Γίνε κι εσύ χαρισματική! Μπορείς

06.10.2016
Πώς θ΄αποκτήσεις το χάρισμα της χαρισματικότητας; Τι λένε οι επιστήμονες; Τι μας διδάσκει η ιστορία; Αλήθεια εσύ πόσο χαρισματική είσαι τελικά;

Από τη Λετίσια Μουστάκη

Έχεις προσέξει πως όταν κάποιοι μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, όλοι γυρίζουν να τους κοιτάξουν, ενώ, όταν μιλούν, όλοι σπεύδουν να τους ακούσουν, να τους πιστέψουν και να τους εμπιστευτούν; Νομίζεις ότι έχουν ένα εκ γενετής χάρισμα; Όχι απαραίτητα. Τώρα μπορείτε κι εσύ να γίνεις ένας από αυτούς και να λάμψεις διά της παρουσίας σου!

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους χαρισματικούς; Δύσκολο να το περιγράψεις. Δεν είναι μόνο ότι είναι όμορφοι ή σέξι ή έξυπνοι ή ότι έχουν χιούμορ. Διαθέτουν μια περίεργη γοητεία, σαν μαγεία, σαν να εκπέμπουν κάποιο είδος μυστηριώδους μαγνητισμού, που κάνει όλα τα κεφάλια να γυρνούν στο πέρασμά τους για να τους κοιτάξουν. Με τη βοήθεια της κ. Μαρίας Πάσχου, σωματικής ψυχοθεραπεύτριας, τακτικού μέλους της Ε.Α.Β.Ρ., προσπαθήσαμε όχι μόνο να «σκιαγραφήσουμε» το ψυχολογικό προφίλ τους, αλλά να δούμε και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους!

Χαρισματικές προσωπικότητες

Ο Τζον Κένεντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μαχάτμα Γκάντι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Όπρα Γουίνφρεϊ αλλά και η Μελίνα Μερκούρη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν άνθρωποι που ξεχώρισαν και στάθηκαν στο χρόνο, επειδή την προσωπικότητά τους τη συνόδευε αυτή η ιδιαίτερη αύρα! «Οι χαρισματικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικοί στην επικοινωνία», λέει ο Ρόναλντ Ρίτζιο, καθηγητής Ψυχολογίας. «Κερδίζουν το συνομιλητή τους χρησιμοποιώντας χειρονομίες και λεκτικές εκφράσεις, στην πραγματικότητα όμως η ευκολία στην έκφρασή τους δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου˙ κάτω από αυτό κρύβονται πολλά ακόμα». Το πάθος τους, η αισιοδοξία των μηνυμάτων τους, η αυτοπεποίθησή τους, η ενέργεια, το χιούμορ και η θετική τους διάθεση απέναντι στα όποια προβλήματα είναι αυτά που τους έκαναν όχι απλώς αγαπητούς, αλλά ηγέτες στο χώρο από τον οποίο προέρχονταν, ενώ οι άνθρωποι τους λατρεύουν γι’ αυτό ακριβώς που είναι: «χαρισματικοί».

Τα 7 χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά!

Τα 7 χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά!

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να ξεσκεπάσουν τα βαθύτερα μυστικά των ιδιαίτερων αυτών ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Κερτ Μόρτενσεν, συγγραφέα του βιβλίου «The laws of charisma», επτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των χαρισματικών ανθρώπων:

  1. Η αυτοκυριαρχία: έχουν δύναμη θέλησης και προσπαθούν να διορθώσουν τις αδυναμίες τους.

  2. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να προσπαθούν συνέχεια να γίνουν καλύτεροι.

  3. Η διαίσθηση: εμπιστεύονται την «εσωτερική» τους φωνή, όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις, καθώς και τις γνώσεις από προηγούμενη εμπειρία τους.

  4. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους: δρουν σύμφωνα με τις προσωπικές αρχές και ηθική τους, με ειλικρίνεια και εντιμότητα.

  5. Το θάρρος: αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, παίρνουν ρίσκα, όταν χρειάζεται, και αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους.

  6. Η δημιουργικότητά τους: είναι επινοητικοί, προσπαθούν πάντα να βρουν λύσεις και εμπνέουν τους άλλους να συνεργαστούν μαζί τους.

  7. Έχουν στόχους, επικεντρώνουν όλη τους την ενέργεια στο να τους επιτύχουν και θέτουν προτεραιότητες.

Ο Μόρτενσεν, πάντως, προειδοποιεί ότι «οι πραγματικά χαρισματικοί άνθρωποι είναι αυθεντικοί». Δεν ωφελεί να υποκρίνεσαι ότι έχεις τις παραπάνω ιδιότητες, καλό είναι να τις αποκτήσεις!

Μετριέται η χαρισματικότητα; Γίνε κι εσύ χαρισματική. Μπορείς!

Μετριέται η χαρισματικότητα;

«Όταν συναντάς κάποιο χαρισματικό άτομο», λέει ο δρ Ρίτσαρντ Ουάισμαν, καθηγητής Ψυχολογίας, «χωρίς να το συνειδητοποιείς, αρχίζεις να μιμείσαι τη στάση του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του, κι αυτό επηρεάζει τα συναισθήματά σου, σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενος, χωρίς να ξέρεις γιατί».

Σύμφωνα με έρευνες του καθηγητή Άλεξ Πέντλαντ PhD, του Παν/μίου MIT, μπορούμε να μελετήσουμε την εκφραστικότητα, την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση (την ικανότητα, δηλαδή, να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να «καταλαβαίνουμε» πώς νιώθει) μέσω των χειρονομιών και των εκφράσεων. «Το αυτόνομο νευρικό σύστημα των χαρισματικών ανθρώπων “αφυπνίζεται” αμέσως μόλις συναντήσουν κάποιον, και όλη τους η ενέργεια στρέφεται προς αυτόν», με αποτέλεσμα ο λόγος τους να γίνεται πιο γρήγορος σε ρυθμό, όμως να είναι ήρεμος και σε ροή, χωρίς κομπιάσματα και επιφωνήματα αμηχανίας. Επίσης, όλο τους το ενδιαφέρον στρέφεται ειλικρινά και ανυπόκριτα στον άνθρωπο απέναντί τους, σαν να είναι το πιο σημαντικό άτομο που έχουν γνωρίσει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι σημασία δεν έχει μόνο το τι λέει κάποιος, αλλά και ο τρόπος που το λέει.

Γίνεται να με... διδάξεις;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ουάισμαν, «το χάρισμα είναι 50% έμφυτο και 50% επίκτητο», είναι δηλαδή μια ικανότητα που μπορούμε να διδαχτούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της Μέριλιν Μονρόε, που ήταν εκ φύσεως χαρισματική, όμως δεν γεννήθηκαν όλοι έχοντας αυτό το έμφυτο χάρισμα. «Όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα “προσγειώθηκε” στη διεθνή σκηνή», λέει ο δρ Τόνι Αλεσάντρο, «ήταν ένα δειλό, παράξενο κορίτσι, χωρίς καμία παρουσία, όμως έμαθε πώς να παρουσιάζει τις θετικές πλευρές της προσωπικότητάς της». Πώς, λοιπόν, μπορούμε να εξασκήσουμε την ικανότητά μας αυτή;

Γίνε κι εσύ χαρισματική. Μπορείς!

Κράτα σωστή στάση σώματος. Ισιωσε την πλάτη και περπάτα… περήφανα. Έπειτα από μερικές μέρες επίμονης προσπάθειας θα δείτε ότι η στάση του σώματος θα επηρεάσει τη διάθεσή σου και η διάθεσή σου τη στάση σου.

Περιποιήσου την εμφάνισή σου. Να είσαι πάντα καθαρή, περιποιημένη, ντυμένη κομψά, σύμφωνα με την ηλικία και το προσωπικό σου γούστο, καλοχτενισμένη.

Μάθε να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Όλοι κάνουμε λάθη, όμως ο τρόπος που αντιδρούμε και η προθυμία μας να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης μας γι’ αυτά δείχνουν ότι είμαστε ειλικρινείς, έμπιστοι και κυρίως ότι πράξαμε χωρίς δόλο.

Δείξε ειλικρινές ενδιαφέρον για το συνομιλητή σου. Άκου αυτά που σου λέει ο άλλος, ρώτησέ τον για τα ενδιαφέροντά του, συμβούλεψέ τον. Κάνε τον να αισθανθεί ότι είσαι περήφανος που τον γνώρισες, ότι έχει ιδιαίτερη αξία.

Μορφώσου! Οι χαρισματικοί άνθρωποι μπορούν και χειρίζονται το λόγο πολύ καλύτερα από το μέσο όρο και είναι υπέροχοι συνομιλητές, με εξαιρετική σαφήνεια και παραστατικότητα. Αποκτώντας χόμπι και ενδιαφέροντα, διαβάζοντας βιβλία... κερδίζεις μια επιμέρους μόρφωση και καλλιέργεια, η οποία θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα μεγαλύτερο εύρος γνώσεων και να βελτιώσεις την ικανότητά σου να συζητάς.

Θέσε τα όριά σου! Θέλεις να κάνεις τους άλλους να «γοητευτούν» από την παρουσία σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεις θύμα των διαθέσεών τους. Θα πρέπει με ευγένεια και χιούμορ να θέτεις όρια στις συμπεριφορές τους και να μην τους αφήνεις να παραβιάζουν τα δικαιώματά σου – το αντίθετο φανερώνει έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοπεποίθησης.

Πόσο χαρισματική είσαι; Σου έχουμε ένα ΤΕΣΤ για να το διαπιστώσεις. Κάνε το με κλικ εδώ & δες το αποτέλεσμα.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 124

Update: Οκτώβριος 2016.