Χάρης Τουτζιαρίδης - «Ο ερωτισμός της Γυναίκας» και ο ερωτισμός στη ζωή

05.10.2016
Ο κύριος Χάρης Τουτζιαρίδης αγαπά τις γυναίκες, αλλά πάνω απ' όλα αγαπά τη ζωή. Έμπρακτη απόδειξη το καινούργιο βιβλίο του «Ο ερωτισμός της Γυναίκας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, επιβεβαιώνοντας την φράση του Άγγελου Σικελιανού ότι «η νεότητα είναι κατάκτηση και όχι κατάσταση».

Στις 183 σελίδες του βιβλίου, όλο το «δυναμικό στοιχείο της επιτυχίας», το οποίο περιλαμβάνει από προσωπική ζωή και επαγγελματική εξέλιξη, μέχρι κοινωνική προβολή, αποτελώντας ταυτόχρονα και το αντίδοτο σε μια μίζερη καθημερινότητα.

Στα επί μέρους κεφάλαια: σχέση DNA και libido, η εικόνα του γυναικείου σώματος ως αναστολέας του σεξ, γίνε ελκυστική και επιθυμητή, επαγγελματικό περιβάλλον και ερωτικές ευκαιρίες, το sex δεν είναι ντροπή, ο χωρισμός και η γυναικεία σεξουαλικότητα, το φιλί: βασικό στοιχείο στην ερωτική ζωή, το στήθος: βασικό στοιχείο για τον ερωτισμό της γυναίκας, φαντασιώσεις, sex και διαδίκτυο, το κακό sex μπορεί να βελτιωθεί, η φιλία ως προθάλαμος για ερωτική σχέση, οι γυναικείες ορμόνες, ταμπού και προκαταλήψεις, φετίχ, οργασμός, αυνανισμός, η διαφορά ηλικίας και η σημασία της στον έρωτα, η πρώτη φορά και ο ρόλος της στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας, σεξουαλική ζωή στη μέση και τρίτη ηλικία, σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ολίγος... Sigmund Freud, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, που τελικά όμως είναι πολύς.

Προϊόν πολυετούς μόχθου και έρευνας η μελέτη, παρουσιάζει ενδιαφέρον και όσον αφορά τη μορφή και τη δομή. Ξεκινώντας με την εγκιβωτισμένη “ιστορία της μικρής Άννας”, γίνεται περισσότερο αξιοπρόσεκτη για την μετανεωτερική μορφή της και αναγνωστικά προσιτή. Στην ιστορία της και οι λογοτεχνικές αρετές του βιβλίου, οι οποίες εξάλλου υπάρχουν καθ' όλη την διάρκεια: ακρίβεια διατύπωσης, διαύγεια νοημάτων, ζωντάνια αφήγησης , αμεσότητα και δίψα και αγάπη για τη ζωή. Εξάλλου «Ο τελικός στόχος του βιβλίου είναι οι συμβουλές που θα δοθούν να είναι ρεαλιστικές και να πηγάζουν από τη σημερινή πραγματικότητα» επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος και ακολούθως, ως ο απολύτως αρμόδιος, μας εξηγεί:

- Κύριε Τουτζιαρίδη, πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την συγκεκριμένη μελέτη για τον "Ερωτισμό της γυναίκας"; Δεν είναι το πρώτο σας βιβλίο...

-Το ενδιαφέρον μου για τον ερωτισμό της γυναίκας ξεκινάει από τα φοιτητικά μου χρόνια, που διάβαζα τις μελέτες του Freud με μεγάλο πάθος.

Διάβαζα επίσης ό,τι βιβλίο κυκλοφορούσε με θέματα ψυχολογίας καθώς και ερωτισμού και αργότερα μέσω του διαδικτύου όλες τις ανακοινώσεις από συνέδρια και έρευνες που δημοσιεύονταν.

Δεν πρέπει να παραλείψω ότι στις προσωπικές μου σχέσεις ερευνούσα συνέχεια την libido της κάθε συντρόφου μου.

Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο στην σειρά. Έχω γράψει επίσης ένα ειδικό βιβλίο για το ψάρεμα και παράλληλα αρθρογραφούσα επί χρόνια στο περιοδικό «Yachting και Θάλασσα». Όλα τα άρθρα μου είναι αναρτημένα στο Google. Επίσης στα φοιτητικά μου χρόνια εξέδωσα ένα βιβλίο που αφορούσε το μάθημα του καθηγητή Ν.Πολίτη.

Δεν είμαι βέβαια ένας δόκιμος συγγραφέας…

-Πρωτογενές υλικό για την έρευνά σας;

-Οι επιστημονικές απόψεις για τον ερωτισμό μεταλλάχτηκαν ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Από 30 % έως 40 % που θεωρούσαν παλαιότερα ότι ο ερωτισμός επηρεάζετε από το DNA του ατόμου, φτάσαμε σήμερα να καθορίζεται στο 10 %.

Η συλλογή των στοιχείων, πέραν από τις εμπειρίες μου , έγινε συνδυαστικά με τον συγχρονισμό των απόψεων των έγκυρων ερευνητών και κράτησε μία 10ετία με στόχο να γράψω αυτό το βιβλίο.

-Όσον αφορά τη δομή του βιβλίου, εγκιβωτίζετε μια εξαιρετική νουβέλα, ως τρόπος γραφής δοκιμίου, θεωρείται πρωτοποριακός, πώς το αποφασίσατε;

-Όσον αφορά την δομή του βιβλίου, με εισαγωγή την νουβέλα με την ιστορία της «Μικρής Άννας», ήταν μία επιλογή πρωτότυπη ομολογουμένως με το εξής σκεπτικό : Το target group που κυρίως απευθύνεται το βιβλίο, είναι οι γυναίκες από 25 έως 45 χρόνων, τότε που φουντώνουν τα προβλήματα γύρω από τον ερωτισμό. Αυτή η κατηγορία των αναγνωστριών δεν θα διάβαζε εύκολα ένα μόνο καθαρά επιστημονικό εκπόνημα.

-Αναγνωστικές κρίσεις; Αλήθεια τι σας λένε οι αναγνώστες και ιδιαίτερα οι αναγνώστριες;

-Το βιβλίο αυτή την στιγμή έχει τοποθετηθεί τους τελευταίους δύο μήνες, μέσω των διανομέων «ΑΡΓΟΣ» και «ΠΛΕΥΣΗ» σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας καθώς και στα καταστήματα Public & Hondo.

Οι κρίσεις που άρχισα να παίρνω από γυναίκες και άνδρες με ενασχόληση στο γραπτό λόγο, είναι πολύ θετικές. Τη σημαντικότερη κριτική έλαβα από τον ειδικό για τις έννοιες και την γλώσσα από τον φίλο μου κ.Μπαμπινιώτη.

Κλείνοντας, επιτρέψατε να το κάνουμε με απόψεις του ίδιου του συγγραφέα: «το βιβλίο είναι γραμμένο ειδικά για τις γυναίκες, δίνοντας παράλληλα πολλά μηνύματα και στους άντρες».«O Freud θεωρεί ότι ο έρωτας είναι το επίκεντρο της ζωής. Είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινούμαστε χωρίς να το συνειδητοποιούμε». «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του ερωτισμού στη ζωή, καθώς στη σημερινή πραγματικότητα το τόσο ζωτικό αυτό θέμα το έχουμε απόλυτη ανάγκη για επικοινωνία, για ικανοποίηση, για απόλαυση, για αυτοεκτίμηση».

Ελένη Γκίκα

Πηγή: ΈΘΝΟΣ