Κάνε τώρα τσεκάπ στην ψυχή σου!

10.10.2015
Μήπως ο πρόσφατος χωρισμός σού κάθισε στο... στομάχι; Και αυτό το μόνιμο πιάσιμο στον αυχένα μήπως οφείλεται στην αδιαλλαξία σου; Ανακάλυψε με τη βοήθεια της γιατρού κ. Ε. Παπακωνσταντίνου πώς και ποια ψυχοσωματικά συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία και κάνε στροφή στη ζωή σου.

Είναι λίγος καιρός τώρα που αισθάνεσαι κουρασμένη και τις νύχτες δεν κοιμάσαι καλά. Ή που πρόσεξες ότι η περίοδός σου δεν είναι τόσο τακτική. Φυσικά δεν είναι κάτι σοβαρό, απλώς έχεις την αίσθηση ότι οφείλεται στην ψυχολογική σου κατάσταση. Ίσως να έχεις δίκιο!

Νεότερες έρευνες υπογραμμίζουν την αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος καθώς και ότι η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης συναισθηματικής ζωής.

Τι τρέχει;

Όταν αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές δυσκολίες, το μυαλό αποσυντονίζεται και στέλνει «μπερδεμένα» μηνύματα στον οργανισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων μικροπροβλημάτων υγείας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ερμηνεύουμε μόνοι και αυθαίρετα όλα τα συμπτώματα σαν ψυχοσωματικά. Επιβάλλεται πάντα η συνδρομή και συζήτηση με το γιατρό μας ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά επαναλαμβάνονται και επιδεινώνονται.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Φταίει η αδιαλλαξία σου

Φυσικά αίτια: Ενα κρύο ρεύμα αέρα, το αιρ κοντίσιον, μια απότομη κίνηση του κεφαλιού είναι αρκετό για να τραυματίσει τους μυς του αυχένα και να «στραβολαιμιάσουμε».

Ψυχολογικά αίτια: «Οι μη αρμονικές σκέψεις, η διανοητική αναταραχή εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων, η αναποφασιστικότητα, η δίψα για απελευθέρωση και οι εσωτερικές ερινύες δημιουργούν μια εγκλωβισμένη συμπαγή μάζα και ο αυχένας σκληραίνει», σημειώνει η γιατρός κ. Εφη Παπακωνσταντίνου. Ίσως κρύβει και μια βαθιά αδιαλλαξία, να μην είμαστε διαθέσιμοι για συμβιβασμούς, ούτε με τον εαυτό μας ούτε με τον σύντροφό μας.

Τι μπορείς να κάνεις: Αν τα αίτια είναι φυσικά, απαλό μασάζ με αλοιφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν είναι ψυχολογικά, σκέψου ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και ότι με το διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Ελευθέρωσε την οργή σου

Φυσικά αίτια: Πολύ συχνά συνδέονται με τις ορμόνες και το μηνιαίο κύκλο. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες ή η υπερβολική κούραση, το ξενύχτι, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες στο χώρο εργασίας.

Ψυχολογικά αίτια: «Πρόκειται για σημάδια χρόνιας θλίψης και συγκινησιακού στρες, κυρίως σε εξουσιαστικά, αυταρχικά άτομα, φιλόδοξες προσωπικότητες. Υποδηλώνουν εσωτερική οργή και αντιπαλότητα προς τον εαυτό μας», εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου. Μπορεί ακόμη να υποδηλώνουν ότι σε απασχολεί υπερβολικά η σχέση σου σε σημείο να «χάνεις» το μυαλό σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Χαλάρωσε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο παίρνοντας βαθιές εισπνοές για ένα τέταρτο περίπου. Αν δεν υποχωρήσει ο πόνος, τότε πάρε παυσίπονο. Αν έχεις συχνά πονοκεφάλους απευθύνσου στο γιατρό σου για να σου προτείνει συγκεκριμένη θεραπεία.

ΑΥΠΝΙΕΣ

Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την αλήθεια

Φυσικά αίτια: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η γυμναστική αργά το απόγευμα, το βαρύ βραδινό φαγητό, η ζέστη, ο θόρυβος, μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Κάποιες φορές μπορεί η αϋπνία να είναι αποτέλεσμα του αγχώδη τρόπου ζωής μας, οικονομικών ή άλλων προβλημάτων. Από αϋπνία μπορεί να υποφέρουν γυναίκες στην περίοδο της κλιμακτηρίου, όσες υποφέρουν από κατάθλιψη ή έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή.

Ψυχολογικά αίτια: Χάνεις τον ύπνο σου όταν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν «πάει καλά» στη σχέση σου. Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα τα προβλήματα και ίσως να αρνείσαι να τα δεις. Η αϋπνία είναι μια υποσυνείδητη ενέργεια του μυαλού σου ώστε ούτε κατά την διάρκεια της νύχτας (που χάνεις το συνειδητό) να μην μπορέσουν να εκδηλωθούν.

Τι μπορείς να κάνεις: Εκτός από το να αποφεύγεις την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ το απόγευμα και το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει ένα ζεστό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια λεβάντας. «Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κάτω πλευρά του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού με αιθέρια έλαια λεβάντας, βασιλικού, Ylang – Ylang, τριαντάφυλλου, γιασεμί» συμβουλεύει η κ. Παπακωνσταντίνου. Εάν το πρόβλημα είναι η σχέση σου, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις «κατά μέτωπο» τους φόβους και τις ανησυχίες σου.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Δώσε διέξοδο στα συναισθήματα

Φυσικά αίτια: Κνησμός εξαιτίας αλλεργίας από κοσμήματα, καλλυντικά ή απορρυπαντικά.

Ψυχολογικά αίτια: Ο φόβος, η οργή, η αίσθηση εκμετάλλευσης, προκαλούν έντονη ψυχολογική φόρτιση με αποτέλεσμα την εμφάνιση εκζεμάτων, έρπητα, κνησμού και ακμής. Ίσως η έκφραση «επτά χρόνια φαγούρα» να εννοεί αυτό ακριβώς το πράγμα. Μια σχέση που είναι πιο στενή απ’ ότι θα ήθελες, μπορεί να σε καταπιέζει, δίνοντας αυτή τη διέξοδο στην ψυχή σου για να εκφραστεί. Δεν είναι τυχαίο που ενώ για χρόνια φορά κάποιος την βέρα του, ξαφνικά εμφανίζει έκζεμα σ’ αυτό το δάχτυλο.

Τι μπορείς να κάνεις: Επισκέψου ένα δερματολόγο και ακολούθησε την αγωγή που θα σου δώσει. Σε περίπτωση αλλεργίας ίσως πρέπει να κάνεις το ειδικό τεστ σε έναν αλλεργιολόγο. Εάν είναι ψυχολογικοί οι λόγοι, προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Ασχολήσου με τα χόμπι σου, πήγαινε εκδρομή με φίλες σου, μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με δάκρυα χαράς ή λύπης, δυνατό γέλιο, θυμό, οργή.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Δίνεις, αλλά χωρίς ανταπόκριση

Φυσικά αίτια: Λανθασμένη διατροφή, αλλαγή περιβάλλοντος, έλλειψη χρόνου, άγχος.

Ψυχολογικά αίτια: Η κινητικότητα του εντέρου εξαρτάται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που έχει άμεση σχέση με την συναισθηματική μας κατάσταση. Η δυσκοιλιότητα λοιπόν, δείχνει ότι έχεις κουραστεί να δίνεις χωρίς να λαμβάνεις, ενώ η διάρροια ότι έχεις ανάγκη να εκφράσεις όλη σου τη στοργή.

Τι μπορείς να κάνεις: Άλλαξε τρόπο διατροφής με πολλά φρούτα και σαλάτες. Προτίμησε τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά. Βρες το χρόνο να χαλαρώνεις μέσα στην ημέρα κι ακόμη ετοίμασε μια λίστα με όλα αυτά που θέλεις να συζητήσεις ή να ζητήσεις από το σύντροφό σου αλλά μέχρι πρότινος δίσταζες.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Η φλόγα της έντασης φέρνει καούρες

Φυσικά αίτια: Οι «καούρες», η δυσκολία στη χώνεψη, τα ρεψίματα, το «βάρος» στο στομάχι μπορεί να είναι μια μορφή γαστρίτιδας εξαιτίας πολλών καφέδων, καταχρήσεων και κακής διατροφής.

Ψυχολογικά αίτια: Μήπως σου «κάθισε στο στομάχι» η σχέση σου και «δεν μπορείς να χωνέψεις» τις εντάσεις; Ίσως φοβάσαι και δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου και απλώς τα «καταπίνεις» όλα προκαλώντας την έκκριση γαστρικών οξέων, με τα γνωστά, δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τι μπορείς να κάνεις: Απόφυγε την κατανάλωση φαρμάκων. Προτίμησε ελαφρά μαγειρεμένες τροφές και εκπαίδευσαι τον εαυτό σου να εκφράζει το θυμό του.

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Διψάς για τρυφερότητα

Φυσικά αίτια: Παρασύρθηκες από τις παρέες ή τον σύντροφό σου σε τροφικές ατασθαλίες με το πρόσχημα ότι από αύριο θα αρχίσεις δίαιτα. Ή αντίθετα ακολούθησες μια περιοριστική δίαιτα χάνοντας πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και τώρα τα ξαναπήρες με τόκο.

Ψυχολογικά αίτια: Πολλές φορές το κενό που δημιουργείται από την ανάγκη για τρυφερότητα και υποστήριξη από τον σύντροφό σου (ή αλλιώς από τη συναισθηματική «πείνα») μπορεί να ερμηνευτεί από τον οργανισμό σαν πραγματική πείνα την οποία ενδεχομένως να καλύπτεις τρώγοντας. Ή αντίθετα η θλίψη να προκαλεί επιβράδυνση του ρυθμού αναπνοής και ανορεξία.

Τι μπορείς να κάνεις: Βρες ένα διαιτολόγο και ανακάλυψε την ευεξία μέσω της γυμναστικής. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου με όλα τα κιλά του.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 101

Update: Οκτώβριος 2015.