"Γύμνασε" το μυαλό σου με αυτούς τους τρόπους

02.04.2021
"Γύμνασε" το μυαλό σου με αυτούς τους τρόπους
Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να έχεις το μυαλό σου πάντα σε φόρμα.

Αισθάνεσαι ότι ο εγκέφαλος σου δεν είναι όσο αποδοτικός θα ήθελες; Οι "ασκήσεις" που προτείνει ο Norman Doidge, μέλος του Κέντρου Ερευνών του Τμήματος Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia και συγγραφέας του βιβλίου The Brain’s Way Of Healing Itself, θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το μυαλό σου σε καλή φυσική κατάσταση!

Μείνε δραστήρια
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι περπατούν 3χλμ. καθημερινά και τρέφονται σωστά, μειώνουν κατά 60% τις πιθανότητες να πάθουν άνοια. Μάλιστα, το βάδισμα κινητοποιεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει αυξητικούς παράγοντες και ενδυναμώνει τις συνάψεις ανάμεσα στα κύτταρα.

Μάθε νέα πράγματα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να "ακονίσεις" το μυαλό σου, είναι να αναζητήσεις κάτι καινούργιο που μπορείς να μάθεις και να κάνεις και προϋποθέτει την προσοχή σου, όπως μια ξένη γλώσσα ή μαθήματα χορού.

Τα είδη ξεκούρασης και πώς να καταλάβεις ποιο χρειάζεσαι

Απόφυγε το multitasking
Παρολο που πολλοί θεωρούν πως το multitasking είναι παραγωγικό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον εγκέφαλο μας, καθώς το νευρικό σύστημα υπερφορτώνεται και έτσι γινόμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί. Κάνε μια δραστηριότητα τη φορά και μην παραμελείς να ξεκουράζεις το μυαλό σου.

Κοιμήσου καλά
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα που ονομάζονται γλοία "καθαρίζουν" τον εγκέφαλο από τις τοξίνες – ανάμεσά τους και κάποιες πρωτεΐνες που ανιχνεύονται σε ασθενείς με άνοια.