Άνοιξη: Τρεις σκέψεις για τη "λουλουδένια" εποχή που μόλις ξεκίνησε

20.03.2021
Άνοιξη: Τρεις σκέψεις για τη "λουλουδένια" εποχή που μόλις ξεκίνησε
Μπήκαμε και επισήμως στην πιο όμορφη, για την πλειοψηφία του κόσμου- εποχή του χρόνου. Και ναι, ακόμη μία χρονιά, αυτό συνέβη εν μέσω πανδημίας. Ε και;

Στο βόρειο ημισφαίριο υποδεχτήκαμε την Άνοιξη σήμερα, 20/3/2021, στις 11:37 ώρα Ελλάδος. Την ίδια τιγμή, στο νότιο ημισφαίριο υποδέχτηκαν το Φθινόπωρο και ενώ εμείς από αύριο θα βλέπουμε την ημέρα να μεγαλώνει λίγο λίγο μέχρι τις 21 Ιουνίου που είναι στις μεγάλες τις... γιορτές, σε εκείνους θα συμβαίνει το αντίστροφο.

Εαρινή ισημερία λοιπόν. Ισορροπία. Σε μια εποχή που όλα νιώθεις ότι κάπου... "μπατάρουν" προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση η αφορμή μιας τέτοιας ισοσταθμισμένης παλάντζας, έστω και ως προς τα λεπτά που αντιστοιχούν στη μέρα και τη νύχτα, φέρνει ένα χαμόγελο. Και να η πρώτη σκέψη που κάνουμε σήμερα εδώ στο womenonly.gr και τη μοιραζόμαστε με μια έντονα, ρομαντική και αισιόδοξη διάθεση. [guilty as charged]

Η ισορροπία, λοιπόν, μπορεί να βρεθεί ακόμη κι εκεί που δεν την περιμένεις. Αρκεί να έχεις μάτια ανοιχτά και τις αισθήσεις "ξεκλείδωτες" για να μπορείς να την αντιληφθείς.

Όπως παρατηρούμε δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο, οι τέσσερις εποχές έχουν κατά κάποιον τρόπο συγχωνευτεί σε δύο, το Καλοκαίρι και τον Χειμώνα, αφήνοντας στην Άνοιξη και το Φθινόπωρο τον ελάχιστο από τον χρόνο που τους αναλογεί. Κι όμως, όλο και κάπου τις βρίσκουμε και τις δύο αυτές, ενδιάμεσες και αγαπημένες -για πολλούς- εποχές. Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία του COVID.

Εκτός από τη γύρη που έχει κιτρινίσει τα πάντα γύρω μας αυτό τον καιρό, ναι, το "κατιτίς" που "παίρνει" πάνω της η μέρα κάθε 24ωρο που περνά, από τις 21 Δεκεμβρίου που ήταν το χειμερινό ηλιοστάσιο, κάνει μεγάλη διαφορά. Περισσότερες ώρες ηλιακό φως σημαίνει περισσότερες ώρες φως, γενκότερα. Αρκεί να θέλεις να το δεις. Κι εμείς θέλουμε. Είπαμε εξάλλου ότι βλέπουμε τη σημερινή μέρα με έξτρα ρομαντική και αισιόδοξη διάθεση. Το έχουμε ανάγκη!

Η τελευταία σκέψη με αφορμή τη σημερινή μέρα έχει να κάνει με τα λουλούδια -σήμα κατατεθέν της Άνοιξης- και τον ουρανό της. Ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που "χλευάζουν" τα "κλισέ" δεν μπορεί να μην το έχεις δει. Δεν μπορεί να μην το έχεις νιώσει. Σήκωσε το κεφάλι ψηλά στον ουρανό. Πάρε μια βαθιά ανάσα και άδειασε το κεφάλι σου από ό,τι σε βαραίνει! Ε, ναι. Αυτό ακριβώς. Κλισέ ή μη, λειτουργεί! Αρκεί να του το επιτρέψεις! Όπως και με τα λουλούδια.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκοψες ένα λουλούδι από τον δρόμο; Ή, μάλλον, ας το προσπεράσουμε αυτό, δεδομένων των απαγορεύσεων που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Σκέψου όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασες ένα μπουκέτο λουλούδια, έτσι, χωρίς λόγο; Μία γλάστρα για να φροντίζεις; Θα εκπλαγείς από τη δύναμη που μπορεί να έχουν λίγα άνθη στο βάζο σου, αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα.

Ας είναι αυτή μια σκέψη που θα αποτελέσει αρχή για κάτι πιο όμορφο από εδώ και πέρα. Και θυμήσου. Καλώς η κακώς, εσύ μπορείς να ελέγξεις μόνο αυτό που κάνεις εσύ. Τίποτα άλλο. Και αυτό, όμως δεν είναι λίγο. Το αντίθετο μάλιστα.

Καλή Άνοιξη λοιπόν. Και, γιατί όχι; Καλή Αρχή. Για το ο,τιδήποτε!