Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη, ίσως σε κάνει δυστυχισμένη - Και αυτός είναι ο λόγος

09.02.2021
Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη, ίσως σε κάνει δυστυχισμένη - Και αυτός είναι ο λόγος
Ενώ όλες αναζητούμε την ευτυχία, μόλις ένα μικρό ποσοστό από εμάς δηλώνει πραγματικά ευτυχισμένο. Μια πρόσφατη έρευνα μπορεί να μας εξηγήσει τον λόγο: Προσπαθούμε πολύ σκληρά για την ευτυχία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, διαπίστωσε ότι η υπερβολική έμφαση στην ευτυχία μπορεί να κάνει πιο πιθανό για τους ανθρώπους να πάθουν εμμονή με την αποτυχία και τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία έρχονται αναπόφευκτα μαζί, με αποτέλεσμα να τους προστεθεί περισσότερο άγχος μακροπρόθεσμα.

«Η ευτυχία είναι ένα καλό πράγμα, αλλά το να τη θέτουμε ως απόλυτο στόχο, μας κάνει να αποτυγχάνουμε», εξηγεί στο ΤΙΜΕ ο συν-συγγραφέας της μελέτης Brock Bastian, κοινωνικός ψυχολόγος στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. «Η έρευνα μας δείχνει ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα αρνητικά συναισθήματα και τις εμπειρίες τους, οδηγώντας τους να αισθάνονται χειρότερα γι 'αυτά και να τους προβληματίζουν περισσότερο».

«Όταν οι άνθρωποι ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να αισθάνονται χαρούμενοι ή πιστεύουν ότι κάνουν άλλοι γύρω τους, είναι πιο πιθανό να δουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις εμπειρίες τους ως σημάδια αποτυχίας», λέει ο Bastian. «Αυτό θα προκαλέσει μόνο περισσότερη δυστυχία».

Ο Bastian υποστηρίζει ότι η μελέτη δεν καταδικάζει την προσπάθεια για ευτυχία. Αντίθετα, υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης και της αποδοχής ότι το αίσθημα της δυστυχίας, μερικές φορές είναι εξίσου φυσιολογικό και υγιές.

«Ο κίνδυνος του να αισθανόμαστε ότι πρέπει να αποφύγουμε τις αρνητικές μας εμπειρίες, είναι ότι ανταποκρινόμαστε άσχημα όταν εμφανιστούν», λέει ο Bastian. «Έχουμε εξελιχθεί για να βιώσουμε μια πολύπλοκη σειρά συναισθηματικών καταστάσεων και περίπου οι μισές από αυτές είναι δυσάρεστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο πολύτιμες ή ότι μειώνουν την ποιότητα ζωής μας».

Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η βίωση αρνητικών συναισθημάτων μπορεί τελικά να ενισχύσει την ευτυχία και μια άλλη νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι αγχωτικές ή δυσάρεστες καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν κακές ειδήσεις. Ο Bastian προσθέτει επίσης ότι η αποτυχία μπορεί να είναι πολύτιμη για τη μάθηση και την ανάπτυξη.

«Η αποτυχία είναι κρίσιμη για την καινοτομία, τη μάθηση και την πρόοδο», λέει. «Κάθε επιτυχημένος οργανισμός γνωρίζει ότι η αποτυχία είναι μέρος του δρόμου προς την επιτυχία, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε πώς να ανταποκριθούμε καλά και στην αποτυχία».

Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πιθανώς μια αλλαγή κουλτούρας. Μια κοινωνία που αποδέχεται τα δύσκολα συναισθήματα και εμπειρίες, λέει ο Bastian, είναι μια κοινωνία που είναι έτοιμη για καλύτερη ψυχική υγεία.