Αγωνία για το μέλλον; Πώς θα νικήσεις το φόβο

11.02.2016
Μπορεί να μη το συνειδητοποιείς αλλά ο φόβος για το μέλλον επηρεάζει τη ζωή σου καταλυτικά. Οι στόχοι σου, ο τρόπος με τον οποίο ενεργείς και δρας όλα διαμορφώνονται βάσει αυτού του φόβου που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανυπόστατος. Στην πραγματικότητα οι στόχοι και το μέλλον έχουν άρρηκτους δεσμούς. Οι στόχοι σε βοηθούν να διαχειρίζεσαι το μέλλον ενώ ο τρόπος θέασης του μέλλοντος διαμορφώνει τους στόχους σου. Όταν αντιληφθείς αυτή τη σχέση καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να δεις το μέλλον από διαφορετική σκοπιά κι όχι από αυτή του φόβου και της αγωνίας.

Μην αφήνεις το φόβο να σε κρατάει πίσω...

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. Ένα βήμα τη φορά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσεις το φόβο σου για το μέλλον είναι να διαχειρίζεσαι μια - μια τις αγωνίες και να κάνεις μικρά βήματα. Σε αυτή την πορεία οι συγκρίσεις δε βοηθούν αλλά αντίθετα δυσκολεύουν την κατάσταση κι όταν στο κάδρο μπαίνουν οι προσδοκίες του κοινωνικού περίγυρου τότε η κατάσταση χειροτερεύει. Βάλε κατά νου πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και η πορεία του. Αγκάλιασε τις επιλογές σου, δώσε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τη ζωή και αντιμετώπισε με ψυχραιμία κάθε δυσκολία που θα έρθει. Είναι η μόνη δοκιμασμένη συνταγή.

2. Απόρριψε τη "μαγεία" και το "μυστικισμό"

Ο καθένας από εμάς μπορεί να τρομοκρατηθεί αν νιώσει πως η ζωή είναι έξω από τον δικό μας έλεγχο και βρίσκεται στα χέρια κάποιας ανώτατης δύναμης ή ακόμη και της τύχης. Αυτό δεν έχει αν κάνει με τη θρησκεία και την πίστη αλλά με την άποψη πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για ν΄αλλάξουμε το πεπρωμένο. Άσχημα πάντα συμβαίνουν - και θα συμβαίνουν αλλά αυτό δε σημαίνει πως ακόμη και στις πιο δραματικές καταστάσεις δε μπορείς να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Αντί να σπαταλάς ενέργεια στο "Γιατί" προσπάθησε να συγκεντρώσεις τη σκέψη και τις δυνάμεις σου στο "πώς" θα πορευτείς από εδώ και στο εξής.

3. Απενεργοποίησε την ωρολογιακή βόμβα

Σκέφτεσαι συνέχεια τις συνέπειες των αποφάσεών σου για το μέλλον και πώς αυτές μπορούν να καθορίσουν την μετέπειτα ζωή σου; Όλο αυτό - ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείς - είναι μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στο μυαλό σου έτοιμη για έκρηξη αν την πρυροδοτήσεις. Αντί να σκέφτεσαι εμμονικά και να ανησυχείς για πράγματα που δεν έχουν συμβεί προσπάθησε να σκεφτείς το παρόν και ότι θετικό υπάρχει ακόμη και στην πιο άσχημη κατάσταση. Θα διαπιστώσεις πως η βόμβα αρχίζει ν΄απενεργοποιείται κι υτό γιατί το παρόν είναι κάτι που μπορείς να επηρεάσεις και να διαμορφώσεις πολύ πιο εύκολα κι αποτελεσματικά σε σχέση με το μέλλον... Όταν μιλάμε για το ΤΩΡΑ έχεις εσύ τον έλεγχο, για το ΜΕΤΑ απλά κανείς δε ξέρει. Εστιάσε λοιπόν στο τι κάνεις τώρα κι άσε το μετά γι΄αργότερα.

4. Αυτό που μετράει είναι το σήμερα

Αν κολλήσεις στις σκέψεις για το μέλλον περιμέμοντας το τι μπορεί να συμβεί αντί να κάνεις πράγματα για να αλλάξεις ή να διαμορφώσεις το παρόν υπάρχει ο κίνδυνος της αδράνειας. Ο φόβος για το μέλλον σε κάνει να ξεχνάς το σήμερα και τη... ζωή. Καταλήγεις να μη ζεις και να περιμένεις με απάθεια το μέλλον και τις εξελίξεις. Ζήσε το παρόν γιατί αυτό έχει σημασία.

5. Βγες από τη ζώνη ασφαλείας

Τις περισσότερες φορές ο φόβος για το μέλλον πηγάζει από το φόβο του αγνώστου. Ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσεις ψυχή και σώματι είναι να αγκαλιάζεις το άγνωστο, είναι να σπάσεις τα δεσμά της ζώνης ασφαλείας κι αυτό σημαίνει να ζήσεις και να δοκιμαστείς χωρίς μαξιλαράκια ασφαλείας. Αυτό μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους, από ένα ταξίδι στο εξωτερικό - αν ποτέ δεν έχεις βγει εκτός Ελλάδας, ένα πρόγραμμα Εράσμους αν είσαι φοιτήτρια, ακόμη και με το να νοικιάσεις δικό σου σπίτι αφήνοντας την ασφάλεια των γονέων. Κάνοντας πράγματα εκτός "ζώνης ασφαλείας" αποκτάς εμπιστοσύνη στον εαυτό σου αλλά και στο μέλλον και θα συνειδητοποιήσεις πως το άγνωστο δεν φέρνει μόνο άσχημα αλλά και καλά!

6. Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Θα πρέπει να προσπαθήσεις και να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεσαι θετικά. Το τέλειο παράδειγμα για να το κάνεις είναι αυτό του ποτηριού. Αντί να το σκέφτεσαι μισοάδειο, σκέψου πως απλά είναι μισογεμάτο... Η ποσότητα παραμένει ίδια, το συναίσθημα όμως αλλάζει. Σωστά;

7. Ασκήσεις χαλάρωσης

Είτε αυτό είναι γιόγκα, διαλογισμός ή ότι άλλο σε χαλαρώνει και σε βοηθά να ηρεμήσεις, οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι βασικές για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και τα προβλήματα.