Τι είναι η φθινοπωρινή κατάθλιψη και πώς να την αντιμετωπίσεις

07.10.2019
Τι είναι η φθινοπωρινή κατάθλιψη και πώς να την αντιμετωπίσεις
"Σημείο" της εποχής αλλά τι σημαίνει ακριβώς;

«Η κατάθλιψη του φθινοπώρου είναι η τάση των ανθρώπων να υποφέρουν από άγχος και χαμηλή διάθεση κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών», δήλωσε στο Healthline η ψυχολόγος Clare Morrison.

«Σε αντίθεση με άλλες αγχωτικές καταστάσεις, συχνά δεν υπάρχει μια προφανής εξωτερική αιτία που την πυροδοτεί και τείνει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», ανέφερε.

Λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κοινή είναι η κατάθλιψη το φθινόπωρο και μπορεί να μην την αναγνωρίζουν.

«Ωστόσο, εάν εμφανίζεται κάθε χρόνο, το μοτίβο θα γίνει προφανές και μπορεί κανείς να λάβει μέτρα για να το αποτρέψει», ανέφερε.

Διάβασε και αυτό: Έτσι θα φορέσεις τις καλοκαιρινές σου αγορές και το Φθινόπωρο

Η Morrison επισημαίνει τα ακόλουθα ως συμπτώματα της φθινοπωρινής κατάθλιψης:

  • πεσμένη διάθεση
  • άγχος και υπερβολική ανησυχία
  • ευερέθιστη συμπεριφορά
  • λήθαργος, υπνηλία και κόπωση
  • απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες

«Μια από τις αιτίες είναι η μείωση του ηλιακού φωτός, που οδηγεί σε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Αυτή η σημαντική ορμόνη επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη και τη ρουτίνα του ύπνου. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στην ορμόνη της μελατονίνης, η οποία τείνει να κάνει κάποιον να αισθάνεται νυσταγμένος και να υποφέρει», εξήγησε η Morrison.

Η πρόσληψη λιγότερης βιταμίνης D είναι ένα άλλο αποτέλεσμα της έκθεσης σε λιγότερο ηλιακό φως.

«Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη», δήλωσε η Morrison. «Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν συμπεριφορικές αλλαγές, επειδή καθώς ο καιρός επιδεινώνεται, περνάμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και κάνουμε λιγότερη άσκηση».

Είναι, όμως, η κατάθλιψη του φθινοπώρου, αυτό που σε "ταλαιπωρεί" ή είναι κάτι άλλο;

Η Patricia Thornton, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, συμφώνησε ότι οι αλλαγές στην εποχή μπορούν να επιφέρουν μεταβολές της διάθεσης και άγχος, ωστόσο, ανέφερε ότι η κατάθλιψη του φθινοπώρου δεν είναι αναγνωρισμένη ψυχολογική κατάσταση.

«Συνήθως μιλάμε για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Οι μέρες είναι πιο σύντομες, οι νύχτες είναι μεγαλύτερες, ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος. Μπορεί να υπάρξει το άγχος της επιστροφής στο σχολείο και η πίεση για να είμαστε ακαδημαϊκά ή κοινωνικά επιτυχημένοι», δήλωσε η Thornton στο Healthline. «Η κατάιλιψη του φθινοπώρου θα μπορούσε να είναι μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι μεταβάσεις μπορούν να προκαλέσουν άγχος.

«Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δύσκολα τις μεταβάσεις ή οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες ζωής, όπως μια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα με επιστροφή στο σχολείο, μπορεί να είναι ανήσυχοι γιατί θα πρέπει να σηκωθούν νωρίτερα και να κοιμηθούν λιγότερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, ειδικά αν το άγχος τους προκαλείται από λιγότερο ύπνο», δήλωσε η Thornton.

Ωστόσο, σημειώνει ότι πολλοί πελάτες της, οι οποίοι έχουν διαταραχές άγχους, αισθάνονται καλύτερα όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή εργάζονται και έχουν ρουτίνα.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άγχος μπορεί να εκραγεί όταν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια», δήλωσε η Thornton. «Εάν κάποιος είναι αδρανής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πρόθυμος να επιστρέψει στο σχολείο επειδή έχει σε κάτι να επικεντρωθεί και αυτό τον βοηθά να ανακουφίσει τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του και το μυαλό του».

Μια άλλη εξήγηση για τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, θα μπορούσε να είναι αυτό που η Thornton αναφέρει ως «επετειακή αντίδραση».

Για παράδειγμα, καθώς μπαίνεις στους πιο ψυχρούς μήνες και προσλαμβάνεις λιγότερο ηλιακό φως, θυμάσαι ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος.

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως γύρω από επετείους γεγονότων. Μερικές φορές είναι τραυματικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ή μια επίθεση, αλλά μερικές φορές είναι μόνο μια μνήμη ενός συναισθήματος γύρω από μια εποχή, το οποίο μπορεί να ανασύρει άλλα συναισθήματα και ίσως να μην γνωρίζεις γιατί αισθάνεσαι άγχος ή κατάθλιψη», δήλωσε η Thornton.

«Υπάρχει μια ευαισθητοποίηση του σώματος και η ασυνείδητη συνειδητοποίηση ότι "αυτή είναι γενικά μια δύσκολη περίοδος, οπότε θα ξαναζήσω άσχημα", είπε η ψυχολόγος στο Healthline.

Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα λύπης για το γεγονός ότι δεν έκανες ότι σχεδίαζες να δοκιμάσεις ή να πετύχεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

«Ή αν είχες ένα θαυμάσιο καλοκαίρι και τελείωσε, αυτό μπορεί να είναι καταθλιπτικό», δήλωσε η Thornton.

Δες και αυτό: Υποφέρεις από στρες και κρίσεις πανικού; 10 τρόποι να τα καταπολεμήσεις

Τι μπορείς να κάνεις;

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να προκαλεί το άγχος ή την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, οι Morrison και Thornton προτείνουν τα 6 παρακάτω πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από τα δυσάρεστα συναισθήματα:

1. Αναζήτησε περισσότερο ηλιακό φως

2. Ασκήσου κάθε μέρα

3. Άλλαξε τη διατροφή σου σε κάτι πιο υγιεινό

4. Ξεκίνησε κάτι νέο

5. Ανανέωσε τις προοπτικές σου

6. Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια