18 μυστικά για ξεκούραστα κι ανάλαφρα πόδια

15.04.2015
Δες τι μπορείς να κάνεις και τι να αποφύγεις, για να προφυλάξεις τα πόδια σου από προβλήματα που ενδέχεται να τα ταλαιπωρήσουν, ειδικά αυτή την εποχή: κούραση, βάρος, πρήξιμο, ευρυαγγείες, όλα έχουν τη λύση τους!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πόδια είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς καθημερινά υφίστανται την κούραση και το βάρος μας. Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε στην άνοιξη, καλό είναι να ασχοληθούμε ιδιαίτερα μαζί τους, ώστε να προλάβουμε τα συνήθη προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Πρήξιμο και πόνος στις γάμπες και στους αστραγάλους, ενοχλήσεις στη φτέρνα ή στο κάτω μέρος του πέλματος, αλλά και κιρσoί ή ευρυαγγείες. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστούν κάλοι ή ερεθισμοί στα πλαϊνά των δακτύλων. Δες, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις και τι να αποφύγεις για να προφυλάξεις τα πόδια σου από όλα αυτά.

Γιατί νιώθω τα πόδια μου βαριά;

Μέσα στην ένταση της καθημερινότητας, τα βαριά και πρησμένα πόδια είναι συνηθισμένη κατάσταση, γιατί διάφοροι παράγοντες, όπως η κούραση, η ορθοστασία, αλλά και η ακινησία, ανατρέπουν την ισορροπία των υγρών που κινούνται ανάμεσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο. Έτσι, το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο τα πόδια να βαραίνουν και να πρήζονται.

Τι να κάνεις

  • Με κάθε ευκαιρία, να ξεκουράζεις τα πόδια σου υψώνοντάς τα πάνω σε δύο μαξιλάρια.
  • Το γρήγορο βάδισμα, το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι από τις ασκήσεις που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία των ποδιών, κυρίως αν λόγω εργασίας μένεις πολλές ώρες σε ακινησία.
  • Περιόρισε το αλάτι, γιατί όταν τρως περισσότερο από αυτό που έχεις ανάγκη, το σώμα σου στην προσπάθειά του να το διαλύσει, κατακρατά υγρά, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια.

Τι να αποφεύγεις

  • Τη ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα χαμάμ, ηλιοθεραπεία).
  • Τη χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη) που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια.

Προσοχή: Σε ελάχιστες περιπτώσεις, πίσω από τους πρησμένους αστραγάλους, μπορεί να κρύβεται κάποια πάθηση της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατος. Γι’ αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει ή εμφανιστεί στο ένα πόδι και συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό.

Φλεβίτιδα; Ωχ όχι!

Οι φλεβίτιδες (κιρσοί, ευρυαγγείες) είναι από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικείων ποδιών και συχνά συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπική φαγούρα. Εκτός από την κληρονομικότητα, η παρατεταμένη ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων είναι μερικοί από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για φλεβίτιδες.

Τι να κάνεις

  • Η επίσκεψη σε ένα ειδικό κέντρο, για να προσδιοριστούν τα αίτια και η σοβαρότητα του προβλήματος, είναι απαραίτητη.
  • «Με μια απλή εξέταση (φλεβογραφία) ο αγγειολόγος μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία», τονίζει ο αγγειολόγος-παθολόγος Ευάγγελος Δημακάκος.
  • Μην ξεχνάς το περπάτημα, που είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Τι να αποφεύγεις

  • Τις σφιχτές, συνθετικές κάλτσες.
  • Την ηλιοθεραπεία, που ευνοεί το σχηματισμό κιρσών, όταν υπάρχει προδιάθεση.

Προσοχή: Οι ευρυαγγείες είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, το οποίο μετά τα 40 υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί 7 στις 10 γυναίκες. Για την αντιμετώπισή τους εφαρμόζονται δύο μέθοδοι: η σκληροθεραπεία και το λέιζερ. Και οι δύο συμβάλλουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η κάθε μέθοδος είναι διαφορετικές.

Και με τους κάλους τι μπορώ να κάνω;

Είναι γνωστό ότι οι κάλοι στα δάχτυλα και στα πλαϊνά τμήματα του ποδιού εμφανίζονται συνήθως από ακατάλληλα παπούτσια. Η εμφάνισή τους οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει το δέρμα για να προστατευθεί από τη συνεχή τριβή και πίεση, συσσωρεύοντας σκληρές στοιβάδες από δερματικά κύτταρα στην πληγείσα περιοχή. Επίσης στο μεγάλο κυρίως δάχτυλο του ποδιού αρκετές φορές εμφανίζεται πρήξιμο, όταν οι άκρες των νυχιών μεγαλώνουν στραβά και προς τα έξω, ασκώντας πίεση στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς ή ακόμα και όταν αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Και αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε άτομα που φορούν πολύ στενά ή μικρότερα από το νούμερό τους παπούτσια.

Τι να κάνεις

  • Να φοράς πάντα άνετα, μαλακά παπούτσια, σε σχήμα παρόμοιο με αυτό του ποδιού σας, ώστε να μην πιέζουν τα δάχτυλα. Τα στενά, μυτερά ή και με πολύ ψηλά τακούνια παπούτσια δημιουργούν όχι μόνο κάλους αλλά και άλλες δυσλειτουργίες στα πόδια.
  • Μια ανακουφιστική λύση είναι και τα λεγόμενα επικάλια, που μπαίνουν σαν δακτυλίδια γύρω από τον κάλο, ή κάποια έμπλαστρα εμποτισμένα με ειδικά διαλύματα που διαλύουν τον κάλο.

Τι να αποφεύγεις

  • Τη χρήση ξυραφιών, ψαλιδιών και κάθε αιχμηρού αντικειμένου για το κόψιμο του κάλου, καθώς και τους νυχοκόπτες όταν φτιάχνεις το σχήμα των νυχιών σας.
  • Προτίμησε να τα λιμάρεις σε ευθεία, χωρίς να τους δίνεις στρογγυλεμένη όψη.

Προσοχή: Καμιά φορά οι κάλοι, όπως και κάποιες φουσκάλες ή κόκκινες κηλίδες στα κάτω άκρα, ίσως να υποκρύπτουν διαβήτη, γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων που ασκούνται στο πόδι και να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος στην περιοχή.

Να θυμάσαι:

  • Σύμφωνα με τις μελέτες, εκτός από τις ψηλοτάκουνες γόβες, πολλά από τα προβλήματα οφείλονται και στα κλειστά παπούτσια δίχως κορδόνια (slip-on) που κάνουν το πόδι να ολισθαίνει προς τα εμπρός, καθώς και τα παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα».
  • Για καθημερινή χρήση οι ειδικοί συμβουλεύουν οι μεν γυναίκες να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλό τακούνι (όχι πάνω από 4 εκατοστά), κλειστά στο πάνω μέρος του ποδιού και με στρογγυλή φόρμα (το ακριβώς αντίθετο από τις γόβες-στιλέτο) και οι άντρες να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια ή στραπς, που επίσης θα είναι στρογγυλά μπροστά.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ