5 τρόποι να αντιμετωπίσεις τοξικούς συναδέλφους στη δουλειά σου

07.05.2021
5 τρόποι να αντιμετωπίσεις τοξικούς συναδέλφους στη δουλειά σου
Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να είσαι κοντά σε τοξικά άτομα στο χώρο εργασίας σου, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά και την υγεία των ανθρώπων. Και, δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι η συνεργασία με αυτούς τους δύσκολους συναδέλφους είναι απίστευτα συνηθισμένη.

Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσεις συναδέλφους που θα εξαντλήσουν την ενέργειά σου στο χώρο εργασίας. Αν συμβεί αυτό, διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς να τους αντιμετωπίσεις, με έναν απλό και ειρηνικό τρόπο.

Μην επηρεαστείς από την αρνητικότητα των συναδέλφων σου

Φαντάσου να πηγαίνεις σε μια νέα εταιρεία και να σε καλωσορίζει μια ομάδα στην οποία βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι είναι αρνητικοί απέναντι στα πάντα. Δεν είναι και το καλύτερο κίνητρο, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, το να υπάρχει ένας συνάδελφος με άφθονη αρνητικότητα, θα επηρεάσει ολόκληρη την ομάδα. Κάποιος είπε κάποτε: «Τα πλοία δεν βυθίζονται λόγω του νερού γύρω τους. Τα πλοία βυθίζονται λόγω του νερού που μπαίνει σε αυτά».

4 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση με τη μητέρα σου είναι τοξική

Να είσαι αποφασιστική με τις ιδέες σου

Μπορεί να συναντήσεις συναδέλφους που θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις ή τις ιδέες σου, μπροστά από άλλους συναδέλφους, μόνο για να σε χλευάσουν ή να σε κάνουν να φανείς λιγότερο ικανή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ρώτησε τους για τη γνώμη τους και για τις απόψεις των άλλων συναδέλφων. Επίσης, εξήγησε την άποψή σου με αποφασιστικό τρόπο. Αυτό θα σε κάνει να μοιάζεις περισσότερο με άνθρωπο με ηγετικές ικανότητες και συνεργάσιμο επαγγελματία.

Να ξέρεις τα όριά σου και πότε να πεις όχι

Μερικές φορές οι τοξικοί συνεργάτες θα προσπαθήσουν να σε υπερφορτώσουν με δραστηριότητες και αυτό μπορεί να σε αποσυντονίσει. Η κατανόηση του αντικειμένου των projects και της εργασίας σου θα σε βοηθήσει να πεις «όχι» σε έναν νέο φόρτο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνεργάτες σου θα καταλάβουν ποιες είναι οι προτεραιότητές σου πριν σου ζητήσουν να εκτελέσεις μιαν άλλη εργασία.

Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να αντιστρέψεις την κατάσταση

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες οι συνάδελφοί σου θα αναπτύξουν τοξική συμπεριφορά απέναντί σου λόγω ζήλιας. Ίσως έχεις καλύτερη απόδοση από αυτούς ή έχεις καλή επικοινωνία με άλλα άτομα - οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν. Εάν εντοπίσεις αυτό το είδος συμπεριφοράς, ίσως είναι καλή ιδέα να καταλάβεις γιατί αισθάνονται ότι απειλούνται από την παρουσία σου. Θα μπορούσες επίσης να βρεις τρόπους για να τους κάνεις να αισθάνονται λιγότερο ανασφαλείς.

Για αυτό, σκέψου να τους διδάξεις μια νέα ικανότητα ή να αναγνωρίσεις τη δουλειά τους μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Ίσως αυτό να αποτελέσει μια απόλυτη αλλαγή παιχνιδιού στο εργασιακό σου περιβάλλον!

5 σημάδια που φανερώνουν ότι ένα άτομο του περιβάλλοντος σου είναι τοξικό

Μην κουτσομπολεύεις!

Πιθανότατα έχεις αντιμετωπίσει κουτσομπολιά στο χώρο εργασίας σου, ειδικά το κακόβουλο είδος. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τόσο το κουτσομπολιό που σχετίζεται με τη δουλειά όσο και αυτό που δεν σχετίζεται με τη δουλειά, δημιουργεί δυσπιστία μεταξύ εργαζομένων. Αλλά αλήθεια, δεν ξέρουμε ποτέ πραγματικά τι περνούν οι άνθρωποι στην προσωπική τους ζωή. Για να αποφύγεις αυτούς τους τοξικούς συναδέλφους, όρισε τα όριά σου και μην εμπλακείς σε δηλητηριώδεις κουβεντούλες.