Έξυπνη τεχνική για έμπνευση στη δουλειά

28.06.2016
Το μυαλό σου κόλλησε! Καμία λύση στο προσκήνιο, ούτε καν έμπνευση! Τι μπορείς να κάνεις; Συζήτησε, αντάλλαξε ιδέες, αλλά γραπτώς. Σου φαίνεται δύσκολο; Δοκίμασε την τεχνική και θα πειστείς.

Η δημιουργικότητα και η έμπνευση είναι απαραίτητες, ώστε οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες να βρίσκουν «φρέσκες» ιδέες που θα τις βοηθoύν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Συχνά όμως οι επαγγελματικές συναντήσεις και συζητήσεις για την αναζήτηση έμπνευσης και επίλυσης διαφόρων εργασιακών θεμάτων (το λεγόμενο «brainstorm») αποβαίνουν… «ανέμπνευστες»!

Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα του Peter Heslin, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist του Ντάλας, καθότι «οι συμμετέχοντες, ενώ ακούνε τις ιδέες των άλλων και περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν, πολύ συχνά ξεχνούν αυτά που θέλουν να πουν ή χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αποφασίζουν ότι οι ιδέες τους δεν είναι και τόσο καλές όσο των άλλων και διστάζουν να τις μοιραστούν». Προτείνει, λοιπόν, αντί για «brainstorm» να γίνεται «brain-writing», δηλαδή η ανταλλαγή των ιδεών να γίνεται σιωπηλά και γραπτά!

Ο καθηγητής Heslin, βέβαια, παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη προσοχή και συγκέντρωση απ’ όσους συμμετέχουν στη συνάντηση, όμως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά και εποικοδομητικά για το μέλλον της εταιρείας! Ορίστε λοιπόν πώς γίνεται:

  1. Εν αρχή ην η γραφή! Οι συμμετέχοντες κάθονται όλοι γύρω από το τραπέζι, έχοντας ένα κομμάτι χαρτί μπροστά τους και ένα στιλό διαφορετικού χρώματος ο καθένας. Γράφουν την ιδέα τους στο χαρτί και την περνάνε σε αυτόν που κάθεται στα δεξιά τους, ο οποίος…
  2. …αντιδρά! Διαβάζει προσεκτικά και συμπληρώνει τροφοδοτώντας αυτά που μόλις έχει διαβάσει. Αν πιστεύει ότι δεν έχει κάτι να συμπληρώσει, το περνάει στον διπλανό του, ο οποίος συνεχίζει την ανάπτυξη της ιδέας.
  3. Συζητούν! Όταν έχουν καταγραφεί περίπου πέντε ιδέες στο χαρτί, το επιστρέφουν στο κέντρο του τραπεζιού, τις διαβάζουν και συζητούν. Σε αυτό το στάδιο είναι αναγκαία η προσεκτική μελέτη καθεμιάς ιδέας.
  4. Επιλέγουν! Στο τέλος ο καθένας καταγράφει τις ιδέες που θεωρεί πιο αξιόλογες και επιλέγουν αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133

Update: Ιούνιος 2016.