Τα είδη ξεκούρασης και πώς να καταλάβεις ποιο χρειάζεσαι

23.03.2021
Τα είδη ξεκούρασης και πώς να καταλάβεις ποιο χρειάζεσαι
Δώσε στο σώμα, το μυαλό και τη ψυχή σου αυτά που χρειάζονται

Μήπως έχεις παρατηρήσει πως παρόλο που κοιμάσαι 8 ώρες κάθε βράδυ συνεχίζεις να νιώθεις κούραση; Ή ότι παρόλο που δεν έχεις αντιπερισπασμούς δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις ένα συγκεκριμένο project;

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Μπορεί να οφείλεται σε αυτήν τη διαταραχή

Δες παρακάτω τα διαφορετικά είδη ξεκούρασης και πώς να καταλάβεις ποιο χρειάζεσαι:

Σωματική ξεκούραση
Εκτός από τον ύπνο, στη σωματική ξεκούραση ανήκουν επίσης η yoga, το μασάζ και το stretching. Δοκίμασε να τα εντάξεις μέσα στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα και θα δεις άμεσα τη διαφορά.

Πνευματική ξεκούραση
Όλες μας έχουμε στιγμές που αισθανόμαστε πως το μυαλό μας θολώνει και χάνεται και πως δε μπορούμε με τίποτα να συγκεντρωθούμε. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς και να μειώσεις, όσο περισσότερο μπορείς, την ώρα που περνάς μπροστά στην οθόνη, είτε του κινητού είτε του υπολογιστή σου.

Συναισθηματική ξεκούραση
Μήπως θέλεις να ικανοποιείς τους άλλους και δυσκολεύεσαι να πεις "όχι"; Είναι σημαντικό να μην λες "ναι" σε όλα, ειδικά αν πρόκειται για κάτι που σε πιέζει στον οποιοδήποτε βαθμό. Αντ'αυτού, πες "Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω".

Δημιουργική ξεκούραση
Τις ώρες που δεν δουλεύεις, βάλε μουσική ενώ μαγειρεύεις, κάνε μία βόλτα παρατηρώντας το περιβάλλον σου, διάβασε ένα βιβλίο ή δες ποιοτικές σειρές, ταινίες και ντοκυμαντέρ - οτιδήποτε μπορεί να διεγείρει το μυαλό και την κριτική σκέψη.

Ξεκούραση αισθήσεων
Οι αισθήσεις μας κουράζονται από παράγοντες όπως τα έντονα φώτα, το blue light και από τους θορύβους της πόλης. Μέσα στη μέρα, προσπάθησε να βρεις χρόνο να απομονωθείς και να ξεκουράσεις τα μάτια, τα αυτιά σου, το σώμα σου και το μυαλό σου.

Κοινωνική ξεκούραση
Νιώθεις ότι οι άλλοι "τρώνε" από την ενέργεια σου; Αυτό σημαίνει πως πρέπει να φιλτράρεις τα άτομα τα οποία συναναστρέφεσαι και να περνάς περισσότερο χρόνο με όσους σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία και χαλάρωση.

Πώς να καταλάβεις τι ξεκούραση χρειάζεσαι
Είναι πολύ πιθανό να χρειάζεσαι παραπάνω από ένα είδος ξεκούρασης αυτήν τη στιγμή - επικεντρώσου στο ποια είναι η ανάγκη που υπερισχύει. Αν, για παράδειγμα, το σώμα σου σου δίνει όλα τα σημάδια πως δεν αντέχεις να πας στη δουλειά, χρειάζεσαι πνευματική ξεκούραση. Αν δυσκολεύεσαι να τελειώσεις ένα project στη δουλειά, χρειάζεσαι δημιουργικότητα.