Παθητική επιθετικότητα: Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείς

25.09.2019
Παθητική επιθετικότητα: Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείς
Πώς να βρεις τη ψυχραιμία σου και να πάρεις τα ηνία της κατάστασης

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ωμή πραγματικότητα μας δίνει πολλές αφορμές να θυμώνουμε, να νιώθουμε αδικημένες, να θιγόμαστε και να χάνουμε τον έλεγχο της ψυχραιμίας μας. Μια δεύτερη πικρή αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, χειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις με τελείως λάθος τρόπο.

Δες και αυτό: 4 "κακές" συνήθειες που σε κρατούν μακριά από την ευτυχία

Αν ταυτίζεσαι και εσύ με την παραπάνω πρόταση, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς σωστά τη συμπεριφορά σου, είτε είσαι θυμωμένη, είτε νιώθεις πως βγαίνει μπροστά ο παθητικά επιθετικός εαυτός σου.

Εάν είσαι θυμωμένη
1. Μέτρησε μέχρι το δέκα
Οι ειδικοί διαχείρισης του θυμού λένε ότι η νευρολογική αντίδραση του θυμού διαρκεί μόνο δύο δευτερόλεπτα - οπότε αν μπορείς να το περιμένεις χωρίς να ανατιναχτείς, μπορείς συνήθως να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να δώσεις μια καλύτερη απάντηση/ να αντιδράσεις καλύτερα από το να κάνεις κάτι που θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.

2. Διατροφή πριν τα φάρμακα
Εάν τείνεις να φωνάζεις, να απειλείς και να λες πράγματα που δεν εννοείς στη ζέστη της στιγμής, μπορεί να νιώθεις σαν να μην ελέγχετε το μυαλό σου. Συνήθειες όπως ο διαλογισμός και τα επαναλαμβανόμενα μάντρα ηρεμίας μπορούν να σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σου και πώς να τον επαναφέρετε στο σωστό δρόμο.

Αυτό το είδες; Η κίνηση του αντίχειρα που ηρεμεί τα νεύρα σου και άλλα 5 κόλπα που δεν φανταζόσουν πόσο θα σε βοηθήσουν

3. Πήγαινε στο γυμναστήριο
Οι τακτικές προπονήσεις μπορούν να μειώσουν τις εκρήξεις οργής. Αν δεν σου αρέσει το cardio, ένα μάθημα γιόγκα ή μια γρήγορη βόλτα μπορεί να σε βοηθήσει να "φύγει" το μυαλό σου.

Αν είσαι παθητικά επιθετική
Αναρωτιέσαι τι είναι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά; Συνοπτικά: Να "κυλάς" επιδεικτικά τα μάτια σου όταν ακούς κάτι που δε σου αρέσει. Να τελειώνεις ένα μακροσκελές, θυμωμένο μήνυμα με μια χαμογελαστή φατσούλα. Να λες κακίες και προσβολές ενώ χαμογελάς.

1. Αποδέξου το πώς αισθάνεσαι
Το να δρας σαν να μην είσαι θυμωμένη ή απογοητευμένη είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας παθητικά επιθετικής προσωπικότητας. Σταμάτα να αρνείσαι ότι αυτό που αισθάνεσαι δεν δικαιολογείται και αποδέξου τα άσχημα συναισθήματα.

Διάβασε επίσης: Πώς να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάς δημόσια

2. Μη φοβάσαι την αντιπαράθεση
Οι παθητικοί-επιθετικοί άνθρωποι συχνά μισούν την αντιπαράθεση. Όταν μείνεις μόνη σου, σκέψου πότε ή με ποιον έγινες εχθρική (ο χώρος εργασίας είναι συχνά ένα πεδίο αναπαραγωγής για τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις). Εάν υπάρχει ένα μοτίβο ή ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα - ας πούμε, ένας προϊστάμενος με τον οποίο συνεργάζεσαι εδώ και χρόνια εξακολουθεί να γράφει λάθος το όνομά σου - χρησιμοποίησε αυτό ως αφετηρία για να είστε δυναμική. Αντί να επισημαίνεις τα σωστά γράμματα στο όνομά σου στο επόμενο email σου και να ελπίζεις ότι θα καταλάβει το υπαινιγμό, γράψε σε μια σειρά κάτι σαν: "Α! Παρεμπιπτόντως, έχω παρατηρήσει ότι έχετε γράψει το όνομά μου λάθος. Το σωστό είναι ______ Μην ανησυχείτε, το παθαίνω συνέχεια!"

3. Απόφυγε το σαρκασμό
Απόφυγε φράσεις όπως "ωραία", "τελοσπαντων" και "απλά λέω" στο λεξιλόγιό σου. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στις παγίδες της παθητικής-επιθετικής συνομιλίας όταν είσαι θυμωμένη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προσπάθησε να μετατρέψεις το σαρκασμό σου σε κανονικό χιούμορ.