με αντηλιακά φίλτρα: Τη φροντίδα των μαλλιών σας θα συμπληρώσει μια μάσκα, που θα σας στοιχίσει από 7,5 μέχρι 30 ευρώ, αναλόγως τη μάρκα. Αν, τώρα, θέλετε να αγοράσετε και ειδικό σπρέι προστασίας, υπολογίστε περίπου 20 με 30 ευρώ επιπλέον.

11. Αποτρίχωση: Δεν είναι ό,τι καλύτερο να κάνετε ηλιοθεραπεία με την τρίχα «κάγκελο» στα πόδια και το μπικίνι. Αν δεν θέλετε να ταλαιπωρείστε με ξυραφάκια στις διακοπές, θα επιλέξετε τη λύση της αποτρίχωσης. Θα σας κοστίσει από 10 έως 40 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που θέλετε να αποτριχώσετε.

12. Μανικιούρ - πεντικιούρ: Η προετοιμασία των διακοπών δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει την περιποίηση των άκρων. Ένα απλό μανικιούρ θα σας στοιχίσει περίπου 15 ευρώ και ένα απλό πεντικιούρ 25. Αν θέλετε σπα πεντικιούρ, μάσκες και άλλες παροχές, υπολογίστε κάτι περισσότερο.

Έξτρα φροντίδα

Σολάριουμ: Δεν προλάβατε να κάνετε και πολλά μπάνια και θέλετε να εμφανιστείτε στην παραλία με λίγο χρωματάκι; Μια λύση είναι το σολάριουμ, το οποίο, σύμφωνα με τους δερματολόγους, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το δέρμα. Παρ όλα αυτά, θα σας πούμε την τιμή. Θα σας κοστίσουν περίπου 5-10 ευρώ τα 20 λεπτά.

Απολέπιση-μασάζ: Σας αρέσει να κακομαθαίνετε τον εαυτό σας με κάτι επιπλέον από τα βασικά; Μια απολέπιση σώματος και ένα χαλαρωτικό μασάζ θα σας στοιχίσουν περίπου 80 ευρώ.

Κομμωτήριο: Θέλετε να φρεσκάρετε και λίγο το χρώμα ή τις ανταύγειες των μαλλιών σας, για να νιώθετε καλύτερα και να μη φαίνεστε απεριποίητη στις φωτογραφίες του καλοκαιριού; Αφαιρέστε από το πορτοφόλι σας από 60 έως 120 ευρώ.

Τελικά, τι;

Ωραία! Τα αγοράσαμε όλα αυτά, περιποιηθήκαμε και τον εαυτό μας, φτιάξαμε τις βαλίτσες μας και φύγαμε επιτέλους για διακοπές. Τι χρειαζόμαστε όμως τελικά για να περάσουμε καλά; Έχουμε πράγματι ανάγκη όλα αυτά τα υλικά αγαθά; Τελικά το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καλή διάθεση και καλή παρέα. Το ζητούμενο στις διακοπές, για να καταφέρουμε στ αλήθεια να ξεκουραστούμε και να πάρουμε δυνάμεις, είναι να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και το άγχος, να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να μη σκεφτόμαστε πώς φαινόμαστε με το καινούργιο μαγιό, αν το γκλος έχει ξεφύγει λίγο από τα χείλη ή αν έτρεξε η μάσκαρα μετά το μακροβούτι.

Βέβαια, κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα πρέπει σώνει και καλά να παριστάνουμε τους θηλυκούς Ροβινσώνες ή να είμαστε απεριποίητες για να είμαστε ένα με τη φύση. Κάθε τρόπος ζωής είναι σεβαστός, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του, όμως όλα στη ζωή θέλουν μέτρο. Η αγωνία του «φαίνεσθαι» δεν θα πρέπει να συντροφεύει τις διακοπές μας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, χωρίς υπερβολές. Αγοράστε, αφού πρώτα σκεφτείτε τι από όλα αυτά θα χρησιμοποιήσετε τελικά και τι έχετε πραγματικά ανάγκη. Μην παρασύρεστε από τον καταναλωτισμό και τις διαφημίσεις. Η ευχαρίστηση και η καλοπέραση ξεκινούν από μέσα σας, εξαρτώνται από τη διάθεσή σας. Αν νιώθετε χάλια, όσα αντικείμενα και να αγοράσετε, δεν θα σας δώσουν χαρά. Φροντίστε αυτό το καλοκαίρι να κρατήσετε ισορροπίες. Άντε, και καλές διακοπές!