Η επιστροφή στην κανονικότητα σε αγχώνει; Διάβασε αυτό

14.05.2021
Η επιστροφή στην κανονικότητα σε αγχώνει; Διάβασε αυτό
Οι καλύτεροι τρόποι να το αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η εστίαση άνοιξε, βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από το άνοιγμα του τουρισμού και η παραμονή στο σπίτι με περιορισμούς κυκλοφορίας, SMS και έλλειψη ανθρώπινης επαφής έφτασε στο τέλος της. Ομολογουμένως όμως, όλα φαίνεται να συμβαίνουν γρήγορα. Έπρεπε να εγκλιματιστούμε με τρομακτικό ρυθμό στην αρχή της πανδημίας και το να ξεσυνηθίσουμε όλα όσα είχαμε καλλιεργήσει για την προστασία της υγεία μας τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν μπορεί γίνει εν μία νυκτί.

Χρόνιο άγχος: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Η Esther Boykin, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Group Therapy Associates μοιράζεται τις συμβουλές της για το πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος της επιστροφής στην κανονικότητα:

"Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένη για την επανένταξη στον έξω κόσμο μετά την καραντίνα. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό που κάναμε τον τελευταίο χρόνο είναι να φοράμε μάσκες, να περιορίζουμε την κοινωνική επαφή, να διατηρούμε απόσταση δύο μέτρων και να λαμβάνουμε προφυλάξεις κατά του COVID-19. Η ιδέα της αλλαγής αυτών των συνηθειών θα προκαλέσει διαφορετικά επίπεδα άγχους για καθέναν από εμάς", λέει η Boyikin.

"Για να επιστρέψεις ομαλά στην "κανονική ζωή", ακολούθησε το δικό σου προσωπικό ρυθμό: "Μην αισθάνεσαι πιεσμένη να κάνεις πράγματα μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι λένε ότι είναι ασφαλές. Ξεκίνα με όσα σου λείπουν περισσότερο: Οι συναισθηματικές ανταμοιβές θα το κάνουν όλο ευκολότερο. Βγες με τους φίλους που δεν έχεις δει εδώ και καιρό ή επισκέψου το αγαπημένο σου εστιατόριο, μουσείο ή ένα άλλο δημόσιο μέρος που δεν έχεις επισκεφτεί εδώ και καιρό", συμπληρώνει.

Πώς να βρεις τη χαρά στην καθημερινή σου ζωή (ακόμα κι αν σου φαίνεται αδύνατο)

"Μίλησε με ειδικούς - Οι ανησυχίες σου δεν είναι ανόητες. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη σωματική και συναισθηματική επίδραση μιας πανδημίας, και γι'αυτό είναι σημαντικό να μιλάμε με γιατρούς, θεραπευτές και άλλους εμπειρογνώμονες ευεξίας για τυχόν ανησυχίες που έχουμε. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να το κάνουμε αυτό. Η μετάβαση στην καραντίνα ήταν δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς, επειδή ήταν γρήγορη και αβέβαιη. Σεβόμενη τα συναισθήματα και τις πραγματικές σου επιθυμίες θα μπορέσεις να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα πιο ομαλά και με μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια", καταλήγει η Boykin.