Τι συμβαίνει σε έναν νάρκισσο με τα χρόνια; Η επιστήμη μίλησε

24.09.2019
Τι συμβαίνει σε έναν νάρκισσο με τα χρόνια; Η επιστήμη μίλησε
Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν παρατηρείται, ο ναρκισσισμός αποτελεί πάντα "θέμα", με νέες έρευνες να δείχνουν, όμως ότι αρχίζει να «ξεθωριάζει» καθώς οι άνθρωποι μπαίνουν στην ηλικία των 40 ετών.

Ωστόσο, ο βαθμός μείωσης του ναρκισσισμού ποικίλλει μεταξύ των ατόμων και μπορεί να σχετίζεται με τη σταδιοδρομία και τις σχέσεις τους, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Συνολικά, «τα ευρήματα δικαιώνουν όσους ανησυχούν ότι οι νέοι είναι προβληματικά ναρκισσιστές», δήλωσε στο webmd, ο συν-επικεφαλής της μελέτης Brent Roberts, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. «Με την πάροδο του χρόνου, όμως, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τις προηγούμενες ναρκισσιστικές τάσεις τους».

Ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που περιγράφεται από την πεποίθηση ότι είσαι πιο έξυπνη, πιο όμορφη, πιο επιτυχημένη και αξίζεις περισσότερα από τους άλλους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, περιελάμβανε 237 συμμετέχοντες των οποίων τα επίπεδα ναρκισσισμού - συγκεκριμένα η ματαιοδοξία, η πίστη στις ηγετικές τους ικανότητες και η αίσθηση του δικαιώματος - αξιολογήθηκαν στην ηλικία των 18 ετών όταν ήταν πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και η αξιολόγηση έγινε και πάλι στην ηλικία των 41 ετών.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έδειξαν μείωση του ναρκισσισμού καθώς μεγάλωναν. Μόνο το 3% είχε αύξηση και λίγοι είχαν το ίδιο επίπεδο ναρκισσισμού στις ηλικίες των 18 και των 41, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε πτυχή του ναρκισσισμού που εξετάστηκε στη μελέτη είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στις ζωές των συμμετεχόντων.

Για παράδειγμα, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ματαιοδοξίας στην ηλικία των 18 ετών, ήταν πιο πιθανό να έχουν ασταθείς σχέσεις και γάμους και ήταν πιθανότερο να οδηγηθούν σε διαζύγιο στη μέση ηλικία. Ωστόσο, ανέφεραν καλύτερη υγεία στην ηλικία των 41 ετών.

Εκείνοι που αισθάνονταν ότι έπρεπε να είχαν περισσότερα δικαιώματα ως νεαροί ενήλικες, ανέφεραν περισσότερα αρνητικά γεγονότα ζωής και τείνουν να έχουν χαμηλότερη ευεξία και ικανοποίηση από την ζωή, στην ηλικία των 41 ετών.

Οι ερευνητές πίστευαν στην πρώτη μελέτη ότι η ηγετική πτυχή του ναρκισσισμού θα αυξανόταν με την ηλικία, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι αυτό δεν συνέβη.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι μια άλλη συνιστώσα της προσωπικότητας, η αυτοπεποίθηση, τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζωής», ανέφερε ο Roberts σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

«Έτσι, σκέφτηκα ότι ήταν λογικό να υποθέσουμε μια παρόμοια αύξηση στην πλευρά της ηγετικής συνιστώσας. Είτε αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη έρευνα είναι λάθος είτε ότι η ανάγνωση της ηγετικής συνιστώσας του ναρκισσισμού είναι λανθασμένη - μπορεί να είναι, δηλαδή, πιο αρνητική από ότι πιστεύαμε. Πρέπει να το λάβουμε αυτό υπ’όψη σε μελλοντικές έρευνες», ανέφερε ο Roberts.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι η ματαιοδοξία εμφανίστηκε πιο έντονα συνδεδεμένη με τα γεγονότα της ζωής. Για παράδειγμα, η ματαιοδοξία μειώθηκε περισσότερο σε εκείνους που είχαν σοβαρές αισθηματικές σχέσεις και σε εκείνους με παιδιά, αλλά μειώθηκε σημαντικά λιγότερο σε εκείνους που είχαν πιο αρνητικά γεγονότα ζωής.

Σύμφωνα με τη συν-επικεφαλής της μελέτης Emily Grijalva, οι ερευνητές «διαπίστωσαν επίσης ότι οι νάρκισσοι νεαροί ενήλικες είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε ηγετικές θέσεις εργασίας 23 χρόνια αργότερα, υποδηλώνοντας ότι τα εγωιστικά, αλαζονικά άτομα επιβραβεύονται με πιο ισχυρούς οργανωτικούς ρόλους». Η Grijalva είναι καθηγήτρια οργανωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις.

Επίσης: «Τα άτομα που είχαν διευθυντικούς ρόλους μείωσαν λιγότερο τον ναρκισσισμό τους από τη νεαρή έως τη μέση ηλικία κάτι που σημαίνει ότι οι διευθυντικοί ρόλοι βοήθησαν να διατηρηθούν προηγούμενα επίπεδα ναρκισσισμού», πρόσθεσε η καθηγήτρια.