Χριστούγεννα 2019: Οδηγός επιβίωσης για να αντιμετωπίσεις το στρες από τις ετοιμασίες

16.12.2019
Χριστούγεννα 2019: Οδηγός επιβίωσης για να αντιμετωπίσεις το στρες από τις ετοιμασίες
Δεν είναι δύσκολο να αισθανθείς εξουθενωμένη από το χάος και τις απαιτήσεις της περιόδου των γιορτών. Γενικότερα έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους και να αφιερώνουμε πολύ λίγο χρόνο για τους εαυτούς μας. Δεν πρέπει πάντα να είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το άγχος και να απολαύσεις την περίοδο των γιορτών. Το κλειδί είναι να κάνεις ένα πλάνο και να επιμείνεις σε ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα. Ιδού τι μπορείς να κάνεις...

Ξέχνα την τελειότητα

Σταμάτησε να βάζεις ψηλά τον πήχυ. Είναι βέβαιο ότι, λίγο πολύ, τα πράγματα θα πάνε στραβά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα σπίτια γίνονται ακατάστατα, τα σχέδια ακυρώνονται την τελευταία στιγμή, χάνονται οι προθεσμίες, τα γεύματα καίγονται, οι οικογένειες διαφωνούν και πολλές φορές δεν εκτιμώνται ούτε καν τα δώρα. Εάν περιμένεις την τελειότητα των διακοπών, θα απογοητευτείς όταν οι προσδοκίες σου διαψευσθούν. Θυμήσου ότι μερικά πράγματα - όπως οι συγγενείς ή τα πακέτα που έχουν χαθεί στο ταχυδρομείο - είναι εκτός ελέγχου. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και προχώρησε.

Συντόμευσε το χρόνο των αγορών σου

Εάν είναι δυνατόν, κάνε την πλειοψηφία των αγορών σου online, για να αποφύγεις πλήθη και ουρές. Η οδήγηση στην πόλη από κατάστημα σε κατάστημα είναι μια πολύωρη διαδικασία. Συγκέντρωσε τις αγορές σου σε 1-2 ημέρες και φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα για να τα καταφέρεις όλα.

Μείνε σταθερή στην καθημερινή σου ρουτίνα

Είναι εύκολο να αισθανθείς φορτωμένη όταν το πρόγραμμά σου αλλάζει ξαφνικά με τις υποχρεώσεις που προστίθενται στην περιόδο των γιορτών. Εάν έχεις μια συγκεκριμένη μέρα για ψώνια μετά από τη δουλειά σου ή εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα, μην ακυρώσεις τα σχέδιά σου. Ακολούθησε τη συνήθη ρουτίνα σου και θα νιώσεις περισσότερο να έχεις τον έλεγχο και λιγότερο πιεσμένη για μικρές αναστατώσεις που μπορεί να συμβούν.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να πεις και μερικά όχι

Μην υπερφορτώνεις τις ημέρες σου μέχρι το σημείο να εξαντληθείς. Δεν είσαι υποχρεωμένη να πας σε όλα τα πάρτι ή τις παραστάσεις που σε έχουν προσκαλέσει.

Εάν υπάρχουν οικογενειακές παραδόσεις που νιώθεις υποχρεωμένη να τηρήσεις, αλλά σε αγχώνουν, σκέψου το ενδεχόμενο να τις αναβάλλεις.

Μην ξοδέψεις για αγορές παραπάνω χρήματα από όσα έχεις υπολογίσει

Πριν από τα ψώνια για δώρα, όρισε ένα όριο δαπανών για να είναι σύμφωνο με τον προϋπολογισμό σου και μην το υπερβείς, ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι κάτι που θα δεις σε μια βιτρίνα. Η οικονομική πίεση των παρορμητικών αγορών θα προσθέσει μόνο επιπλέον άγχος στις γιορτές.

Μην αμελήσεις την ξεκούραση σου

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν η λίστα των υποχρεώσεων σου είναι μεγάλη και με πολλά χιλιόμετρα, αλλά είναι σημαντικό κάθε βράδυ να κοιμάσαι τις ίδιες ώρες που έχει συνηθίσει το σώμα σου. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσεις το επίπεδο άγχους σου, να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση και το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό ενάντια στις ασθένειες.

Διάβασε και αυτό: 5 τρόποι για να αποφύγεις να πάρεις βάρος τα Χριστούγεννα

Οργάνωσε κάτι διασκεδαστικό με την οικογένειά σου

Βγείτε με την οικογένεια έξω για μια ταινία ή για μια βόλτα στην πόλη για να δείτε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Μαζευτείτε όλοι στον καναπέ για να παρακολουθήσετε τις παλιές κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στην τηλεόραση, με μπολ ποπ κορν και ζεστό κακάο. Ο χρόνος με την οικογένεια θα ενισχύσει τους δεσμούς και θα δημιουργήσει νέες μνήμες γιορτινών διακοπών.

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Είτε αυτό σημαίνει να πάρεις ένα απογευματικό υπνάκο, είτε να πας για ένα πεντικιούρ, είτε να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, πρέπει να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου. Απενεργοποίησε το τηλέφωνο και δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις όπως κεριά, ένα playlist χριστουγεννιάτικης μουσικής, μια ζεστή μπανιέρα, ότι χρειάζεται για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου.