Πιθανώς τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι τα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στην κινέζικη κουζίνα, όπως οι σάλτσες σόγιας, περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).
Το MSG είναι ένα συντηρητικό το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα πονοκέφαλο, ίλιγγο και ταχυκαρδίες (συμπτώματα γνωστά και ως «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου»).
Πολλά κινέζικα φαγητά περιέχουν επίσης γλουταμάτη, γλουταμινικό οξύ, ασπαργανικό οξύ, νιτρικά συντηρητικά και γενικά πολλά πρόσθετα τροφίμων, τα οποία προκαλούν αποσταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος, με συνεπακόλουθο την αύξηση της πείνας και της όρεξης, ιδίως για ζυμαρικά και γλυκά.