3 τρόποι να βελτιώσεις τη διάθεσή σου αξιοποιώντας την αλλαγή της ώρας και τη μεγαλύτερη ημέρα

31.03.2021
3 τρόποι να βελτιώσεις τη διάθεσή σου αξιοποιώντας την αλλαγή της ώρας και τη μεγαλύτερη ημέρα
Με την άφιξη της άνοιξης και της θερινής ώρας, το περισσότερο φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει, κάνοντας τη διάθεσή σου πιο φωτεινή.

Παλαιότερες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου ενεργοποιεί τη σεροτονίνη που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με την τόνωση της διάθεσης και των αισθήσεων ηρεμίας και εστίασης.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης σου είναι χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης με εποχιακό μοτίβο (επίσης γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD).

«Αρκετά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά δρουν στη σεροτονίνη», δήλωσε στο Healthline, η ψυχίατρος Δρ. Η Nicole B. Washington, τονίζοντας επίσης ότι η αύξηση της έκθεσης στο φως του ήλιου, μπορεί να αυξήσει, επίσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος», δήλωσε η Washington.

Τα καλά νέα είναι ότι με περισσότερο ηλιακό φως την ημέρα, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να βγεις έξω και να κάνεις ένα διάλειμμα στην ημέρα σου, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα σεροτονίνης και βιταμίνης D.

«Για όσους εργάζονται με ένα παραδοσιακό πρόγραμμα εργασίας, η αλλαγή της ώρας σημαίνει ότι δεν θα είναι νύχτα όταν φεύγουν από τη δουλειά, δίνοντας τους περισσότερο χρόνο να κάνουν πράγματα που θα μπορούσαν να σπάσουν τη ρουτίνα των πανδημικών ημερών», δήλωσε η Washington.

Επιπλέον, η ειδική σε θέματα αυτοφροντίδας Gracy Obuchowicz, πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα φυσικό απόθεμα ενέργειας που έρχεται κατά τη διάρκεια της εποχιακής αλλαγής στην άνοιξη.

«Νομίζω ότι μετά από έναν χειμώνα σε απομονωμένη κατάσταση πανδημίας, πολλοί από εμάς έχουμε πρωτοφανή ανάγκη να επιστρέψουμε έξω και γύρω από άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Αξιοποιώντας τις φωτεινότερες μέρες και τις θετικές προσδοκίες βελτιώνεις τη διάθεσή σου. Σκέψου, λοιπόν, να προσθέσεις τις ακόλουθες ιδέες στο καθημερινό σου πρόγραμμα:

Μετακινήσου στη φύση

Οι περισσότερες ώρες της ημέρας και ο ζεστός καιρός βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται τη δύναμη των φυσικών τους σωμάτων, δήλωσε η Obuchowicz.

«Έχουμε παγιδευτεί σε εσωτερικούς χώρους και το σώμα μας πιθανώς είναι πολύ πρόθυμο να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο και να τρέξει. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ξέρω ότι η σχέση μου με την εξωτερική άσκηση έχει αλλάξει, από το να νιώθω ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνω για την υγεία μου, σε μια δραστηριότητα που επιθυμώ βαθιά για κάθε επίπεδο ευημερίας μου», είπε.

Εάν η παραδοσιακή άσκηση δεν είναι το καλύτερο σου, η Washington προτείνει την κηπουρική και την εργασία στην αυλή ή το μπαλκόνι σου.

Πάρε το μεσημεριανό και το δείπνο σου σε εξωτερικό χώρο

Ενώ τα πικνίκ είναι υπέροχα, είναι δύσκολα σε εποχές lockdown. Για αυτό είναι μια καλή ιδέα να απολαύσεις το μεσημεριανό ή το βραδινό σου φαγητό (ακόμα και το πρωινό) στην αυλή ή στο μπαλκόνι σου και στη συνέχεια να επιστρέψεις στην εργασία ή τις δουλειές στο σπίτι.

Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξεις μια ρουτίνα σύμφωνα με την οποία θα βγαίνεις έξω μετά από κάθε γεύμα. Αν ο καιρός είναι καλός μια βολτίτσα για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το μεσημεριανό θα αλλάξει τη διάθεσή σου στα σίγουρα.

Συναντήσου με φίλους κάτω από τον ήλιο

Είτε πρόκειται για άσκηση ή για άλλη δραστηριότητα εκτός, η Obuchowicz προτείνει να βρίσκεσαι με έναν φίλο ή μια φίλη μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

«Τότε πραγματικά θα διασκεδάσεις όταν το κάνεις! Ακόμα κι αν συναντηθείτε σε ένα τοπικό πάρκο για μια κοινωνικά απομακρυσμένη βόλτα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι ικανοποιείς τις κοινωνικές σου ανάγκες, καθώς και τις φυσικές σου σε αυτόν τον ανοιξιάτικο καιρό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για όλους τους ανθρώπους είτε ζουν μόνοι είτε ζουν με άλλους.

«Όλοι πρέπει να δούμε νέα πρόσωπα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Obuchowicz.

Η Washington συμφώνησε και είπε ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση έξω με τρόπους που είναι ασφαλείς για τον COVID, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αυτή την άνοιξη, ειδικά για όσους έχουν κουραστεί από την κοινωνική αποστασπιοποίηση.