Όλα για τη ζήλια και πως να τη δαμάσεις (Μέρος Β)

12.04.2011
Πόσο συχνά νιώθεις να απειλείσαι από την ομορφιά, την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια των άλλων; Μήπως στο πεδίο των ερωτικών σχέσεων βλέπεις ως εχθρό κάθε θηλυκό που πλησιάζει τον αγαπημένο σου;

Πόσο συχνά νιώθεις να απειλείσαι από την ομορφιά, την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια των άλλων; Μήπως στο πεδίο των ερωτικών σχέσεων βλέπεις ως εχθρό κάθε θηλυκό που πλησιάζει τον αγαπημένο σου;

Η ζήλια στο πεδίο των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων εκδηλώνεται ως ένα αίσθημα αμφιβολίας ή και απειλής. Διάβασε πέντε δημοφιλή σενάρια ζήλιας, μάθε από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσεις.

Πέντε δημοφιλή σενάρια ζήλιας

Σενάριο 1: Ζήλια για την ομορφιά

Μια ωραία γυναίκα πάντοτε τραβάει τα βλέμματα ανδρών αλλά και γυναικών, πόσο μάλλον αν εκτός από τη φυσική ομορφιά έχει καλογυμνασμένο σώμα, γούστο και στυλ στο ντύσιμο. Το πρόβλημα με εσένα είναι ότι κάθε φορά που συναντάς ή βλέπεις κάποια κοπέλα που ανταποκρίνεται στην παραπάνω περιγραφή γίνεσαι πράσινη από τη ζήλεια σου. Δεν αντέχεις να είσαι σε μια παρέα και να αισθάνεσαι την παρουσία ελκυστικότερων και πιο γοητευτικών γυναικών. Ωστόσο, αν ερωτηθείς, για να διαφυλάξεις την περηφάνια σου ποτέ δεν θα παραδεχτείς το θαυμασμό σου. Καταπιέζεις τα συναισθήματά σου και προσπαθείς να υποβιβάσεις την ομορφιά της εφευρίσκοντας κουσούρια για χάριν της δικιάς σου αυταρέσκειας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική και το γνωρίζεις… Είναι αλήθεια πως θα ήθελες να της μοιάζεις…

Σενάριο 2: Ζήλια για τον πλούτο

Σε ενοχλεί αφάνταστα η οικονομική επιφάνεια όλων όσων σε περιβάλλουν και αυτό διότι θα ήθελες να ήσουν στη θέση τους. Δεν αντέχεις στην ιδέα πως η κολλητή σου οργανώνει κάθε μήνα ταξίδι για αγορές στο Λονδίνο και το Παρίσι ενώ εσύ δεν μπορείς να πας ούτε μέχρι το Κολωνάκι. Σε πειράζει το γεγονός πως η συνάδελφός σου μένει σε μεζονέτα στην Πολιτεία ενώ εσύ μετά βίας μπορείς να πληρώνεις το ενοίκιο για ένα δυάρι στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε φορά που ακούς πως κάποιος γνωστός σου, φίλος ή συγγενής βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ΄ότι εσύ τρελαίνεσαι. Θέλεις να χαρείς αλλά απλά δεν μπορείς…

Σενάριο 3: Ζήλια για την κοινωνική θέση:

Από παιδιά είχατε κοινή πορεία. Στο σχολείο καθόσασταν επί 12 ολόκληρα χρόνια στο ίδιο θρανίο, είχατε κοινά ερεθίσματα, κοινές εμπειρίες, παρόμοιες φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα βέβαια εσύ ήσουν πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Τι άλλαξε; Πως γίνεται μετά από 20 χρόνια η κολλητή σου να κατέχει διευθυντική θέση σε πολυεθνική εταιρία ενώ εσύ να είσαι μια απλή γραμματέας σε μικρή οικογενειακή επιχείρηση; Το παράπονο σε πνίγει. Θέλεις να χαρείς για την επιτυχία της αλλά δεν μπορείς.

Ακόμη και στην εργασία σου όμως αντιμετωπίζεις ζηλεύεις συναδέλφους που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ή εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Το συναίσθημα που νιώθεις είναι τόσο έντονο ώστε συχνά αποφεύγεις να βρεθείτε κατά πρόσωπο και να τους πεις μια καλημέρα. Τα πράγματα γίνονται πραγματικά δυσκολότερα στην περίπτωση που χρειαστεί να συνεργαστείτε…


Σενάριο 4: Ερωτική ζήλια

Κάθεσαι σε ένα εστιατόριο μαζί με τον καλό σου. Σκέφτεσαι πόσο τυχερή είσαι που έχεις έναν σύντροφο τόσο ευγενικό αλλά και γοητευτικό συνάμα. Σε κοιτάζει στα μάτια και ξέρεις πως λιώνει για χάρη σου. Η καλή σου διάθεση όμως χαλά μονομιάς όταν σηκώνεται να πάει στην τουαλέτα. Στο δρόμο συναντά μια καλλίγραμμη ψηλή ξανθιά, την χαιρετά εγκάρδια και στη συνέχεια την προσκαλεί στο τραπέζι σας! Πρόκειται για μια παλιά του συμμαθήτρια. Απρόθυμα προτείνεις το χέρι ενώ με το δολοφονικό σου βλέμμα προειδοποιείς την αντίζηλο… Μόλις αποχωρήσει η συνέχεια είναι γνωστή. Οι σκηνές ζηλοτυπίας θα διαδεχτούν η μια την άλλη και ο καλός σου θα βρεθεί για μια ακόμη φορά να αγανακτεί και να αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή που συνάντησε την κοπέλα. Αν αυτό το σενάριο σου φαίνεται γνωστό μάλλον είσαι παθολογική ζηλιάρα. Να θυμάσαι όμως πως η ζήλια παραμονεύει και αν την αφήσεις να σε κυριεύσει θα δημιουργήσεις προβλήματα στη σχέση σου.


Από πού πηγάζει η ζήλια;

Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις η ζήλια πηγάζει από ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης και ωριμότητας.

Ανασφάλεια : Νιώθεις να απειλείσαι και δρας αμυντικά ή επιθετικά για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον επικείμενο κίνδυνο. Συνήθως η ανασφάλειά σου πηγάζει από τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος τις οποίες συνδέεις με τον παρόν ή από τα γενικότερο αίσθημα της φοβίας σου για την αποτυχία. Φοβάσαι πως εσύ δεν θα καταφέρεις να πετύχεις και για το λόγο αυτό ζηλεύεις κάθε άτομο που επιτυγχάνει τους στόχους του. Ακόμη και στην σχέση σου με τον σύντροφό σου επιζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση από τον φόβο της απόρριψης. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να ζεις αρμονικά με τον αγαπημένο σου όταν παντού γύρω σου φαντάζεσαι απειλές.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης : Στερείσαι την ικανοποίηση που προκύπτει από τις φιλικές και ερωτικές σχέσεις και αυτό διότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν είσαι ευχαριστημένη από τον εαυτό σου κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ζωή σου αλλά και τη σχέση σου με τους άλλους.

Εστίαση στα αρνητικά: Πάντοτε πέφτεις στην παγίδα να συγκρίνεσαι με όλους όσους θεωρείς πως έχουν πετύχει περισσότερα σε σχέση με εσένα. Ποτέ δεν μπήκες στη διαδικασία να τα δικά σου επιτεύγματα και ικανότητες. Κρίνεις άδικα τον εαυτό σου υποβιβάζοντας τα δικά σου ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό εκδηλώνεται

Εξωφρενικοί στόχοι : Θέλεις να είσαι τέλεια σε όλα και βάζεις μεγαλεπήβολους στόχους. Δε συμβιβάζεσαι με το μέτριο και έχεις εξωφρενικές προσδοκίες από τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου σου. Όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατό να αγγίζεις σε όλα την τελειότητα. Αργά ή γρήγορα κάπου θα αποτύχεις ή θα ανακαλύψεις πως ο σύντροφός σου δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του τέλειου άντρα, του άντρα του σωστού. Όταν λοιπόν μια φίλη ή κάποιος γνωστός καταφέρνει να αποκτήσει τα αγαθά, υλικά και άυλα, που εσύ θα ήθελες υποσυνείδητα νιώθεις να σου κλέβει τη ζωή… γνωρίζεις όμως ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα… Στη ζωη άλλωστε δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Έλλειψη ωριμότητας: Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι και επεξεργάζεσαι τη ζήλια σου. Αν για παράδειγμα προσπάθησες να καταστρέψεις δήθεν καταλάθος με μπλάνκο το καινούριο φόρεμα της συναδέλφου σου που τόσο ήθελες αλλά δεν μπόρεσες να αγοράσεις, α μή τι άλλο πρόκειται για χαιρέκακη αλλά και ανώριμη συμπεριφορά. Ακόμη και στις συγκρούσεις με τον αγαπημένο σου, οφείλεις να διαχειρίζεσαι το αίσθημα της ζήλιας κατά τρόπο που να μην πυροδοτούνται συγκρούσεις και η διαφωνία για έναν ασήμαντο λόγο να καταλήγει σε καυγά.

Πώς να την αντιμετωπίσεις;

Πολλές φόρες σκέφτηκες το πώς να την αντιμετωπίσεις και να τη νικήσεις αλλά ότι κι αν έκανες αυτό το καταραμένο συναίσθημα παραμένει πάντοτε εκεί να σε τυραννά. Μάθε τον τρόπο με τον οποίον θα αντιμετωπίσεις και εν τέλει θα δαμάσεις το συναίσθημα της ζήλιας.

*Αποδέξου πως ζηλεύεις: Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσεις τη ζήλια σου. Κατέγραψε σε ένα χαρτί τους λόγους για τους οποίους την αισθάνεσαι και στη συνέχεια προσπάθησε να καταλάβεις τα βαθύτερα αίτιά της. Συνήθως το συναίσθημα της ζήλιας είναι υπόνοια για το δικό μας αίσθημα κατωτερότητας. Νομίζεις πως δεν μπορείς να φθάσεις σε επιτυχία και ομορφιά τις άλλες γυναίκες ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ φοβάσαι πως θα χάσεις τον αγαπημένο σου από τα πλοκάμια μιας καλύτερης και πιο όμορφης γυναίκας.

* Μάθε να ελέγχεις τον εαυτό σου. Αφού αποδεχτείς και αναγνωρίσεις το συναίσθημα που νιώθεις μάθε να το κοντρολάρεις. Σκέψου πως επηρέασε μέχρι σήμερα τη ζωή σου η ζήλια ώστε το… πάθημα να σου γίνει μάθημα. Πως επηρέασε η συμπεριφορά σου την έκβαση παλαιότερων σχέσεων σε φιλικό ή ερωτικό επίπεδο; Υπήρξαν φίλες που εκνευρίστηκαν από την τάση σου να συμπεριφέρεσαι άσχημα κάθε φορά που τις ζήλευες για κάτι; Μήπως οι πρώην σύντροφοί σου κουράστηκαν από την παθολογική σου ζήλια και ζήτησαν διέξοδο στο χωρισμό; Σκέψου ότι με το να καυγαδίζεις συνεχώς με τον αγαπημένο σου δεν δίνει λύση στο πρόβλημά σου.

* Πάτα γερά στην πραγματικότητα: Εστίασε στο τι πραγματικά συμβαίνει και όχι σε αυτό που εσύ έχεις πλάσει με την φαντασία σου. Είναι τόσο ιδανική η ζωή της κολλητής σου ή μήπως αυτό που ζηλεύεις είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας σου; Το ότι η κολλητή σου πήρε προαγωγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανέλθεις κι εσύ με την πρώτη ευκαιρία. Είναι όντως απειλή για εσένα ή νέα γειτόνισσα που πιστεύεις πως γλυκοκοιτά τον άντρα σου; Μήπως πρόκειται απλά για μια ευγενική συμπεριφορά; Αλλά ακόμη και αν έχει απλώσει παραγάδι για να παγιδεύσει τον καλό σου, προσπάθησε να κρίνεις τα πράγματα αντικειμενικά και να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπό σου.

* Εστίασε στα θετικά: Έχεις πολλά χαρίσματα που αντισταθμίζουν αυτά που εσύ θεωρείς ελαττώματά σου. Πιθανότατα να μην έχεις τα χρήματα που επιθυμούσες όλοι όμως θα ήθελαν να έχουν την προσωπικότητά σου και την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτεις. Μην ξεχνάς, όλα όσα εσύ έχεις αποκτήσει και τα οποία θα αποτελούσαν κάλλιστα αιτία για να σε ζηλεύουν. Σκέψου την τελευταία φορά που πέτυχες κάποιον στόχο σου όπως για παράδειγμα την προαγωγή που πήρες ή τα Μανόλο Μπλάνικ που μετά από κόπο αγόρασες. Το συναίσθημα ευχαρίστησης που είχες μετά από 1 μήνα παρέμενε το ίδιο; Το εκτιμάς ακόμη το ίδιο; Πολλές φορές παραβλέπεις τα δικά σου θετικά συναισθήματα, επιτεύγματα και αγαθά εστιάζοντας μόνο στα προσόντα και τα αγαθά των άλλων.

* Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου: Αναγνώρισε τους φόβους και τις ανασφάλειές σου και καταπολέμησε τις. Σε επίπεδο ερωτικών σχέσεων, όταν συνειδητοποιήσεις ότι ο αγαπημένος σου βρίσκεται μαζί σου μετά από δικιά του επιλογή θα επιλυθούν πολλά προβλήματά σας. Θυμήσου άλλωστε ότι «μετράς» πολύ περισσότερο από τις γυναίκες που θεωρείς απειλή.

* Σταμάτα τις συγκρίσεις: Η ζήλια τις περισσότερες φορές είναι ο καρπός της σύγκρισης. Σκέφτεσαι τόσο έντονα και μονομερώς το τι χαρίσματα και αγαθά διαθέτουν οι άλλοι και ξεφεύγεις από το στόχο σου. Προσπάθησε κατά τη διάρκεια της σύγκρισης να αναγνωρίζεις τα προσωπικά μοναδικά σου χαρακτηριστικά και να βλέπεις τις διαφορές. Αρκετά χρήσιμο σε αυτήν την διαδικασία είναι το να σκεφτείς ότι στις συγκρίσεις δεν υπάρχει τέλος κι αυτό διότι δεν υπάρχει τέλος στις προσδοκίες μας.

* Ζήτα τη γνώμη τρίτων : Άκου τι έχουν να σου πουν οι φίλοι σου αναφορικά με τη συμπεριφορά σου. Η οπτική γωνία από την οποία βλέπουν τα πράγματα πιθανότα είναι πολύ διαφορετική από την δικιά σου. Εάν έχεις αμφιβολίες αναφορικά με τη συμπεριφορά σου ζήτα τη γνώμη κάποιας φίλης.

* Είσαι πρόθυμη να κάνεις θυσίες; Σταμάτα να επιθυμείς κάτι όταν είσαι απρόθυμη να κάνεις θυσίες για να το αποκτήσεις: Θαυμάζεις και ζηλεύεις το καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα της κολλητής σου και θα ήθελες πραγματικά να είσαι σαν κι αυτήν. Ωστόσο, βαριέσαι αφόρητα τη γυμναστική, συνηθίζεις να τρως λιπαρά, δεν ακολουθείς αυτό που λέμε υγιεινός τρόπος ζωής. Αν το καλοσκεφτείς υπάρχει νόημα να ζηλεύεις κάτι που θα μπορούσες να αποκτήσεις αν ήσουν πρόθυμη να προσπαθήσεις γι΄αυτό.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Διάβασε στο Α μέρος του άρθρου τι ορίζουμε ως ζήλια, τις βαθμίδες που έχει και τους κινδύνους που παραμονεύουν όταν η ζήλια γίνεται φθόνος...