Πώς να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν και να εντυπωσιάσεις κάποιον που θαυμάζεις

19.12.2018
Πώς να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν και να εντυπωσιάσεις κάποιον που θαυμάζεις
Η ενήλικη ζωή είναι αναμφίβολα δύσκολη, αλλά ένας τομέας στον οποίο οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερα είναι αυτός της φιλίας.

Η Kelly Campbell, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έχει μερικές θεωρίες σχετικά με το γιατί το να κάνουμε φίλους ως ενήλικες μπορεί να είναι τόσο δύσκολο. "Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, απομακρύνουν φίλους χαμηλής ποιότητας" σημειώνει η Campbell. "Διώχνουν όσους τους 'τρώνε' την ενέργεια και διατηρούν σχέσεις με εκείνους που τους κάνουν πραγματικά καλό".

Δες και αυτό: New Year' s Resolutions: 3 εύκολα βήματα για να αγαπήσεις τη ζωή σου ξανά

"Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι ότι όταν οι άνθρωποι είναι νεότεροι, η αυτοεκτίμησή τους συνδέεται συχνά με την έγκριση από τους άλλους", συμπληρώνει η Campbell. "Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γενικά αναπτύσσουν μια ασφαλέστερη αίσθηση εαυτού τους και η ταυτότητά τους είναι λιγότερο δεμένη με τις αντιλήψεις των φίλων τους ή με την επέκταση του δικτύου τους".

Παρόλα αυτά, το να κάνουμε νέες φιλίες δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Η Campbell μοιράζεται τους καλύτερους τρόπους να προσελκύσουμε τους ανθρώπους που μας ελκύουν και να τους κάνουμε να μας συμπαθήσουν.

Αυτό το είδες; Δημοσιεύεις πολλές selfies στα social media; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Πώς να προετοιμαστείς για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους

"Όσοι αναζητούν να κάνουν νέους φίλους πρέπει να κρατούν το μυαλό τους ανοιχτό", λέει η Campbell. "Μπορεί να εκπλαγούν από τον τύπο του ατόμου με τον οποίο θα καταλήξουν να συνδεθούν". Μην αφήνεις τις προηγούμενες επιτυχημένες σχέσεις σου να σε εμποδίσουν να εξερευνήσεις άλλες πλευρές του εαυτού σου με νέους ανθρώπους.

"Μαθαίνουμε πολλά για τους εαυτούς μας μέσα από τις σχέσεις", λέει η Campbell. "Όταν οι φίλοι μοιράζονται τα ενδιαφέροντα τους μαζί μας και είμαστε ανοιχτοί στο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, μπορεί να ανοίξει μια πόρτα μέσα σε μας που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε, εκθέτοντάς μας σε ένα νέο κομμάτι της ταυτότητάς μας".

Πώς να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν

Το πρώτο βήμα στη δημιουργία μιας φιλίας είναι να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν. "Θα πρότεινα να βγάλεις το καλύτερο σου πρόσωπο προς τα έξω", λέει η Campbell. Πιο συγκεκριμένα:

Κάνε ερωτήσεις και δείξε ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τις απαντήσεις τους.

Βρες τα βασικά σημεία σύνδεσης. "Πρώτα κάνε ερωτήσεις και άκουσε ενεργά αυτό που λέει το άλλο πρόσωπο", λέει η Campbell. "Δείξε ότι ακούς κουνώντας το κεφάλι, προσθέτοντας πράγματα στα λόγια τους και διατηρώντας επαφή με τα μάτια. Επισήμανε τα σημεία με τα οποία συμφωνείς ή στα οποία ταιριάζετε και αγνόησε αυτά στα οποία διαφωνείτε. Κοινώς, εστιάσου στις ομοιότητες".

Εκφράσου όταν σου αρέσει κάτι που είπε ο άλλος. "Μπορείτε να το κάνεις αυτό με πολλούς τρόπους. Μπορείς να πεις κάτι όπως 'είσαι πολύ αστείος'".

Χρησιμοποίησε το όνομα του ατόμου. "Οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και αγαπούν να ακούν το όνομά τους".

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που δείχνουν το χαρακτήρα σου πριν καν μιλήσεις

Τι δεν πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να σε συμπαθήσουν

Μην θίξεις αμφιλεγόμενα θέματα. "Αυτό περιλαμβάνει τη θρησκεία, την πολιτική και ούτω καθεξής. Η αλληλεπίδρασή σας πρέπει να προχωρήσει ομαλά και αν εστιάσετε σε αυτά τα θέματα μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι καλό".

Μην μοιράζεις την προσοχή σου στο άτομο με το οποίο μιλάς και σε άλλα γεγονότα. "Δώσε στο άλλο άτομο την αμέριστη προσοχή σου" σημειώνει η Campbell. "Είναι λιγότερο πιθανό να σε συμπαθήσουν εάν στρέφεις το βλέμμα σου για να κοιτάξεις γύρω από το δωμάτιο ή εάν κοιτάς το τηλέφωνό σου."

Μην κρίνεις. "Όταν κάποιος σου μιλάει και ειδικά όταν αποκαλύπτει κάτι προσωπικό, θέλει να αισθάνεται επικυρωμένος και κατανοητός. Οι άνθρωποι που εκφράζουν αντιπαραθέσεις ή ελαχιστοποιούν αυτό που λέει το άλλο πρόσωπο δεν θα γίνουν φίλοι τους."

Μην εστιάζεις στον εαυτό σου. "Κάποιος που καυχιέται για τα βραβεία και επιδιώκει την έγκριση δεν είναι ελκυστικός. Να είσαι ανιδιοτελής στην αλληλεπίδρασή σου, να επικεντρωθείς στο άλλο άτομο και είναι πολύ πιο πιθανό να σε συμπαθήσει".