Οι 5 βασικοί παράγοντες που σου αποσπούν την προσοχή και τι να κάνεις για τον καθένα

28.12.2019
Οι 5 βασικοί παράγοντες που σου αποσπούν την προσοχή και τι να κάνεις για τον καθένα
Είτε ζεις με ΑDHD (διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) είτε απλά έχεις κατά περιόδους πρόβλημα στη συγκέντρωση, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες της καθημερινής μας ζωής που σε επηρεάζουν σχετικά και αποσπούν την προσοχή σου. Ιδιαίτερα την ώρα της δουλειάς. Δες μερικές εκδοχές και λύσεις για την κάθε περίπτωση.

Πρόβλημα Νο1: Τα social media

Η ψυχολόγος Lucy Jo Palladino, σου δίνει μερικές συμβουλές για να διαχειριστείς την έλλειψη συγκέντρωσης, ξεκινώντας από τα social media. Είναι εύκολο την ώρα που δουλεύεις, να συνδεθείς και να αποσυνδεθείς πολλές φορές με τους ιντερνετικούς σου φίλους. Κάθε ανάρτηση σε κάνει να παγώσεις τη δουλειά που έκανες μέχρι τότε με αποτέλεσμα όταν ανεβάσεις ή απαντήσεις σε ένα ποστ, να αναγκαστείς να ξαναθυμηθείς πού βρισκόσουν όταν σταμάτησες την εργασία σου.

Πώς το λύνεις

Απόφυγε τη σύνδεση στα social media ενώ εργάζεσαι. Εάν αισθάνεσαι την υποχρέωση να κάνεις check-in κάθε τόσο, κάνε το κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όταν η ροή των post δεν θα διακόψει τη συγκέντρωσή σου. Εάν δεν μπορείς να μην συνδέεσαι τόσο συχνά, πάρε το laptop σου κάπου όπου δεν θα έχεις πρόσβαση στο Internet για λίγες ώρες.

Πρόβλημα Νο2: Το κινητό σου τηλέφωνο

Ίσως ακόμη πιο ενοχλητικός από τον ήχο του email σου είναι ο ήχος κλήσης του κινητού σου. Είναι ένας ήχος που λίγοι μπορούν να αγνοήσουν. Αλλά η κλήση όχι μόνο σου κοστίζει το χρόνο που περνάς μιλώντας αλλά μπορεί επίσης να σου αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά σου.

Πώς το λύνεις

Αν υποψιάζεσαι ότι η κλήση δεν είναι επείγουσα, άφησέ την να περάσει στον τηλεφωνητή σου. Αν εργάζεσαι πάνω σε κάτι σοβαρό, σκέψου να βάλεις το τηλέφωνο σου στο αθόρυβο, έτσι ώστε να μην μπαίνεις κάθε λίγο στον πειρασμό να απαντήσεις. Επίλεξε συγκεκριμένες ώρες για να ελέγξεις τον τηλεφωνητή σου. Η ακρόαση όλων των μηνυμάτων σου ταυτόχρονα, μπορεί να είναι λιγότερο ενοχλητική από τη λήψη κάθε κλήσης.

Πρόβλημα Νο3: Πολλά εισερχόμενα email

Tι συμβαίνει με τα email: Όταν κάτι έρχεται στα εισερχόμενά σου, θεωρείς ότι πρέπει να απαντηθεί αμέσως. Αν και πολλά από τα email σχετίζονται με την εργασία, εξακολουθούν να θεωρούνται αποπροσανατολιστικά από την τρέχουσα δουλειά σου. Δεν θα καταφέρεις να τελειώσεις ποτέ τη δουλειά σου αν συνεχώς πρέπει να απαντάς σε κάθε μήνυμα.

Πώς το λύνεις

Αντί να ελέγχεις συνεχώς τα email σου όρισε συγκεκριμένους χρόνους για αυτό το σκοπό. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μπορείς να απενεργοποιήσεις το πρόγραμμα των email. Αυτό σου επιτρέπει να διαμορφώσεις το χρόνο σου και να μπορέσεις να δουλέψεις χωρίς διακοπή.

Πρόβλημα Νο4: H κόπωση

Η κόπωση μπορεί να δυσκoλέψει τη συγκέντρωση, ακόμα και όταν έχεις μικρή απόσπαση προσοχής. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ελάχιστος ύπνος μπορεί να απομυζήσει την προσοχή σου και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Πώς το λύνεις

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνο καθημερινά. Να θυμάσαι ο ύπνος αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις περισσότερα τις ώρες που είσαι ξύπνια. Επίσης, δώσε προσοχή σε ποιες ώρες της ημέρας αισθάνεσαι πιο δραστήρια. Τότε θα γνωρίζεις πότε να προγραμματίσεις τα πιο σημαντικά σου καθήκοντα.

Πρόβλημα Νο5: Η πείνα

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επικεντρωθεί χωρίς καύσιμο, οπότε όταν ξεχνάς τα γεύματα σου - ειδικά το πρωινό – τότε πρόκειται για τον κορυφαίο παράγοντα απόσπασης συγκέντρωσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η προσοχή υποφέρουν όταν ξυπνάς από τα χαράματα αλλά δεν τρως πρωινό.

Πώς το λύνεις:

  • Aπόφυγε το μην τρως και δώσε στον εγκέφαλο σου μια σταθερή πηγή ενέργειας με αυτές τις συνήθειες:
  • Πάντα να τρως πρωινό.
  • Φάε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (τυρί, ξηροί καρποί)
  • Άπόφυγε τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, ψωμιά, ζυμαρικά)
  • Επίλεξε προιόντα ολικής άλεσης