Αρνητικό vs Θετικό: 4 ασκήσεις θετικής ψυχολογίας

28.08.2016
Έχεις ποτέ σκεφτεί πόσο κακό σου κάνουν τ΄αρνητικά συναισθήματα και τι συνέπειες έχουν στην καθημερινότητά σου;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η θετική ενέργεια και σκέψη κάνουν θαύματα κι αυτό δεν είναι απλά ένας μύθος. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η θετική ψυθχολιογία ή αλλιώς η θεωρία των θετικών συναισθημάτων κερδίζει ολολένα και περισσότερο έδαφος κερδίζοντας θερμούς υποστηρικτές. Η θετική σκέψη δεν είναι ρομαντισμός, είναι στάση ζωής και τρόπος για να κάνεις την καθημερινότητα πιο εύκολη και τα προβλήματα λιγότερα.

Όσο εύκολο βέβαια κι αν φαντάζει δεν είναι τόσο κι αυτό γιατί έχουμε μάθει αν εστιάζουμε στο αρνητικό και το μαύρο. Σκέψου πώς αντιδράς συνήθως αλλά και σε τι δίνεις μεγαλύτερη σημασία. Συνήθως προσπερνάμε την ευτυχία θεωρόντας την δεδομένη ενώ στεκόμαστε στο αρνητικό συναίσθημα δίνοντάς του τεράστιες διαστάσεις. Παρακάτω σου προτείνουμε μερικές ασκήσεις θετικής ψυχολογίας για να βλέπεις τη ζωή με θετικό πρόσημο!

Ασκήσεις θετικής ψυχολογίας για ν΄ανεβάσεις τη διάθεση στη στιγμή!

1. Πες ευχαριστώ & νιώσε το

Νιώσε ευγνομωσύνη για όσα απλόχερα σου έχει χαρίσει η ζωή και νιώσε ευτυχισμένη για όλα όσα έχεις, βάζοντας στην άκρη αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Θα ήθελες ένα μεγαλύτερο σπίτι κι αυτό σου προκαλεί λύπη και ζήλια αλλά σκέψου πως κάποιοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα στέγης. Μη τα θεωρείς όλα δεδομένα γιατί απλούστατα δεν είναι!

2. Κράτα ημερολόγιο θετικών συναισθημάτων

Θυμάσαι το λεύκωμα που είχες μικρή ή το πολύχρωμο αρωματικό ημερολόγιο με το κλειδάκι; Θυμήσου τα παιδικά σου χρόνια και βάλε για μια ακόμη φορά στην καθημερινότητά σου αυτή την όμορφη ρομαντική συνήθεια με μια μόνο μικρή διαφορά: στο ημερολόγιο αυτό θα γράφεις μόνο τα θετικά. Σημείωσε τι σου έφτιαξε την ημέρα, με τι ενθουσίαστηκες, τι σε έκανε να σκάσεις χαμογελάκι. Μαθαίνοντας ν΄αναγνωρίζοντας την ευτυχία στην καθημερινότητά σου, γίνεσαι πιο χαρούμενη.

3. Κοίτα ψηλά & ανακάλυψε την ομορφιά

Έχουμε συνηθίσει να περπατάμε με το βλέμμα στραμμένο προς τα κάτω. Αν μια ημέρα νιώθεις θλίψη κάνε το κόλπο με το καθρεπτάκι. Πήγαινε σε ένα πάρκο ή στην αυλή σου, ακόμη και το μπαλκόνι του σπιτιού σου και με τη βοήθεια ενός μικρού καθρέπτη (αυτόν του μακιγιάζ που έχεις πάντα στο τσαντάκι για ώρα ανάγκης) δες τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία. Στερέωσε με τα δύο σου χέρια τον καθρέπτη ακριβώς πάνω από τη μύτη σου και παρατήρησε τον κόσμο από την... ανάποδη! Τι βλέπεις; Είχες ποτέ παρατηρήσει πόσο όμορφος είναι ο ουρανός και τα σύννεφα; Μάθε να κοιτάς ψηλά και ν΄αναγνωρίζεις την ομορφιά για να έχεις πάντα θετική διάθεση.

4. Επιβράβευσε τον εαυτό σου γιατί το αξίζεις

Έκανες κάτι για το οποίο νιώθεις περήφανη; Δώσε στον εαυτό σου την επιβράβευση που του αξίζει. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα γλυκάκι, μια αγορά, ένα μικρό ταξιδάκι μέχρι μια ημέρα μποτέ. Διάλεξε ανάμεσα σε όσα σου φτιάχνουν τη διάθεση και δώσε στον εαυτό σου τη φροντίδα που σου αξίζει. Θα νιώσεις όμορφα και θα γεμίζεις με αισιοδοξία κι ευεξία!