Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες το σταματούν πιο δύσκολα από τους άντρες

07.11.2019
Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες το σταματούν πιο δύσκολα από τους άντρες
Eίναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι μια δύσκολη συνήθεια να κόψει κανείς, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να το σταματήσουν από ότι είναι για τους άνδρες.

Γιατί; Οι ερευνητές καταδεικνύουν την υψηλότερη συχνότητα του άγχους και της κατάθλιψης στις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις για να κοπεί αυτή τη συνήθεια. Και ένας ειδικός σημείωσε, μάλιστα, ότι στοιχεία ερευνών έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών αντιδρούν διαφορετικά στη νικοτίνη.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς στο Νοσοκομείο St. Michael's στο Τορόντο, η συχνότητα του άγχους ή της κατάθλιψης έφτασε στο 41% στις γυναίκες ενώ ήταν μόνο 21% στους άνδρες.

«Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν σε γυναίκες που καπνίζουν, ειδικά εκείνες που πάσχουν από καρδιακή νόσο ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε στο health24 η εκ των συγγραφέων της μελέτης Dr. Beth Abramson, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Διάβασε και αυτό: Πώς να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα, χωρίς να στερηθείς τα ψώνια!

Στη μελέτη, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 χρόνια και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια. Τα δύο τρίτα εμφάνισαν λιπιδικές ανωμαλίες όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) έφθαναν σε υψηλά επίπεδα. Σχεδόν τα δύο τρίτα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σχεδόν οι μισοί, καρδιακά νοσήματα και περισσότερο από το ένα τέταρτο είχαν κατάθλιψη ή άγχος.

Μετά από έξι μήνες, 58 (το 25%) συμμετέχοντες σταμάτησαν το κάπνισμα, ενώ 68 (το 29%) μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων περισσότερο από το μισό.

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης θανάτου παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει 480.000 θανάτους ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 12% όλων των Αμερικανίδων ηλικίας 18 και άνω, είναι καπνίστριες, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος έχουν δείξει διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

Αν και μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στη διακοπή του καπνίσματος, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, δήλωσε η Patricia Folan, διευθύντρια στο Κέντρο Ελέγχου του Καπνίσματος στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.

«Λόγω αυτής της διαφοράς, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν τόση μεγάλη επιτυχία στη διακοπή του καπνίσματος όταν χρησιμοποιούν προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης», δήλωσε η Folan.

H Folan πρόσθεσε ότι «μερικές γυναίκες έχουν φόβο όσον αφορά στην αύξηση του βάρους τους μετά τη διακοπή». Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύουμε τις γυναίκες ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος, τα τρόφιμα μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση και να μυρίζουν καλύτερα, οπότε κάποια αύξηση βάρους είναι αναμενόμενη.

«Αν η διατροφή επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά και υπάρχει αρκετή ενυδάτωση με άφθονο νερό, μπορεί η γυναίκα να αποφύγει την αύξηση του βάρους», είπε. Επίσης, οι γυναίκες πιθανότατα θα έχουν περισσότερη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση όταν σταματήσουν, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του ενδεχόμενου κέρδους βάρους και στην ανακούφιση από το στρες.

Διάβασε και αυτό: Οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες χωρίς γάμο και παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ωστόσο, οι γυναίκες καπνίζουν και σταματούν το κάπνισμα για διαφορετικούς λόγους από τους άνδρες. Για παράδειγμα, «μερικές γυναίκες σταματούν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», σημείωσε η Αbramson.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιοαγγειακό Συνέδριο στο Μόντρεαλ.