Ξενυχτάς στα social media; Δες τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα

02.01.2019
Ξενυχτάς στα social media; Δες τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα
Πιθανόν να έχεις προβλήματα στον ύπνο σου και στην απόδοση σου σε όλους τους τομείς.

Έχεις μείνει ποτέ μέχρι αργά άγρυπνη, επειδή χωρίς να το καταλάβεις, κόλλησες στα social media; Είμαστε σίγουροι ότι θα έχει συμβεί στους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια στιγμή (αν όχι κάθε βράδυ).

Το θέμα είναι, όμως, ότι η απώλεια του ύπνου για χάρη των social media δεν αξίζει τον κόπο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, η ενασχόληση με τα social media (ειδικά του Twitter) μέχρι αργά τη νύχτα δεν κάνει μόνο κακό στο πρόγραμμα του ύπνου. Πιθανότατα έχει επίσης μια αισθητή επίδραση στο πώς αισθάνεσαι την επόμενη μέρα.

Διάβασε επίσης: Ξενύχτησες; Να πώς μπορείς να ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, περιελάμβανε πάνω από 37.000 tweets από 112 παίκτες του NBA μεταξύ των ετών 2009 και 2016 όπου διαπιστώθηκε ότι οι παίκτες που συχνά ανέβαζαν tweet μεταξύ 11 μ.μ. και 7 π.μ. πριν από ένα προγραμματισμένο παιχνίδι μπάσκετ, «σκόραραν λιγότερο και είχαν λιγότερα ριμπάουντ», όπως αναφέρει η Huffington Post. Με άλλα λόγια, το tweeting και το σερφάρισμα αργά τη νύχτα όχι μόνο σαμποτάρουν τον ύπνο σου, αλλά μπορεί να σε βγάλουν κυριολεκτικά από το πρόγραμμά σου και την επόμενη μέρα.

Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν πράγματι ότι οι παίκτες του NBA που έκαναν tweet μέχρι αργά το βράδυ παρουσίαζαν χειρότερες επιδόσεις από τους άλλους παίκτες που έμειναν μακριά από το Twitter πριν κοιμηθούν, σημείωσαν ότι οι νυχτερινοί «tweeters» έπαιζαν κατά μέσο όρο δύο λεπτά λιγότερο ανά παιχνίδι μπάσκετ σε σύγκριση με τους μη-tweeters, «ίσως επειδή οι προπονητές μπορούσαν να ξεχωρίσουν τους κουρασμένους παίκτες από τους ξεκούραστους», σύμφωνα με την Huffington Post.

Δες και αυτό: Έρευνα: Το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις σου παντού

«Γενικότερα, η συνήθεια της μεταμεσονύχτιας δραστηριότητας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας μειωμένης απόδοσης λόγω στέρησης ύπνου και σε άλλα κοινωνικά, επαγγελματικά και φυσικά πλαίσια που βασίζονται σε επιδόσεις», κατέληξαν οι μελετητές.

Συμπέρασμα: Ακόμα κι αν δεν είσαι παίκτης του NBA, η χρήση των social media αργά τη νύχτα πιθανότατα δεν σε ευνοεί.

Ακόμα όμως και αν δεν σε πείσαμε με τις έρευνες ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη χρήση των social media τη νύχτα: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Acta Paediatrica έδειξε ότι αρκεί μόλις μια ώρα την ημέρα για να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα του ύπνου σου.

Διάβασε επίσης: Οι top 10 συνήθειες που θα μετανιώσεις σε μία δεκαετία

Αλλά η λύση εδώ δεν πρέπει να είναι το «όλα ή τίποτα» σαν επίλυση του προβλήματος και να μην μπαίνεις ποτέ στα κοινωνικά μέσα ή να μη χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου. Ίσως θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όπως να ξεκινήσεις με μια μέρα την εβδομάδα, όπου θα κάνεις μια προσωρινή παύση από τα social media. Ίσως θα μπορούσες να αρχίσεις να αφήνεις το τηλέφωνό σου σε διαφορετικό δωμάτιο κατά το βραδινό ύπνο και να χρησιμοποιείς ένα καλό ακόμα και παλιομοδίτικο ξυπνητήρι. Δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αλλαγές. Kάνε αυτό που γνωρίζεις ότι είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας και τα υπόλοιπα θα μπουν στη θέση τους.

Νικολέτα Μακρή