3 σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα

29.03.2020
3 σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα
Η ζωή είναι καλύτερη με το ποτήρι μισογεμάτο!

Όταν παρακολουθείς τις ειδήσεις αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να μην είσαι απαισιόδοξη - και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για κάποιους ανθρώπους, ανάλογα με τα γονίδια και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Δες και αυτό: Τα χαλαρωτικά tricks που μπορείς να κάνεις οπουδήποτε

Όμως η μάχη με το εσωτερικό μας μπορεί να έχει βαθιά αποτελέσματα. Έρευνες δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, έχουν καλύτερες σχέσεις και μάλιστα ζουν περισσότερο. "Η απαισιοδοξία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι ικληρονομικά αλλά μπορούν να τροποποιηθούν με συγκεκριμένες ασκήσεις", λέει ο Martin Seligman, διευθυντής του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και συγγραφέας του περιοδικού "The Hope Circuit".

Με άλλα λόγια, μπορείς να κατηγορήσεις τους γονείς σου για τη ζοφερή σου οπτική, αλλά δεν χρειάζεται να παραδοθείς σε αυτό για πάντα. Παρακάτω θα βρεις τους τέσσερις τρόπους να ξεκινήσεις το περπάτημα στην πιο ηλιόλουστη πλευρά του δρόμου.

Οπτικοποίησε τον καλύτερο εαυτό σου
Φαντάσου τη ζωή των ονείρων σου σε 10 χρόνια - πώς θα μοιάζει; Κάθισε και γράψε για αυτό: μία φορά την εβδομάδα, για έξι έως οκτώ λεπτά, για έναν ή δύο μήνες. Σκέψου τις λεπτομέρειες του καλύτερου σου εαυτού σε έναν τομέα, όπως οικογένεια, καριέρα, σχέσεις ή υγεία.

Η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California και συγγραφέας του "The How of Happiness", χρησιμοποιεί αυτή την άσκηση με εκατοντάδες θέματα. Λειτουργεί, λέει, γιατί έτσι ενισχύεις τους "αισιόδοξους" μύες σου "σκεπτόμενη όλα τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα, σε αντίθεση με την ανησυχία για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα".

Αυτό το είδες; Γιατί το απόγευμα είναι η χειρότερη ώρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις

Αποδέξου το αναπόφευκτο της απογοήτευσης
Αναμένεις συνεχώς το χειρότερο; Σύμφωνα με τη Laura Oliff, αναπληρώτρια διευθυντή του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Γνωστική Θεραπεία, μπορεί να το κάνεις επειδή ελπίζεις πως θα προστατευθείς από την απογοήτευση.

Αλλά προσπαθώντας να απομονώσεις τον εαυτό σου από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, παραλείπεις και κάτι άλλο: τη "θετική πρόβλεψη των γεγονότων", την οποία η Oliff χαρακτηρίζει ως ένα "πολύ πολύτιμο" και "χαρούμενο" συναίσθημα. Όπως η ίδια επισημαίνει, "Θα είσαι απογοητευμένη κάποιες στιγμές, είτε το θέλεις είτε όχι. Επομένως, αν η επιλογή σου είναι μεταξύ των θετικών προσδοκιών που αποδεικνύονται κατά καιρούς λανθασμένες ή των αρνητικών προσδοκιών που αποδεικνύονται περιστασιακά σωστές, μπορείς να προτιμήσεις το πρώτο.

Πήγαινε ενάντια στον εαυτό σου
Όταν ξεκινάς να κάνεις έντονες αρνητικές σκέψεις, το κόλπο είναι να αναγνωρίσεις πρώτα τη φωνή που κάνει αυτές τις αρνητικές παρατηρήσεις, και στη συνέχεια να κοντραριστείς με αυτό σαν να ήταν "ένα εξωτερικό πρόσωπο του οποίου η αποστολή στη ζωή είναι να σε κάνει να αισθάνεσαι άθλια.

Διάβασε επίσης: 5 απρόσμενες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να σε γεράσουν πρόωρα

Βάλε τα πράγματα σε προοπτική
Μια άλλη προσέγγιση βασισμένη στην τεκμηρίωση για την ενίσχυση της αισιοδοξίας είναι η σκόπιμη εξουδετέρωση των αρνητικών προβλέψεών σου με θετικές. Αυτό θα σου επιτρέψει να βρεις τη μέση του δρόμου - ή αλλιώς να θέσεις τα πράγματα σε προοπτική.

Ας πούμε ότι τσακώνεσαι με το σύντροφό σου. Φεύγει από το σπίτι, χτυπώντας την πόρτα στην έξοδο. Είναι λογικό να κάνεις την πιο καταστροφική ερμηνεία: Αυτό είναι το τέλος, είμαι άκαρδη, θα πεθάνω μόνη μου. Ως αντιστάθμισμα, φαντάσου και τη λιγότερο καταστροφική ερμηνεία: ο σύντροφός σου βρίσκεται καθ'οδόν για το σπίτι με ένα κουτί παγωτό και δεν θα αναφέρει ποτέ ξανά τη διαφωνία.

Μεταξύ αυτών των δύο πόλων είναι όπου θα βρείς το "γλυκό σημείο" - ή αλλιώς, την ρεαλιστική ερμηνεία. Σκέψου πράγματα όπως: Θα επιστρέψει μέσα σε λίγες ώρες, θα μιλήσουμε, θα είναι παράξενα στην αρχή αλλά θα το ξεπεράσουμε. Παρόλο που δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο το σενάριο με το παγωτό, αυτή η προοπτική είναι πολύ καλύτερη (και πολύ πιο εύλογη) από την εξαιρετικά απαισιόδοξη με την οποία ξεκίνησες.