Πώς θα κάνεις μασάζ στον... εαυτό σου!

21.06.2016
Δες μερικές απλές κινήσεις «αυτομασάζ» που θα σε χαλαρώσουν στη στιγμή!

Είναι πολύ ευεργετικό, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένας να σε «τρίψει» λιγάκι, να κάνεις μόνη σου λίγο μασάζ ώστε να διώχνεις τις εντάσεις. Κατ’ αρχάς εκμεταλλεύσου την ώρα του ντους για να περάσεις όλο το σώμα με ένα μάλλον σκληρό σφουγγάρι, με ίσιες κινήσεις στα χέρια και πόδια (πάντα από τα άκρα προς την καρδιά) και κυκλικές στον κορμό (οι κυρίες, όχι πάνω στο στήθος).

Μασάζ στην κοιλιά

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια λυγισμένα και τα πέλματα κάτω. Φαντάσου την κοιλιά σου να χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα από δυο κάθετες γραμμές που τέμνονται σαν σταυρός στον αφαλό. Ακούμπησε τη δεξιά σου παλάμη στο επάνω δεξί τμήμα ενώ θα εκπνέεις. Κάνε το 5 φορές. Επανάλαβε με την αριστερή παλάμη στο επάνω αριστερό τμήμα της κοιλιάς. Έπειτα τοποθέτησε τη δεξιά σου παλάμη έτσι που να καλύπτει και τα δυο δεξιά τμήματα, πάνω και κάτω, και έκπνευσε ζουλώντας πολύ ελαφρά την κοιλιά σου 5 φορές. Επανάλαβε στα αριστερά με το αριστερό χέρι. Τέλος κάνε απαλό κυκλικό μασάζ με λίγο λάδι (αμυγδαλέλαιο ή μπέιμπι-όιλ) γύρω από τον αφαλό.

Μασάζ στα πέλματα

Τα πέλματα είναι στρατηγικό σημείο για τη γενικότερη ευεξία, όπως δείχνει και η ρεφλεξολογία. Χάρισέ τους ένα μασάζ αφού πρώτα περάσεις τα χέρια σου με μακριές κινήσεις στις γάμπες (από κάτω προς τα πάνω) και κάνε κύκλους γύρω από τους αστραγάλους. Τρίψε όλο το πέλμα με κυκλικές κινήσεις, με τη ρόγα του αντίχειρα και με ένταση τέτοια ώστε να μην σε ενοχλεί, έπειτα τράβηξε απαλά ένα- ένα δάχτυλο και τρίψε το με τον αντίχειρα και τον δέκτη και μετά με το χέρι σφιγμένο σε γροθιά «ζύμωσε» την πατούσα σου με μικρές ημικυκλικές κινήσεις. Τέλος χάιδεψε το πέλμα και κράτησε το πόδι για μερικά δευτερόλεπτα. Λίγο λάδι για μασάζ θα διευκολύνει τη διαδικασία και θα κάνει τα πέλματα απαλά.

Μασάζ στην πλάτη

Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας μασάζ στην πλάτη, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να φύγουν οι εντάσεις είναι να ξαπλώσεις στο πάτωμα, σε ένα χαλί ή σε λεπτό στρωματάκι, ακόμα και στο κρεβάτι σου αν δεν βουλιάζει πολύ, να λυγίσεις τα γόνατα προς το στήθος και να τα αγκαλιάσεις. Μένεις για λίγο έτσι και αρχίζεις με μικρές κινήσεις να κάνεις «βαρελάκι» πάνω κάτω κυλώντας πάνω στη ραχοκοκαλιά σου και μεγαλώνοντας την κίνηση όσο γίνεται. Επειτα ξαπλώνεις με τα πόδια λυγισμένα και τα πέλματα κάτω, τεντώνεις τα χέρια προς το ταβάνι, πλέκεις τα δάχτυλα και γυρίζεις τις παλάμες προς τα πάνω. Στρέφεις αργά τα χέρια δεξιά- αριστερά αφήνοντας να συμπαρασύρουν τον κορμό και τα γόνατα, τόσο ώστε να μη ζορίζεσαι αλλά απλώς να νιώθεις την «ανακουφιστική» πίεση πάνω στην πλάτη σου.


ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73

Update: Ιούνιος 2016.