Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν αισθάνεσαι ποτέ ικανοποιημένη

04.09.2019
Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν αισθάνεσαι ποτέ ικανοποιημένη
Νιώθεις μονίμως ένα κενό; Να τι φταίει

Ποιός ή ποια δεν αισθάνεται ευφορία όταν κατακτά κάτι καινούργιο, είτε πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του είτε για κάτι νέο που ανάβει την "σπίθα" του ενθουσιασμού;

Δες και αυτό: 4 "κακές" συνήθειες που σε κρατούν μακριά από την ευτυχία

Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές, και πλέον περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πολλοί άνθρωποι χάνουν γρήγορα αυτήν την αίσθηση ικανοποίησης όταν καταφέρνουν ένα στόχο ή έχουν στη ζωή τους κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα τους έκανε ευτυχισμένους. Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν το φαινόμενο "ηδονική προσαρμογή". Αυτό σημαίνει πως, όποιο κι αν είναι το είδος της αλλαγής, εσύ καταφέρνεις και εξοικειώνεσαι γρήγορα με τις νέες περιστάσεις.

Αυτό το είδες; Σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις; Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζήσεις

Υπάρχουν τρόποι να δουλέψεις τις συνέπειες του συγκεκριμένου φαινομένου, ώστε να αποφεύγεις τη συνεχή δυσαρέσκεια. Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πιο εύκολο να το συνειδητοποιήσεις εκείνη τη στιγμή, αντί να πιστέψεις πώς το ενδιαφέρον σου για κάτι, πράγματι, έχει χαθεί.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την "ηδονική προσαρμογή"


1. Αν στερηθείς την αγαπημένη σου δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες, τελικά, θα την απολαύσεις περισσότερο, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science. Ο Jordi Quoidbach, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, συστήνει μια στρατηγική προσωρινής στέρησης για να εκτιμάς εκ νέου τα πάντα, από τη σοκολάτα μέχρι το σεξ.

Διάβασε επίσης: Αισθάνεσαι συχνά νοσταλγία; Τα ψυχολογικά οφέλη και οι παγίδες

2. Στο βιβλίο της "The Myths of Happiness" η Sonja Lyobomirsky προτείνει: δοκίμασε να ζήσεις όπως όταν ήσουν φοιτήτρια και δεν είχες την ίδια οικονομική άνεση ή να περάσεις κάποιες ημέρες χωρίς να πάρεις τηλέφωνο την καλύτερη σου φίλη. Θυμήσου: Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

3. Γίνε ερασιτέχνης! Μια έρευνα υποστηρίζει ότι αν θεωρείς τον εαυτό σου "ειδικό" στα πάντα, τα απολαμβάνεις λιγότερο. Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο σοβαρά.