8 σημάδια που δείχνουν ότι η αϋπνία σου μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα

19.03.2020
8 σημάδια που δείχνουν ότι η αϋπνία σου μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα
Οι περισσότεροι από εμάς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή μας. Γεγονός... Δεν είναι απλό πράγμα ο ύπνος για όλους. Άσε που τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο συχνά με την ηλικία.

Μερικές φορές η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους, όπως η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, η διακοπή συνηθειών όπως η κατανάλωση σνακ πριν από τον ύπνο ή η μείωση του χρόνου σε οθόνη πριν από το κρεβάτι. Άλλες φορές, όμως, τα προβλήματα του ύπνου μπορεί να είναι πιο σοβαρά, καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια.

Τι είναι η αϋπνία και πότε είναι χρόνια;

Η αϋπνία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και, σύμφωνα με την Medical News Today, υπολογίζεται ότι την αντιμετωπίζει το 30-40% των Αμερικανών κάθε χρόνο. Η διαταραχή του ύπνου οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως άγχος, μεταβολές της διάθεσης και γενικό αίσθημα σωματικής / διανοητικής αδυναμίας.

Η αϋπνία έχει επίσης συσχετιστεί με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έναν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Εάν η αϋπνία ενός ατόμου προέρχεται από μια δευτερογενή αιτία (όπως ο τρόπος ζωής ή μια συνυπάρχουσα ασθένεια), μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και / ή θεραπείας της υποκείμενης κατάστασης. Αυτές οι περιπτώσεις αναφέρονται συνήθως ως παροδική αϋπνία (όταν τα συμπτώματα διαρκούν μέχρι τρεις νύχτες) ή οξεία αϋπνία (όταν επιμένει για αρκετές εβδομάδες και ονομάζεται επίσης «βραχυχρόνια αϋπνία»).

Η χρόνια αϋπνία, ωστόσο, είναι μια μορφή αϋπνίας που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες (και μερικές φορές για χρόνια) και προκαλεί αξιοσημείωτη αναστάτωση στις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή η μορφή της διαταραχής προκαλείται μερικές φορές από ψυχολογικούς παράγοντες, φάρμακα, επίπεδα ορμονών ή άλλα πρωτογενή προβλήματα.

Αν και οι τρεις μορφές αϋπνίας χρειάζονται αντιμετώπιση, η χρόνια αϋπνία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Διάβασε και αυτό: Αϋπνίες; Το στρατιωτικό τρικ που θα σε κοιμίσει σε λιγότερα από 2 λεπτά!

Τα χαρακτηριστικά της χρόνιας αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή υπνηλία.
  • Δυσκολία στην κοινωνικοποίηση.
  • Κακή συγκέντρωση και εστίαση.
  • Ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή άγχος.
  • Aπώλεια προσανατολισμού, αύξηση των σφαλμάτων ή ατυχημάτων.
  • Έντονο πονοκέφαλο (δηλαδή μια αίσθηση ενός σφίξιμου γύρω από το κεφάλι).
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα.
  • Άγχος λίγο πριν την ώρα του ύπνου

Αυτό το διάβασες; Κοιμήθηκες άσχημα; 5 tips επιβίωσης για την επόμενη μέρα

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η χρόνια αϋπνία

Εάν η αϋπνία είναι παροδική ή οξεία, μερικές φορές θα εξασθενήσει από μόνη της ή θα θεραπευθεί από τη ρύθμιση του τρόπου ζωής και την κατάλληλη υγιεινή ύπνου.

Η χρόνια αϋπνία, ωστόσο, συνήθως απαιτεί ιατρική περίθαλψη, όπως συνταγογραφούμενα χάπια ύπνου, αντικαταθλιπτικά, βοηθήματα ύπνου ή αντιισταμινικά. Οι μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ομαδική θεραπεία ή γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία.

Αν νομίζεις ότι τα προβλήματα του ύπνου σου έχουν κλιμακωθεί σε χρόνια αϋπνία, είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου ή έναν ειδικό ύπνου για να βρεις το καλύτερο θεραπευτικό σχέδιο για την πάθησή σου. Οι ειδικοί μπορεί να σου ζητήσουν να κρατήσεις ένα ημερολόγιο ύπνου μαζί με δοκιμές που εκτελούνται για να ρυθμίσεις τα πρότυπα ύπνου-ξυπνήματος.