Θυμάσαι καλύτερα πρόσωπα ή ονόματα; Δες ποιο από τα δύο είναι το πιο σύνηθες

01.09.2019
Θυμάσαι καλύτερα πρόσωπα ή ονόματα; Δες ποιο από τα δύο είναι το πιο σύνηθες
Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσένα.. Έπειτα από κάποιο πάρτι να θυμάσαι το όνομα ενός καλεσμένου αλλά όχι το πρόσωπο του.

Παρά το ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι άνθρωποι θυμούνται περισσότερο τα ονόματα από τα πρόσωπα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σε μια σειρά από τεστ, οι εθελοντές μπόρεσαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους μέχρι το 83% των ονομάτων, αλλά μόνο το 64% των προσώπων.

Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για τις γιορτές -και όχι μόνο

«Η έρευνα δείχνει ότι ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι κακοί στο να θυμούνται τα ονόματα, είναι πιθανό να είναι ακόμη χειρότεροι στο να θυμούνται πρόσωπα», δήλωσε ο Rob Jenkins, Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου York στη Μεγάλη Βρετανία.

«Οι εμπειρίες μας με τα ονόματα και τα πρόσωπα μας έχουν παραπλανήσει ως προς το πώς λειτουργούν τα μυαλά μας, αλλά αν καταργήσουμε τα διπλά στάνταρ που τοποθετούμε στη μνήμη, αρχίζουμε να βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα», πρόσθεσε.

Η ανάμνηση ενός προσώπου βασίζεται στην αναγνώριση, ενώ το όνομά του είναι θέμα ανάκλησης μνήμης. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι στo πρώτο από τo δεύτερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουν ξεχάσει το όνομα κάποιου μόνο όταν έχουν ήδη αναγνωρίσει το πρόσωπο του.

Διάβασε επίσης: Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος θα πρέπει να αποφύγεις αυτές τις 6 πρωτεϊνούχες τροφές

«Να θυμάται κάποιος ένα πρόσωπο αλλά να μη θυμάται το όνομα του έιναι ένα καθημερινό φαινόμενο» δήλωσε ο Jenkins.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Τριμηνιαία Εφημερίδα της Πειραματικής Ψυχολογίας.