Η αγάπη στα πικρά δείχνει σκοτεινό χαρακτήρα

10.10.2015
Πίνεις σκέτο τον καφέ; Αγαπημένο σου ποτό είναι το τζιν τόνικ; Προτιμάς την μαύρη σοκολάτα και γενικότερα τις πιο πικρές γεύσεις; Μήπως αυτό κρύβει σκοτεινό χαρακτήρα;

Ιδιαίτερη προτίμηση σε τρόφιμα όπως ο καφές ή το τόνικ μπορεί να κρύβει ψυχοπαθητικές τάσεις; Είναι δυνατόν;

Όπως διατέινονται οι ψυχολόγοι, άτομα με προτίμηση σε πικρές γεύσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζουν σημάδια μακιαβελισμού, σαδισμού ή και ναρκισσισμού. Έχουν δηλαδή ροπή προς την ιδιοτέλεια, τον εγωισμό και τη διπροσωπεία ενώ πιθανότατα να αντλούν ευχαρίστηση από τον πόνο και τη δφυστυχία των άλλων.

Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας παρέχουν τις πρώτες εμπειρικές ενδείξεις ότι η προτίμηση στις πικρές γεύσεις συνδέεται με κακόβουλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Τι εννούμε όταν λέμε πικρά τρόφιμα & πώς συνδέεται με το χαρακτήρα;

Τι ορίζεται ως πικρό τρόφιμο & τι σχέση έχει με την προσωπικότητα;

Για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο παράλληλες μελέτες σε δείγμα 1000 ατόμων με μέση ηλικία 35 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 500 ατόμων και κλήθηκαν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στα τρόφιμα.

Ο κατάλογος περιλάμβανε τόσο γλυκά όπως για παράδειγμα το κέικ, αλμυρά πχ μπέικον αλλά και ξινά όπως ξύδι και πικρά τρόφιμα όπως το ραπανάκι το κακάο χωρίς ζάχαρη, ο μαύρος σκέτος κλαφές, τα ραπανάκια κι άλλες τροφές.

Οι εθελοντές βαθμολόγησαν με κλίμακα από το 1 έως το 6 κατά πόσο τους άρεσε ή όχι κάθε τροφή. Παράλληλα συμπλήρωσαν και τέσσερα ερωτηματολόγια προσωπικότητας για να εξεταστεί η επιθετικότητα, ο ναρκισισσμός, ο σαδισμός κι άλλες τάσεις όπως επίσης και η συναισθηματική σταθερότητα, η εξωστρέφεια και ευσυνειδησία.

Το πείραμα επαναλήφθηκε αργότερα σε μια ακόμη ομάδα ατόμων και επιβεβαίωσε τα ευρήματα της πρώτης έρευνας.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, στο περιοδικό "Appetite", η πικρή γεύση φαίνεται να συνδέεται με ψυχοπαθητικές τάσεις και προσωπικότητες μιας και η ταπεινότητα και η φιλικότητα σχετίστηκαν αρνητικά με τις πικρές γεύσεις.

Η πικράδα ανεβάζει την... αδρεναλίνη;

Αν και η έρευνα δεν εξηγεί το γιατί άτομα με αυτά τα σκοτεινά χαρακτηριστικά προτιμούν τις πιο πικρές γεύσεις, υποθέτουν πως μάλλον υπάρχει ένα έντονο συγκινισιακό φορτίο πίσω από αυτή την επιλογή.

Στην άγρια φύση τα πικρά φυτά είναι τα πιο επικίνδυνα, αυτά που μπορεί να είναι δηλητιριώδη γι΄αυτό και οι περισσότεροι αποστρεφόμαστε την πικράδα. Ωστόσο, άνθρωποι με σαδιστικές τάσεις χαρακτήρα τρώνε πικρά τρόφιμα βλέποντάς τα σαν μια πρόκληση.

Με άλλα λόγια η πικράδα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με τα extreme sports διεγείροντας το φόβο και την αδρεναλίνη.

Διάβασε επίσης:

Γλυκό ή Αλμυρό; Οι λιγούρες δείχνουν χαρακτήρα