Ποιες τροφές έχουν γλουτένη;

25.11.2016
Μετά από κάποιες εξετάσεις που έκανα, διαπιστώθηκε ότι πάσχω από κοιλιοκάκη και μου συνέστησαν να αποφεύγω τις τροφές που περιέχουν γλουτένη. Ποιες τροφές είναι αυτές και τι μπορώ να τρώω;

Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που αποτελεί συστατικό όλων των λευκών αλεύρων και των δημητριακών, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι.

Επομένως θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που γίνονται με λευκό αλεύρι και επίσης όλες τις τροφές που περιέχουν ή γίνονται από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη, όπως ψωμί, φρυγανιές, κουλουράκια, ζυμαρικά, κορνφλέικς, γαριδάκια, σάλτσες και γλυκά εμπορίου, έτοιμες σούπες, σοκολάτες γάλακτος, αλλαντικά άγνωστης προέλευσης, ουίσκι, μπύρα κ.λπ. Ρύζι, καλαμπόκι, σόγια, πατάτες και όσπρια επιτρέπονται στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και τα άλευρά τους, εκτός κι αν υπάρχει διαπιστωμένη αλλεργία και σε αυτά. Επιτρέπονται επίσης τα δημητριακά, τα άλευρα και οι τυποποιημένες τροφές που αναγράφουν στην ετικέτα της συσκευασίας τους την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», τα κρέατα, τα ψάρια, τα γαλακτομικά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα έλαια, το μέλι, η ζάχαρη και γενικά τα προϊόντα που δεν προέρχονται ή δεν περιέχουν καθόλου δημητριακά.


AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 62
Update: Νοέμβριος 2016