Αργείς πάντα στα ραντεβού σου; Θα ζήσεις περισσότερο και θα είσαι πιο ευτυχισμένη

12.11.2019
Αργείς πάντα στα ραντεβού σου; Θα ζήσεις περισσότερο και θα είσαι πιο ευτυχισμένη
Σε κανέναν δεν αρέσει να καθυστερεί, αλλά μερικοί άνθρωποι απλά δεν καταφέρνουν να βρίσκονται εγκαίρως στα ραντεβού τους. Και παρόλο που η χρόνια καθυστέρηση θεωρείται μια κακή συνήθεια, παραδόξως, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς αυτήν. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια νέα μελέτη από ειδικούς του Χάρβαρντ, η καθυστέρηση ίσως να είναι καλή για την υγεία σου.

Οι άνθρωποι που καθυστερούν έχουν λιγότερο άγχος

Αυτοί που έχουν συνήθεια να καθυστερούν, θεωρούνται λιγότερο υπεύθυνοι από όσους πηγαίνουν εγκαίρως στα ραντεβού τους, αλλά η καλή πλευρά της καθυστέρησης είναι ότι πιθανότατα θα ζήσουν περισσότερο. Ο λόγος εξηγείται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ οι οποίοι δηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καθυστερούν όλη την ώρα είναι πιο πιθανό να είναι πιο χαλαροί στη ζωή τους, από εκείνους που είναι πάντα στην ώρα τους στα ραντεβού τους.

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να καθυστερούν δεν επιτρέπουν σε πράγματα όπως προθεσμίες ή δυσκολίες χρόνου να υπαγορεύουν τη διάθεσή τους και, ως εκ τούτου, αισθάνονται λιγότερο άγχος. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που είναι πάντοτε στην ώρα τους, οι μονίμως αργοπορημένοι άνθρωποι δεν αφήνουν το χρόνο να τους αγχώσει. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διάβασε και αυτό: Συναισθηματική Αποτοξίνωση: Τα 4 πράγματα που θα κερδίσεις και η μέθοδος για να τα καταφέρεις

Οι άνθρωποι που καθυστερούν είναι πιο ευτυχισμένοι

Η καθυστέρηση συνδέεται επίσης με αισιοδοξία και υψηλότερα επίπεδα ενθουσιασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που είναι αργοπορημένοι συχνά σκέφτονται ότι μπορούν να ξεπεράσουν έναν ολόκληρο κατάλογο υποχρεώσεων, εμποδίων ή οτιδήποτε άλλου και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στο ραντεβού τους εγκαίρως. Αν και οι εκτιμήσεις του χρόνου τους είναι συχνά λανθασμένες, οι αισιόδοξες προοπτικές τους για τη ζωή, έχουν κάποια σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Όπως δείχνει η μελέτη του Χάρβαρντ, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε γενικές γραμμές, αφού βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να δουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία σου και να σου επιτρέψει να ζήσεις περισσότερο, αφού προτείνεται αισιοδοξία για την προστασία της καρδιάς.

Οι άνθρωποι που καθυστερούν είναι πιο έξυπνοι

Η αργοπορία είναι ένας δείκτης υψηλότερης νοημοσύνης. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Jeff Conte υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καθυστερούν πάντα, έχουν πολλούς στόχους, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί να είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση.

Όσοι καθυστερούν στα ραντεβού τους είναι επίσης ικανοί να βρουν ταχύτερα καλές λύσεις επειδή είναι πιο συνηθισμένοι να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και πάντα φαίνονται να αξιοποιούν στο έπακρο τις προθεσμίες. Αυτό τους κάνει πιο παραγωγικούς από τους ανθρώπους που πάντα προσπαθούν να φθάσουν κάπου εγκαίρως.

Αυτό το διάβασες; 4 τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Οι άνθρωποι που καθυστερούν ζουν περισσότερο

Για να το συνοψίσουμε, όσοι καθυστερούν πάντα, έχουν λιγότερο άγχος, είναι πιο ευτυχισμένοι και φαίνεται ότι είναι πιο έξυπνοι. Και δεδομένου ότι όσοι είναι πιο χαλαροί είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος, φαίνεται ότι η αργοπορία σε βοηθάει να ζήσεις περισσότερο, οπότε μην έχεις τύψεις την επόμενη φορά που θα αργήσεις σε κάτι.

Η αλήθεια είναι ότι η αργοπορία δεν πρέπει να ενθαρρύνεται και όσοι καθυστερούν θα πρέπει πραγματικά να δουλέψουν για τη βελτίωση αυτής της συνήθειας, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει και κάτι θετικό με την καθυστέρηση.