COVID-19 και ψυχική υγεία: 5 τρόποι με τους οποίους έχουμε επηρεαστεί ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας

23.03.2021
COVID-19 και ψυχική υγεία: 5 τρόποι με τους οποίους έχουμε επηρεαστεί ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας
Ένα χρόνο τώρα ζούμε με τον κορονοϊό. Το να πούμε ότι η ψυχική μας υγεία αισθάνθηκε τον αντίκτυπο είναι κάτι οδυνηρά προφανές και ίσως υποτιμά την πραγματική κατάσταση. «Αυτό που έχουμε υπομείνει συλλογικά τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, είναι κάτι που από μόνο του προκαλεί ακραίο άγχος», δήλωσε στο Popsugar η θεραπεύτρια Maddie Spear. «Προσθέστε σε αυτό τους άλλους φυσικούς παράγοντες άγχους, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, η απώλεια οικογένειας, η απώλεια κοινωνικής ζωής... Πώς θα μπορούσαμε να μην επηρεαστούμε ψυχολογικά από όλα αυτά;».

Η ψυχική μας υγεία αντικατοπτρίζει επίσης τις αλλαγές που έχουμε βιώσει, καθώς η πανδημία έχει προχωρήσει (και συνεχίζει να προχωρά) και άλλα ζητήματα (βία, αντιδράσεις) έχουν συσσωρευτεί επίσης στην κορυφή.

Ας δούμε λοιπόν με ευκαιρία την επέτειο ενός έτους από αυτό που πολλοί από εμάς βιώνουμε ως «αρχή» της πανδημίας και την επίδρασή της στη ζωή μας, για να αναλογιστούμε πώς έχει αλλάξει η ψυχική μας υγεία σε αυτό το διάστημα.

Απομόνωση και μοναξιά

Ένα χρόνο μετά την πανδημία, «οι άνθρωποι είναι πιο απομονωμένοι και μοναχικοί από ποτέ», δήλωσε η θεραπεύτρια Kelly O'Sullivan. Είναι κοινό μυστικό. Ως μέρος της ανθρώπινης φύσης, θέλουμε να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, ειδικά με αυτούς που αγαπάμε. Η πανδημία ανάγκασε πολλούς από εμάς να μείνουμε μακριά από τους φίλους και την οικογένειά μας, οδηγώντας σε συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς, ακόμη και εγκατάλειψης.

Αυξημένη κατάθλιψη και άγχος

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας αναφέρουν ότι είδαν περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους από την αρχή της πανδημίας του COVID-19. «Πολλοί από εμάς βιώνουμε πολύ άγχος αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο popsugar η Δρ.Jenna Carl, κλινική ψυχολόγος και αντιπρόεδρος ανάπτυξης και ιατρικών υποθέσεων στο Big Health. «Τείνουμε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν το μέλλον είναι κάπως προβλέψιμο», εξήγησε, «και η πανδημία έχει κλονίσει την αίσθηση του ελέγχου και της βεβαιότητάς μας, δημιουργώντας μια απόλυτη επιδημία άγχους».

Έλλειψη ελέγχου

Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Πότε η ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις οδηγούν σε μια «μεγάλη, επικείμενη αβεβαιότητα» που κρέμεται πάνω από τη ζωή μας, δήλωσε η ψυχολόγος Holly Schiff. Η έλλειψη ελέγχου μπορεί να εκδηλωθεί ως θυμός και επιθετικότητα, προκαλώντας τους ανθρώπους να ξεσπάσουν και να υποβαθμίσουν περαιτέρω τις οικογενειακές σχέσεις.

Πένθος

Ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη και φόβο, μπορεί επίσης να αισθανθούν μια μετατόπιση προς τη θλίψη, τον θυμό και τη δυσαρέσκεια, επισημαίνει η Schiff. «Ενώ πριν από ένα χρόνο, οι πελάτες μου ήταν φοβισμένοι και αβέβαιοι για τον ιό, την απασχόληση και τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών τους, οι πελάτες μου αισθάνονται τώρα μια αίσθηση θλίψης για το τι έχει χαθεί», είτε είναι ένας αγαπημένος που πέθανε, είτε ένα μεγάλο γεγονός ζωής που χάθηκε, είτε χρήματα ή ευκαιρίες που εξαφανίστηκαν με την οικονομική κρίση.

Θολά όρια μεταξύ οικογένειας και εργασίας

Τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν αμβλυνθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν εξαφανιστεί εντελώς, τον τελευταίο χρόνο. Με την εργασία και το σχολείο από το σπίτι να γίνεται νέος κανόνας, οι συναντήσεις και οι κλήσεις προγραμματίζονται όλες τις ώρες και δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει να συνδεθείς αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Και δεν πρόκειται μόνο για δουλειά.Τα ζευγάρια και οι οικογένειες που είχαν βρει τρόπους να διαχειρίζονται τη διαφωνία ή τη δυσαρέσκεια μέσω ξεχωριστών δραστηριοτήτων ή εξωτερικών πόρων, έχουν αποκοπεί από πολλά από αυτά τα όρια.