Το αντικαταθλιπτικό που εκτοξεύει τη λίμπιντο!

07.04.2011
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν τη λύση στο πρόβλημα παρασκευάζοντας κάποιο φάρμακο που θα καταπολεμούσε την κατάθλιψη αλλά παράλληλα δεν θα επηρέαζε καθόλου τη λίμπιντό και μάλλον τα κατάφεραν! Η άφιξη του «μαγικού» χαπιού είναι πλέον γεγονός!

Η διάθεσή σου για φλερτ και η όρεξή σου να ζήσεις στο έπακρον μετά από ένα μικρό διάλειμμα επανήλθε! Ο γιατρός είχε δίκιο… Δεν είναι παρά μόνο 2 εβδομάδες που πήρες τα αντικαταθλιπτικά που σου συνταγογράφησε και νιώθεις πραγματικά σαν να ξαναγεννήθηκες. Το κλάμα αντικαταστάθηκε με γέλιο και η απαισιοδοξία έχει καιρό να κάνει την εμφάνισή της. Ωστόσο, τον τελευταίο διάστημα σκέφτεσαι όλο και συχνότερα να σταματήσεις να λαμβάνεις το σκεύασμα. Κάπου διάβασες ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών αυξάνει το βάρος και μειώνει τη λίμπιντο!

Κατά γενική ομολογία, ορισμένα από τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να σε βοηθούν να βλέπεις την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, παράλληλα όμως πιθανότατα να δημιουργήσουν προβλήματα σεξουαλικής φύσης όπως μειωμένη ερωτική επιθυμία ή ξηρότητα του κόλπου σου. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν τη λύση στο πρόβλημα παρασκευάζοντας κάποιο φάρμακο που θα καταπολεμούσε την κατάθλιψη αλλά παράλληλα δεν θα επηρέαζε καθόλου τη λίμπιντό και μάλλον τα κατάφεραν! Η άφιξη του «μαγικού» χαπιού είναι πλέον γεγονός!

Το νέο χάπι - εγγύηση για αξέχαστους οργασμούς

Ήδη στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα που έχουν καταφέρει να μειώσουν στο ελάχιστο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες διατηρώντας την σεξουαλική σου διάθεση. Ωστόσο πρόσφατα, πριν από ένα μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων την ΗΠΑ άναψε το πράσινο φως για το αντικαταθλιπτικό φάρμακο που σου εγγυάται αξέχαστους οργασμούς!

Όπως τονίζει στο περιοδικό Elle ο Βασίλειος Αλεβίζος αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνων σήμερα το πρόβλημα «είναι μεγάλο καθώς τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική ζωή των ασθενών σε ποσοστό 40 με 50%, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι το 30% των ανδρών και το 15% των γυναικών σταματούν τη λήψη σκευασμάτων αφού νιώθουν ότι δεν αποζητούν πλέον τη σεξουαλική επαφή. Η αποφυγή της θεραπείας ωστόσο οδηγεί σε μειωμένη ποιότητα ζωής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα απόρριψη, μηδαμινό κίνητρο αναζήτησης συντρόφου. Από την άλλη δεν είναι εύκολο για κάποιον να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα».

Το νέο σκεύασμα για τη θεραπεία ενηλίκων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του παραπάνω προβλήματος καθώς υπόσχεται 100% φυσιολογική ερωτική ζωή και δε σε κάνει να βλέπεις το σεξ σαν υποχρέωση ή αγγαρεία.

Η Κάρολ Ρίντ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της clinical data, της εταιρίας που θα λανσάρει το νέο σκεύασμα, σημειώνει πως το χάπι σύντομα θα αποτελεί μια επιπλέον επιλογή για τους γιατρούς που θα παρακολουθούν ασθενείς με βαριάς μορφής κατάθλιψη.

Είναι νωρίς για συμπεράσματα;

Οι ειδικοί πάντως διατηρούν επιφυλάξεις τους. Όπως σημειώνουν είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα καθώς το φάρμακο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Το σκεύασμα άλλωστε, όπως και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά συνδέεται με παρενέργειες όπως ναυτία και αϋπνία ενώ η λήψη του από ανήλικους και εφήβους ενδέχεται να τους δημιουργήσει αυτοκτονικές τάσεις. Ωστόσο από τι κλινικές μελέτες δεν παρατηρήθηκε να υπάρχει κίνδυνος για άτομα άνω των 24 ετών και ως εκ τούτου τα θετικά του, όπως η βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και ο έλεγχος του βάρους αντισταθμίζουν τα αρνητικά του.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κύριο Βασίλειο Αλεβίζο η δραστική ουσία βιλαζοδόνη που περιέχεται στο φάρμακο ίσως να μη δημιουργεί τα σεξουαλικά προβλήματα που δημιουργούν τα υπόλοιπα αντικαταθλιπτικά παρόλαυτά δεν έχει διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη επήρειά της. Άλλωστε στις κλινικές μελέτες που έγιναν παρατηρήθηκε ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό 2% ατόμων που παρουσίασαν μείωση της λίμπνιτνο.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως το χάπι που αναμένεται να διατεθεί στην αμερικάνικη αγορά το δεύτερο τετράμηνο του 2011 πρόκειται να χαρίσει χαμόγελα σε μεγάλο μέρος πληθυσμού που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να χαρεί εις το έπακρον τον έρωτα.

Με πληροφορίες από το περιοδικό Elle

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα