Ξαφνικά χάνω βάρος. Να ανησυχήσω;

07.10.2015
Αν παρατηρήσεις κάποια σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος σου, χωρίς να έχεις αλλάξει διατροφικές συνήθειες και χωρίς να το επιδιώκεις, θα πρέπει να εξετάσεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Συνηθέστερα:

Όταν η μείωση του βάρους συνοδεύεται από διαταραχές, όπως αδικαιολόγητη κόπωση, αδυναμία, συνεχές αίσθημα δίψας και συχνουρία, τότε μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη. Χαρακτηριστικά ύποπτα συμπτώματα για διαβήτη είναι επίσης η ύπαρξη πληγών στο δέρμα των ποδιών που δεν κλείνουν εύκολα αλλά και η εκδήλωση επίμονων φλεγμονών στο δέρμα.

Αν το ακούσιο αδυνάτισμα συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη, εκνευρισμό, αϋπνία, δυσανεξία στη ζέστη, αυξημένη εφίδρωση, συχνές κενώσεις, ταχυκαρδία, διαταραχή της εμμήνου ρύσης, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα υπερθυρεοειδισμού.

Όταν συγχρόνως με την απώλεια βάρους υπάρχουν κοιλιακοί πόνοι, διάρροιες, συχνή παρουσία αίματος στα κόπρανα, πυρετός και έντονη καταβολή, τότε πιθανότατα ευθύνεται η νόσος του Κρον.

Προσοχή! Όλες οι απότομες και σημαντικές, άνω των 5 κιλών, αυξομειώσεις βάρους θα πρέπει να διερευνώνται ως προς τα αίτιά τους.