Ακεφιά της Δευτέρας: Πώς να αντιμετωπίσεις τη δύσκολη αρχή της εβδομάδας μετά από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο

11.11.2019
Ακεφιά της Δευτέρας: Πώς να αντιμετωπίσεις τη δύσκολη αρχή της εβδομάδας μετά από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο
To έχουμε περάσει όλες μας. Να περάσεις απίστευτα το Σαββατοκύριακο και να έχεις μπροστά σου μια δύσκολη Δευτέρα στη δουλειά. Και ακόμα χειρότερα: Να έχεις μπροστά σου μια ολόκληρη δύσκολη εβδομάδα. Σίγουρα νοιώθεις πεσμένη και αυτό αρχίζεις να το καταλαβαίνεις από το απόγευμα της Κυριακής. Αυτό το συναίσθημα έχει την ονομασία «ακεφιά της Δευτέρας» και την πρώτη φορά το έχεις νοιώσει στο σχολείο

«Το τελείωμα από ένα χαλαρό, διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο και η μετάβαση σε μια δυσάρεστη ημέρα εργασίας τη Δευτέρα μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική», λέει στο healthline ο ψυχολόγος Wyatt Fisher.

Αν διαπιστώσεις ότι αισθάνεσαι υποτονική, πιεσμένη ή καταβεβλημένη τη Δευτέρα το πρωί, οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις αυτά τα συναισθήματα.

Συνεχίσε και μέσα στην εβδομάδα τη ρουτίνα περιποίησης του εαυτού σου που κάνεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Μέρος από αυτό που κάνει δύσκολες τις Δευτέρες είναι ότι συχνά αφήνουμε πίσω μας όλες τις φυσιολογικές συνήθειες φαγητού, ύπνου και άσκησης, από το απόγευμα της Παρασκευής, λέει η σύμβουλος Kathryn Ely.

Εάν πίνεις περισσότερο, τρως καλύτερα και έχεις τελείως διαφορετικούς τρόπους ύπνου και ξυπνήματος το Σάββατο και την Κυριακή, πιθανότατα θα αισθανθείς λίγο έξω από τα νερά σου, τη Δευτέρα το πρωί.

Η λύση είναι να επαναλάβεις κάποια πράγματα από αυτά (εκτός από το ξύπνημα) και μέσα στην εβδομάδα οπότε τη Δευτέρα να έχεις να περιμένεις κάτι πιο σύντομα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Διάβασε και αυτό: Τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Αποσυνδέσου το Σαββατοκύριακο

Η ακεφιά της Δευτέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να έχεις αυστηρότερα όρια μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης.

Αν ελέγχεις συνεχώς τα emails της δουλειάς και το Σαββατοκύριακο αντί να χαλαρώσεις, είσαι έτοιμη για υπερκόπωση.

Για να σταματήσεις τη συνήθεια, προσπάθησε να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις αλληλογραφίας την Παρασκευή, να αποσυνδεθείς από οποιαδήποτε προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία και να εστιάσεις στον προσωπικό σου χρόνο.

Μην αλλάξεις τον κύκλο του ύπνου σου

Ακούγεται προφανές, αλλά αν δεν αισθάνεσαι ξεκούραστη το Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεσαι τη Δευτέρα το πρωί. Η απώλεια των συνιστώμενων 7 έως 9 ωρών ύπνου μπορεί να σε κάνει πιο ανήσυχη και πιο πεσμένη.

Η Ely συμβουλεύει, επίσης, να κρατήσεις το πρόγραμμα του ύπνου και του ξυπνήματος κοντά σε αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για να αποφύγεις την αναστάτωση του εσωτερικού ρολογιού σου.

Δες και αυτό: Έχεις πρόβλημα στον ύπνο; Δοκίμασε ένα πολύ απλό πράγμα πριν κοιμηθείς και θα σωθείς

Αφιέρωσε 1-2 ώρες για δουλειές της επόμενης εβδομάδας (αλλά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο)

Ενώ το Σαββατοκύριακο είναι ιδανικό να αποσυνδεθείς πλήρως από την εργασία σου, δεν είναι πάντα ρεαλιστικό.

Αν ξέρεις ότι έχεις μια εξουθενωτική εβδομάδα ή μια σημαντική προθεσμία στον ορίζοντα, μπορείς να αφιερώσεις μια-δύο ώρες την Κυριακή, για να περιορίσεις μέρος της πίεσης που θα έρθει τη Δευτέρα.

Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτή την τακτική, σιγουρέψου ότι θα χαλαρώσεις το Σάββατο. Εάν δεν δώσεις στον εαυτό σου ένα διάλειμμα, θα παραμείνεις στην τσίτα τη Δευτέρα το πρωί. Και όταν είσαι πιεσμένη, το αποτέλεσμα είναι να εργάζεσαι λιγότερο αποτελεσματικά.

Απόφυγε να φορτώνεις με υπερβολική δουλειά τη Δευτέρα

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι καταβεβλημένη όταν έχεις μια πιεσμένη μέρα λίγο αφού επιστρέψεις από ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο. Όποτε είναι δυνατόν, προσπάθησε να αποφύγεις τις σημαντικές υποχρεώσεις τη Δευτέρα.

Μπορείς να μοιράσεις τις επαγγελματικές υποχρέωσεις σε όλη την εβδομάδα έτσι ώστε να μην έχεις μια πιεσμένη Δευτέρα.

Αναρωτήσου για την έλλειψη κινήτρων για τη δουλειά σου

Μερικές φορές, η ακεφιά της Δευτέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν σου αρέσει και πολύ η δουλειά σου, λέει η Ely.

«Αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις και αισθάνεσαι να βαριέσαι από Δευτέρα έως Παρασκευή, είναι φυσικό η Δευτέρα να είναι στο μυαλό σου όλο το σαββατοκύριακο», σημειώνει η σύμβουλος.

Εάν είναι η φύση της δουλειάς σου που σε έχει πάρει από κάτω, ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να σκέπτεσαι μια αλλαγή.