Οι συνέπειες του ελέγχου του τηλεφώνου σου, κατευθείαν μόλις ξυπνάς, ξεκινάνε προτού καν μπεις σε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, οι οθόνες LED που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα smartphones, τα tablet και οι υπολογιστές, εκπέμπουν αυτό που ονομάζεται μπλε φως (blue light). Το μπλε φως μπορεί να μην εμφανίζεται αναγκαστικά μπλε στους ανθρώπους. Πράγματι, τις περισσότερες φορές, συναντάται συχνότερα ως τμήμα οποιουδήποτε λευκού φωτός. Αλλά παρόλα αυτά, η έρευνα έχει δείξει ότι το μπλε φως έχει κάποιες παράξενες επιδράσεις στους ανθρώπους.
Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από το μπλε φως έχει επικεντρωθεί στο γεγονός ότι, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, είμαστε συχνά πολύ εκτεθειμένοι σε αυτό σε περασμένες ώρες και μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα μια έρευνα που τεκμηριώνει τη ζημιά που μπορεί να κάνει στα μάτια μας με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στο μπλε φως.
Διάβασε και αυτό: Κολλημένη με το κινητό; 4 τρόποι για να αποτοξινωθείς
Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το μπλε φως έχει σίγουρα τα μειονεκτήματά του, υπάρχουν και κάποια οφέλη: Συγκεκριμένα, όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό το πρωί - όπως για παράδειγμα, όταν κοιτάμε την οθόνη του τηλεφώνου μας - αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε και να γίνουμε περισσότερο ενεργητικοί. Πράγματι, η μόνη λαμπρότερη πηγή από το μπλε φως, είναι το φως του ήλιου, γεγονός που υποδηλώνει ότι είμαστε «σχεδιασμένοι» να βρισκόμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φυσικά, έχει επίσης σημασία, αυτό που κάνεις στην πραγματικότητα όταν κοιτάζεις το τηλέφωνο το πρωί και εδώ οι αρνητικές επιδράσεις του να κοιτάς κατευθείαν με το ξύπνημα την οθόνη σου, γίνονται πιο εύκολα ξεκάθαρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί είναι να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους, το κάνουν γιατί θέλουν να δουν τυχόν μηνύματα που ίσως έχασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάνε την ημέρα τους με άγχος. Λάβε υπόψιν σου ότι έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όταν τσεκάρεις τα e-mail εκτός του γραφείου σου, επηρεάζεσαι ψυχικά αρνητικά, αλλά όταν τα ελέγχεις λιγότερο συχνά, βοηθάς τον εαυτό σου να διατηρήσει χαμηλότερα επίπεδα άγχους.
Επίσης, πολλές πλατφόρμες social media επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη διάδοση ειδήσεων, καθώς και την αναφορά σε πραγματικό χρόνο των νέων που συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο. Ως εκ τούτου, εάν ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνεις με το τηλέφωνό σου το πρωί είναι να μπεις στο Twitter ή στο Facebook, ενημερώνεσαι έτσι και αλλιώς για το τι γίνεται στον κόσμο.
Αυτό το διάβασες; Παιδιά και ηλεκτρονικά: 3 "μαγικά" βήματα για να τα κλείσουν αναίμακτα
Από παλιά γνωρίζουμε ότι η έκθεση σε κακές ειδήσεις συνδέεται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anxiety, Stress, and Coping το 2001 βρήκε ότι η «έκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το άγχος σχετίζονται θετικά με χαμηλά επίπεδα παρολογισμού», καθώς και ότι η έκθεση στα Μέσα Ενημέρωσης είναι «προγνωστική για το χαρακτηριστικό άγχος σε χαμηλά επίπεδα αισιοδοξίας».
Mήπως λοιπόν αντί να ανοίγεις το κινητό σου μόλις ξυπνάς, να πηγαίνεις κατ ευθείαν για το καφεδάκι σου;