Πώς να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα, χωρίς να στερηθείς τα ψώνια!

25.10.2019
Πώς να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα, χωρίς να στερηθείς τα ψώνια!
7 έξυπνα tricks που θα σώσουν το πορτοφόλι σου

Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, βιβλία, ποτά, φαγητά, gadgets και άλλα, το shopping δεν έχει τέλος και είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να ξεχάσουμε την αποταμίευση που έχουμε θέσει ως στόχο στην αρχή του μήνα - ή του έτους.

Διάβασε παρακάτω μερικά έξυπνα ψυχολογικά τρικς που θα σε αποτρέψουν από τις σπατάλες χωρίς να νιώθεις ότι καταπιέζεσαι.

Δες και αυτό: 5 καθημερινές συνήθειες που ίσως χρειάζεται να αλλάξεις - Για το καλό σου

Υπενθύμιζε στον εαυτό σου μακροπρόθεσμα σχέδια

Φρόντισε να γεμίσεις τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς με στόχους για τους οποίους θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα. Όπως για παράδειγμα, μια φωτογραφία του εξωτικού προορισμού όπου θες να πας διακοπές δίπλα στην πιστωτική κάρτα σου, μέσα στο πορτοφόλι. Αν είσαι online shopper, κάνε το ίδιο με το φόντο του υπολογιστή σου.

Αγάπησε την φθηνότερη εκδοχή των πραγμάτων που αγαπάς

Πριν αρχίσεις να ξοδεύεις λιγότερο, προσπάθησε να προσδιορίσεις τους τομείς στους οποίους "ξεφεύγεις¨. Έτσι, την επόμενη φορά που θα σηκώσεις το τηλέφωνο για να κλείσεις τραπέζι στο αγαπημένο σου ακριβό εστιατόριο, δοκίμασε να εξερευνήσεις το συμπαθητικό bistrot με τα βιολογικά στη γωνία ή προτίμησε να δεις το θέατρο της εβδομάδας από μια θέση στην Γ' ζώνη. Θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολα θα προσαρμοστείς και τελικά θα αγαπήσεις αυτές τις μικρές συνήθειες.

Αυτό το είδες; 4 τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Άνοιξε ένα λογαριασμό αποθέματος σε διαφορετική τράπεζα

Όχι, δεν είναι καλή ιδέα να έχεις όλα σου τα χρήματα σε έναν λογαριασμό, αφού είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ξεκάθαρη εικόνα του πόσα ξοδεύεις και αν κάνεις υπερβολές. Δοκίμασε να ανοίξεις έναν διαφορετικό λογαριασμό αποθέματος, όπου θα μεταφέρεται αυτόματα ένα μέρος του μισθού σου. Κάνε συμφωνία με τον εαυτό σου να μην κάνεις αγορές από εκείνο τον λογαριασμό- αν και η ύπαρξή του και μόνο θα σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς δύο φορές πριν αγοράσεις κάτι.

Προμηθεύσου χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (και μην τα ξοδέψεις)

Ένας ασφαλής τρόπος να αποφεύγεις τις σπατάλες είναι να βγάζεις ένα ποσό σε μετρητά στην αρχή της εβδομάδας και να δεσμεύεσαι να μην χρησιμοποιήσεις τις κάρτες σου ως το τέλος της. Αλλά μπορείς να το πας ένα βήμα παραπέρα, πηγαίνοντας στην τράπεζα (και όχι σε κάποιο ΑΤΜ) και ζητώντας κολλαριστά χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας.

Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που συγκεντρώνει τους λογαριασμούς σου

Αντί να ελέγχεις κάθε λογαριασμό ξεχωριστά από τις εφαρμογές ή το site της κάθε τράπεζας, χρησιμοποίησε μια εφαρμογή διαχείρισης χρημάτων (όπως το site Mint.com και δες τα στοιχεία των λογαριασμών σου συγκεντρωμένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη συνείδηση του οικονομικών σου.

Διάβασε επίσης: Δυσκολεύεσαι να κατακτήσεις το όνειρο σου; Δες τι μπορεί να φταίει

Πήγαινε να ψώνια χωρίς τις φίλες σου

"Αυτό το φόρεμα σου πάει πάρα πολύ!”, είναι μια φράση με την οποία ξεκινάνε πολλές από τις αγορές που δεν είχες αρχικά σχεδιάσει να κάνεις. Όταν πας για ψώνια με τις φίλες σου, είναι νόμος ότι θα παρασυρθείς όση αυτοσυγκράτηση και αν διαθέτεις, αφού εκτός από τα ενθαρρυντικά σχόλια θα επισκεφθείς και μαγαζιά στα οποία δεν σχεδίαζες να πας εξαρχής (πράγμα που σημαίνει περισσότερους πειρασμούς). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχεις παιδιά. Πολύ απλά, κάνε τα ψώνια σου μόνη σου. Θα έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο μια φωνούλα στο κεφάλι σου και όχι αυτήν σε συμμαχία με εκείνες των συνοδών σου.

Μην ψωνίζεις όταν είσαι ξεκούραστη

Μια έρευνα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών έδειξε ότι όταν είσαι ξεκούραστη και έχεις καλή διάθεση, προσλαμβάνεις τα πάντα με θετικό τρόπο, ακόμα και αν δεν είναι πράγματι έτσι. Επομένως, είναι πιο πιθανό να ενθουσιαστείς με κάτι και να το αγοράσεις όταν έχεις τα κέφια σου, ενώ αν έβλεπες το ίδιο προϊόν κουρασμένη, μετά το στρες μιας γεμάτης βδομάδας θα το αντιμετώπιζες πιο ρεαλιστικά και προσγειωμένα. Τώρα ξέρεις λοιπόν, ότι την επόμενη Παρασκευή απόγευμα που θα σκεφτείς να πας για ψώνια μετά τη δουλειά , θα προβληματιστείς διπλά πριν απορρίψεις την ιδέα!