Τα top 10 είδη μασάζ και πώς γίνονται

06.10.2015
Tι μασάζ προτιμάς; Νευρομυϊκό, σουηδικό, ρεφλεξολογικό, αγιουρβεδικό, μασάζ με αιθέρια έλαια, trager, creative healing, κινέζικο, σιάτσου ή rejuvena; Πριν βιαστείς να απαντήσεις, δες πρώτα τι προσφέρει το καθένα χωριστά!

Γνωρίζεις, βέβαια, ότι ένα καλό μασάζ είναι συχνά το μόνο που μπορεί να σε ανακουφίσει από το στρες. Πέρα όμως από τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, το μασάζ –υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε Δύση και Ανατολή– δρα και ως φυσικό παυσίπονο, καθώς μιμείται τη δράση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε μοριακό επίπεδο, περιορίζοντας έτσι τις φλεγμονές. Όπως επίσης έδειξε έρευνα από το διεθνούς φήμης ιατρικό κέντρο «Cedars-Sinai», στο Λος Άντζελες, ορισμένα είδη μασάζ μπορούν να επιφέρουν και ουσιαστικές βιολογικές αλλαγές, όπως τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και εξισορρόπηση των ορμονικών διαταραχών.

Το μαγικό άγγιγμα

Όλα τα είδη μασάζ στοχεύουν στην ανακούφιση εκείνων των σημείων του σώματος που δέχονται καθημερινά πίεση, κούραση και ένταση, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα σημεία αυτά ξεκινούν τα διάφορα προβλήματα υγείας. Η πίεση που ασκεί με τα χέρια του ο θεραπευτής, είτε είναι απαλή είτε πιο έντονη, διεγείρει μέσω ενεργειακών οδών τη φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος. Το μασάζ, ωστόσο, μπορεί να προσαρμοστεί στις θεραπευτικές ανάγκες που απαιτούνται, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζει το άτομο. Σε περίπτωση π.χ. μυοσκελετικών πόνων, ο ασθενής χρειάζεται νευρομυϊκό μασάζ, ενώ για την καταπολέμηση του άγχους ενδείκνυται το μασάζ με αιθέρια έλαια. Σε πολλές ωστόσο περιπτώσεις ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα συνδυασμό από μια ποικιλία τεχνικών (μαλάξεις, διατάσεις, κινητοποιήσεις αρθρώσεων, πιέσεις ειδικών σημείων κ.ά.).

Δες στη συνέχεια τα top 10 είδη μασάζ και πώς γίνονται.

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΟ

Είναι ένα είδος θεραπευτικού μασάζ το οποίο δρα αναλγητικά σε κάθε σωματικό πόνο. Επίσης δυναμώνει τους μυς και βοηθά στην ευθυγράμμισή της σπονδυλικής στήλης (σωστή στάση). Οι τεχνικές που εφαρμόζει ο θεραπευτής είναι κυρίως μαλάξεις, διατάσεις και κάποιες ειδικές ασκήσεις. Συχνά χρησιμοποιεί και αιθέρια έλαια, που συμβάλουν θετικά στο αποτέλεσμα. Αν και θεωρείται από τα πλέον δυναμικά είδη, το νευρομυϊκό μασάζ είναι σχεδόν ανώδυνο κατά τη θεραπευτική διαδικασία.

Τι προσφέρει: Ανακούφιση σε μυοσκελετικούς πόνους (όπως ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, σκολίωση κ.ά.), βοηθώντας ταυτόχρονα στην καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Επίσης, βελτίωση στην κινητικότητα των αρθρώσεων.


ΣΟΥΗΔΙΚΟ

Συνδυάζει δυτικές με κινεζικές τεχνικές, βασιζόμενες στις αρχές της ανατομίας και της παθολογίας. Εδώ χρησιμοποιούνται πέντε βασικές κινήσεις: Οι θωπείες (γρήγορες και απαλές κινήσεις που προετοιμάζουν το σώμα), οι ζυμώσεις (ανασήκωμα των μυών), οι τριβές (κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα στα σκληρά μέρη των μυών), οι πλήξεις (ελαφρά χτυπήματα με το πλάι της παλάμης) και οι δονήσεις (ταυτόχρονη πίεση και δόνηση του σκληρού μέρους του μυός).

Τι προσφέρει: Βαθιά χαλάρωση, ανακούφιση από μυϊκούς πόνους (χρησιμοποιείται ευρέως για ανάρρωση των μυών έπειτα από τραυματισμούς), ενώ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της φυσικής εξάντλησης. Παράλληλα, ενεργοποιεί τη λεμφική κυκλοφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού.

CREATIVE HEALING

Πρόκειται για απαλό θεραπευτικό μασάζ, που γίνεται από τον ειδικό σε ορισμένες περιοχές του σώματος και συμβάλλει κυρίως στη θεραπεία δυσλειτουργιών του πεπτικού, του λεμφικού και του αναπνευστικού συστήματος.

Τι προσφέρει: Ανακούφιση σε προβλήματα του αναπνευστικού (ιγμορίτιδα, άσθμα) και του γαστρεντερικού συστήματος (χρόνια δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και ξεμπλοκάρει την ενέργεια στο σώμα.


ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΑΣΑΖ (TUI-NA)

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο tui-na, το οποίο σημαίνει «σπρώχνω και πιέζω», είναι κυρίως «ζύμωμα» και «τράβηγμα» των μυών σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (σημεία βελονισμού), ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή της ενέργειας μέσα στους μεσημβρινούς που διακλαδίζονται σε ολόκληρο το σώμα. Ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια του μασάζ συμμετέχει πολύ δυναμικά, χρησιμοποιώντας τα χέρια, τους αγκώνες, τα δάχτυλα, τη ράχη ή την κόψη της παλάμης του.

Τι προσφέρει: Ανακούφιση από άγχος, σωματικούς πόνους, πονοκεφάλους, ενώ επιφέρει βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος και στην ισορροπία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΟ

Με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς ο ρεφλεξολόγος ενεργοποιεί στα πέλματα και στις παλάμες τα αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε ανθρώπινο όργανο (καρδιά, συκώτι κ.ά.) αλλά και σε διάφορα τμήματα του σώματος (χέρι, αγκώνας κ.ά.). Κάνοντας μασάζ στα γυμνά πέλματα, συχνά χρησιμοποιεί λάδι, ταλκ, ή βαζελίνη, ενώ μπορεί να έχει σαν βοήθημα και ένα μικρό ξύλινο εργαλείο. Με τον ίδιο τρόπο το μασάζ αυτό εφαρμόζεται και στις παλάμες των χεριών.

Τι προσφέρει: Χαλάρωση, ανακούφιση από ημικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, βρογχίτιδες, γαστρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα. Επίσης, το ρεφλεξολογικό μασάζ βοηθά στη δυσκοιλιότητα και σε πολλά γυναικολογικά προβλήματα, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και με φαρμακευτική αγωγή.


ΣΙΑΤΣΟΥ

Στα ιαπωνικά σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα» και στην πράξη ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό αυτοθεραπείας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η δακτυλική πίεση σε σημεία και άξονες όπου κυλάει η βιοενέργεια (πλάτη, στήθος, κεφάλι, πέλματα κ.α.).

Τι προσφέρει: Σκοπός του σιάτσου είναι να φέρει σε ισορροπία τους μυς, το σκελετό και το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών του σώματος, τα οποία λέγονται μεσημβρινοί. Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα σε αϋπνίες, πονοκεφάλους ρευματικούς πόνους, οιδήματα των άκρων, γυναικολογικές και πεπτικές διαταραχές, ενώ βοηθά στη θεραπεία των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το στρες.

TRAGER

Είναι ένα ειδικό μασάζ, που υιοθετεί ως βάση τη σχέση της φυσικής δομής με το υποσυνείδητο. Κατά την εφαρμογή του ο θεραπευτής με απαλές και ρυθμικές κινήσεις βοηθά το σώμα να χαλαρώσει αλλά και να απαλλαγεί από βαθιά ριζωμένες ανθυγιεινές συνήθειες, κινητικές και ψυχικές. Περιλαμβάνει και ασκήσεις, τις οποίες εκτελεί ο θεραπευόμενος, προκειμένου να επιτύχει αποτελεσματικότερη θεραπεία, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του.

Τι προσφέρει: Θετική σκέψη, καλύτερη κίνηση, ανακούφιση από χρόνιους σωματικούς πόνους και ενοχλήσεις. Επίσης αυξάνει την ενεργητικότητα και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία.


ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου μασάζ συνδυάζονται τέλεια με τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Κατά την εφαρμογή του η επιδερμίδα απορροφά πιο εύκολα τα έλαια, τα οποία φτάνουν μέχρι το κυκλοφορικό σύστημα, από όπου μεταφέρονται σε όλο τον οργανισμό. Αρκούν λοιπόν λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ειδικό λάδι για μασάζ (π.χ. αμυγδαλέλαιο) ή σε μια βάση (κρέμα, γαλάκτωμα), για να χαλαρώσουν οι μύες από την ένταση και να φύγει το άγχος.

Τι προσφέρει: Ευεξία κι όχι μόνο. Βοηθά και στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων του δέρματος, όπως ρυτίδες, ραγάδες, υπερβολική ξηρότητα, πρόωρο γήρας κ.ά.

REJUVENA

Είναι μια εναλλακτική αναζωογονητική θεραπεία για το πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και του νου. Αυτά επιτυγχάνονται με ήπιες, απαλές και μεθοδικές κινήσεις, που εφαρμόζονται με τις άκρες των δαχτύλων του θεραπευτή στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο λαιμό του θεραπευόμενου. Οι τεχνικές πίεσης σημείων απαλύνουν τις ρυτίδες και ταυτόχρονα επηρεάζουν θετικά τη ροή της ενέργειας στο σώμα.

Τι προσφέρει: Πρόσωπο ανανεωμένο, χωρίς μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια, βαθιά χαλάρωση σε όλο το σώμα, κι ακόμη ανακούφιση από πονοκεφάλους, στον αυχένα, ή στους ώμους.


ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΟ

Αγιουρβέδα σημαίνει κατά γράμμα «Επιστήμη της ζωής» και είναι ινδική παραδοσιακή μέθοδος, που στις εφαρμογές της περιλαμβάνει και θεραπευτικό-χαλαρωτικό μασάζ (κυκλικές κινήσεις, με τη φορά του ρολογιού) στα λεγόμενα «marmas», σημεία-κλειδιά του σώματος, με ζεστό λάδι (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο) ή αιθέρια έλαια. Τα σημεία marmas είναι πολλά. Όμως τα πιο βασικά, αυτά που με το απαλό μασάζ έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν μια ισορροπία μεταξύ σώματος, νου και συναισθημάτων, είναι:

  • Το σημείο marma μεταξύ των φρυδιών στη βάση του μετώπου (σημείο όπου όλες οι αρτηρίες και τα νεύρα συναντιούνται).
  • Το σημείο καρδιά, ακριβώς στη μέση του στήθους.
  • Το ηλιακό πλέγμα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σημείο καρδιά (το μασάζ σ’ αυτό το σημείο ωφελεί και σε προβλήματα πεπτικά).
  • Ο ομφαλός.
  • Το σημείο μεταξύ του ομφαλού και του εφηβαίου.
  • Το σημείο (Chakra) του σεξ, για τη σεξουαλική ικανότητα.

Τι προσφέρει: Συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού, του ενδοκρινολογικού και του αμυντικού συστήματος.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 144

Update: Οκτώβριος 2015.